Η Αντιπολίτευση συνηγορεί σε δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Δημοσιεύθηκε: 13/10/2018 18:58 Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2018 18:58 Από: Tachydromos

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι για την επιστροφή της θανατικής ποινής στην Αλβανία, είναι πρόθυμος να πάει σε δημοψήφισμα όταν το Δημοκρατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία.

Ο Μπάσα, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στα ΜΜΕ, μετά τα συλλυπητήρια για τη σφαγή στο Μάτιτ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα πρέπει να αποκατασταθεί ο νόμος για τη θανατική ποινή μετά από όλα αυτά τα σοβαρά γεγονότα που συγκλονίζουν την αλβανική κοινωνία, ο Μπέσα είπε:

«Αυτό είναι ένα θέμα που επαφίεται στους πολίτες της Αλβανίας, εγώ προσωπικά έχω τη βούληση να θέσω αυτό το ζήτημα στον αλβανικό λαό, ακόμη και σε δημοψήφισμα, όταν βέβαια αναλάβει την εξουσία το Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι από το 1995, όταν εντάχθηκε η Αλβανία στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει αποφάσεις δικαστικές με θανατικές ποινές και στα μέγιστα των εγκλημάτων έχει αποδοθεί η ‘ισόβια κάθειρξη’.

Η τελευταία εκτέλεση ήταν το 1992 στο Φίερ, όπου δύο αδέλφια σκοτώθηκαν στο κέντρο της πόλης, όταν δολοφόνησαν και λήστεψαν τα πέντε μέλη μιας οικογένειας μεταξύ των οποίων και ένα μωρό. Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2013, οι υπουργοί Εξωτερικών 42 χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, υπέγραψαν διακήρυξη κατά της θανατικής ποινής, αλλά επί του παρόντος 52 κράτη δεν έχουν υιοθετήσει τη σχετική διάταξη περί εκτελέσεων.

Η Λευκορωσία είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που διατηρεί τη θανατική ποινή. Ενώ, ανάμεσα στις 52 χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη κατάργηση της θανατικής ποινής, είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν

(Lapsi. Al)

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon