Εγκαινιάζεται στα Τίρανα η Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Δημοσιεύθηκε: 12/09/2018 16:06 Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2018 10:24 Από: Tachydromos

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, εγκαινιάζεται στα Τίρανα, στο Κέντρο Ανοικτού Διαλόγου, COD, σε αίθουσα του κτιρίου του Πρωθυπουργικού Γραφείου, η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Αυτή η κοσμογυρισμένη έκθεση, έρχεται για πρώτη φορά από τα μουσεία της Ελλάδας στην Αλβανία και θα παραμείνει ανοιχτή από τις 14.09.2018 μέχρι τις 06.10.2018.

Η περίφημη έκθεση παρουσιάζει το αναπλασμένο πρόσωπο της Μύρτιδας, του κοριτσιού που γεννήθηκε πριν από περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του «χρυσού αιώνα του Περικλή» και απεβίωσε σε ηλικία 11 χρονών από τυφοειδή πυρετό που αποδεκάτισε την Αθήνα, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Περίπου είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη των οστών της μικρής κοπέλας και χάρη στην ομαδική προσπάθεια Ελλήνων επιστημόνων, ο κόσμος σήμερα έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στην εποχή που έζησε εκείνη. Βλέποντας το 11χρονο προσωπάκι της, διαβάζοντας την ιστορία της, καθώς αισθανόμαστε οδύνη για το αναπόφευκτο της μοίρας της, εκείνη την εποχή, αναλογιζόμαστε ότι και αιώνες αργότερα, χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους από την ίδια ασθένεια όπως εκείνη που έπληξε τη μικρή Μύρτιδα.

Τα επίκαιρα στοιχεία αποκαλύπτουν το γεγονός ότι, παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες για μείωση της παιδικής θνησιμότητας στην μάχη κατά των ασθενειών, όπως η ελονοσία, κ.ά. κάθε χρόνο, πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους πριν καν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Οι ασθένειες που μπορεί να αποτραπούν με τους εμβολιασμούς, συνεχίζουν να είναι ακόμα η αιτία που κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους.

Η Μύρτις, στην οποία απονεμήθηκε η διάκριση «Φίλη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας» πριν από οκτώ χρόνια, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, «αναστήθηκε» σήμερα για να καταστεί μια ισχυρή φωνή στην επίτευξη των Στόχων Σταθερής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πρόληψη ασθενειών που προσβάλλουν τα παιδιά.

Με επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος, η Μύρτις μεταφέρει από την Αρχαία Αθήνα ένα μήνυμα για τους Αρχηγούς των 150 κρατών-μελών του ΟΗΕ που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Σταθερή Ανάπτυξη, ζητώντας απ΄ αυτούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την παιδική θνησιμότητα από ιάσιμες ασθένειες που μπορεί να διαγνωσθούν : «Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο π.Χ αιώνα δεν διαθέταμε ούτε τις γνώσεις, ούτε και τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Για σας όμως, τους ανθρώπους του 21ου αιώνα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα μέσα και τους απαραίτητους πόρους για να σώσετε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών τα όποια, όπως και εγώ, χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που μπορεί να αποτραπούν και θεραπευτούν».

Αυτό είναι το μήνυμα που μας μεταφέρει η Έκθεση : «Μύρτις- Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» η οποία διοργανώνεται στα Τίρανα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Αλβανία.

Η επιστροφή της Μύρτιδας δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία για να μπορέσει ο κόσμος να δει το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε κοντά στην Ακρόπολη όταν οι Αθηναίοι έκτιζαν τον Παρθενώνα, Η επιστροφή της είναι μια μεγάλη συμβολή για να σωθούν άλλα παιδιά, 2500 χρόνια μετά τη γέννησή της, και σε χώρες που εκείνη δεν μπόρεσε να γνωρίσει ..

ΜΥΡΤΙΣ : Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

Στις ανασκαφές που έγιναν κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, βρέθηκε το 1995, μεταξύ άλλων, σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό, ένα παιδικό κρανίο σε άριστη κατάσταση. Επρόκειτο για ένα κορίτσι που έζησε στην Αθήνα τον 5ο αι. π. Χ. και ήταν μόλις 11 χρονών όταν πέθανε από τυφοειδή πυρετό, που έχει συνδεθεί με τον λοιμό που έπληξε τότε την Αθήνα. Ο λοιμός, με μια μικρή περίοδο ύφεσης, ξέσπασε μεταξύ 430 και 427 π. Χ. αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της πόλης. Όπως έχει υπολογιστεί, περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας χάθηκε από την επιδημία, μεταξύ αυτών και ο πολιτικός ηγέτης της Αθήνας, Περικλής.

Το γεγονός ότι το κρανίο της μικρής κοπέλας διατηρούσε όχι μόνο τη μόνιμη οδοντοφυΐα, αλλά και μέρος της νεογιλής -κάτι που χαρακτηρίζει την ηλικία του παιδιού, έδωσε την ιδέα για την ανάπλαση του προσώπου της μικρής κοπέλας από την αρχαία Αθήνα.

Η μορφή της αποδόθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη και η ανάπλαση του προσώπου υλοποιήθηκε μετά από συνεργασία διαφόρων ερευνητών και επιστημόνων, γιατρούς, γλύπτες, αρχαιολόγους, θετικούς επιστήμονες. Στο άγνωστο κορίτσι που έζησε πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, δόθηκε το όνομα Μύρτιδα, συνηθισμένο γυναικείο όνομα της εποχής εκείνης.

Στις 22 Μαΐου 2006, όταν ανακοινώθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η ερευνητική εργασία σχετικά με την εξέταση του DNA από τον αρχαίο πολφό, που ενοχοποιούσε ως πιθανή αιτία του λοιμού της Αθήνας τον τυφοειδή πυρετό ξεκίνησε το ταξίδι της Μύρτιδας που συνεχίζεται έως σήμερα..

Το πρόσωπό της έγινε γνωστό παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς η ανάπλαση της μορφής της έδωσε το έναυσμα για πολλαπλές επιστημονικές έρευνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Αλλά, η Μύρτιδα, εκτός από διεπιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε το 2010 από τον ΟΗΕ σε «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας», συμμετέχοντας στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια». Από τότε ταξιδεύει συνεχώς, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων:

Ως η 11χρονη πρέσβειρα, από την αρχαία Ελλάδα, του διαχρονικού αγώνα για την προστασία του παιδιού, της υγείας, της ειρήνης.

Την αναμένουμε και στα Τίρανα...

Πηγή: fb/greqia ne tirane

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon