Μητσοτάκης: «Ας μη διανοηθεί η Κυβέρνηση να μας φέρει προ τετελεσμένων και με Αλβανία»!

Δημοσιεύθηκε: 18/09/2018 10:46 Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2018 10:45 Από: Tachydromos

-Αυστηρή προειδοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν χθεςρωτήθηκε από τον «Π.Λ.», σχετικά με τις συνομιλίες Κοτζιά

-Αδειάζει η Βόρειος Ήπειρος αφού τώρα φεύγουν και οι υπερήλικες

Την ώρα που οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας, συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις τους σε βάρος της Ελλάδος, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο τα περί «καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας» σε περίοδο μάλιστα που οι συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει το περιεχόμενο των κρίσιμων αυτών διαπραγματεύσεων.

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, σε σχετική ερώτηση του απεσταλμένου του «Πρωινού Λόγου» Γ. Γιαννάκη ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ότι και στην συμφωνία με την Αλβανία ακολουθεί «μυστική διπλωματία»! Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι και για τα ζητήματα αυτά δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και δυστυχώς, το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε μετά από σχεδόν 16 μήνες και αντί να συζητήσουμε σημαντικές, τρέχουσες εκκρεμότητες, τι γίνεται με την Τουρκία, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Αλβανία, αναλωθήκαμε σε μία συζήτηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, απαραίτητο μεν, το έχουμε προτείνει και εμείς, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητήσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Άρα, φοβάμαι ότι και στο ζήτημα της Αλβανίας υπάρχει μυστική διπλωματία. Και προειδοποιώ ευθέως και τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα να μη διανοηθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων, όπως έκαναν με τα Σκόπια». Επανέλαβε ότι «τσάμικο» θέμα δεν τίθεται, σημειώνοντας ότι «εάν ο κ. Κοτζιάς έχει διάθεση να δημιουργήσει από μόνος του θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».

Αφημένα στην τύχη τους…

Πάντως, από την στάση της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα χειρίζεται ελαφρά τη καρδία. Χωρίς να ενημερώνει – έστω και κεκλεισμένων των θυρών – την ελληνική Βουλή, θέτει ακόμη και την κοινωνία προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως έγινε με το Σκοπιανό. Όταν οι εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι ραγδαίες, είναι εγκληματικό στην Ελλάδα να μην γίνεται καμία συζήτηση για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες μάλιστα, συχνά κρατούν επιθετική στάση απέναντι στη χώρα μας. Κι ενώ η Κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στον κόπο να ενημερώσει την Βουλή για τα επόμενα βήματά της σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, οι γείτονες κάνουν τον δικό τους «παιχνίδι», που μελλοντικά μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας. Ήδη οι σχέσεις Τουρκίας – Αλβανίας γίνονται όλο και πιο στενές, με τους Τούρκους να οραματίζονται μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που ήδη εγκαινιάστηκε με τη συνεργασία των τουρκικών αερογραμμών με τον εθνικό αερομεταφορέα της Αλβανίας, «Air Albania». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα «δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ, χωρίς τις πρωτοβουλίες και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν»!

Απειλές «Τσάμηδων»

Από την άλλη, μπορεί «τσάμικο» ζήτημα να μην υπάρχει για την Ελλάδα, ωστόσο οι «Τσάμηδες» εξακολουθούν να κρατούν μια προκλητική στάση απέναντι στη χώρα μας, με την ανοχή – κατά πολλούς – της αλβανικής Κυβέρνησης. Σαν να μην φτάνουν οι γελοιότητες, στις οποίες καταφεύγουν κατά καιρούς, τώρα απειλούν (!) με αντίμετρα σε βάρος της Ελλάδας.

Τι λύση, να δοθεί, βέβαια, σ' ένα θέμα, που δεν υπάρχει; Αλλά αυτό δεν απασχολεί τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας. Σε ανακοίνωσή τους, που κυρίως απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας τους και έχει πολιτικούς στόχους, τονίζουν ότι «περιμένουμε υπομονετικά να πάρει το δρόμο του το ζήτημα αυτό, διαφορετικά θα καλέσουμε τους Αλβανούς να γίνουν μέρος μιας διαμαρτυρίας, κατά την οποία αρχικά θα μποϊκοταριστούν τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά, αλλά θα μποϊκοταριστούν και οι ελληνικές τράπεζες, ως το πρώτο βήμα…».

Έμειναν μόνοι τους…

Στο μεταξύ, απανωτά πλήγματα δέχονται οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία, αφού νιώθουν απαξιωμένοι τόσο από την Κυβέρνηση Ράμα, όσο όμως και από την μητέρα Ελλάδα, που όχι μόνο δεν τους στηρίζει έμπρακτα, αλλά τους αποδυναμώνει περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας! Τόσο οι νέοι που έχουν απομείνει όσο και οι υπερήλικες προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον. Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του 2019 και βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική μειονότητα η ιστοσελίδα «himara.gr» απευθύνει έκκληση προς όλους τους Βορειοηπειρώτες να αναλάβουν την ευθύνη ώστε να παραμείνει η περιοχή ζωντανή.

Απευθυνόμενοι ουσιαστικά στους Βορειοηπειρώτες, στο σχόλιό της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «μέχρι το τέλος του έτους είναι σίγουρο πως και άλλοι θα εγκαταλείψουν την πατρίδα μας για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Αφού όπως λένε όλα πια γίνονται με μέσον, όπως και αλλού βέβαια. Έτσι κανένας δε σκέφτεται πια να ψηφίσει εθνικά και με προοπτική.

Με κομμένο το βοήθημα της Ελλάδας οι παππούδες μας νιώθουν να έχουν απομείνει ολομόναχοι, αφού η σύνταξη της Αλβανίας δε φτάνει ούτε για τα βασικά. Επίσης οι περισσότερες μικροεπιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξής τους από το αλβανικό κράτος.

Άραγε τι έμεινε και τι θα παραμείνει στη γη της Βορείου Ηπείρου; Για αυτό την επόμενη φορά οι Βορειοηπειρώτες που μένουν στην Ελλάδα και που θα έρθουν να ψηφίσουν για έναν γνωστό τους, για το χατίρι ενός γείτονα ή για κάποιον που θα τους δώσει στο χέρι έναν χρηματικό ποσό πρέπει να σκεφτούν και το μέλλον της πατρίδας μας. Έχουν και αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί με το ίδιο τους το χέρι μπορεί να κάνουν ζημιά στο μέλλον του τόπου μας».

Το άρθρο καταλήγει με την ελπίδα «να βρεθεί επιτέλους μια κοινή γραμμή πριν να αδειάσει και το τελευταίο σπιτικό μας στην Βόρειο Ήπειρο»!

πηγή:proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon