Από το Μουσείο Πωγωνιανής τα σπάνια αντικείμενα που βρέθηκαν στα Τίρανα;

Δημοσιεύθηκε: 17/10/2018 08:46 Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2018 08:46 Από: Tachydromos

Σπάνια εκθέματα που είχαν κλαπεί αρχές Απριλίου 2018 από το Λαογραφικό Μουσείο της ακριτικής Πωγωνιανής, φαίνεται ότι εντοπίστηκαν κάπου στα Τίρανα και η Αλβανική Αστυνομία – μέσω Ιντερπόλ – ενημέρωσε σχετικά το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι η αρμόδια Δ/ νση Πολιτιστικών Α­γαθών του Υπουργείου άμεσα κινητοποιήθηκε και αυτές τις μέρες ο αρμόδιος κ. Ν. Σπανάκης, επιχειρεί να «ταυτοποιήσει» τα κλαπέντα αντικείμενα με φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες που συλλέγει, για να αποφανθεί με βεβαιότητα σε ποιον τελικά ανήκουν.

Επειδή από την αρχική εκτίμηση των ειδικών φάνηκε ότι τέτοιου είδους εκθέματα υπήρχαν κυρίως στα Ήπειρο, απευθύνθηκαν αρχικά στο Λαογραφικό Μουσείο Ζαγορίου «Αγ. Τόλης» στο οποίο όμως δεν υπήρχαν, αλλά ούτε και είχαν κλαπεί ποτέ παρόμοια αντικείμενα. Ενημερώθηκε στη συνέχεια ο γνωστός Ηπειρώτης συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης, δημιουργός του Μουσείου Αλή Πασά στο Νησί Ιωαννίνων, ο οποίος λόγω γνώσης και εμπειρίας, όταν είδε σχετικές φωτογραφίες θεώρησε ότι επρόκειτο για εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής, που είχαν κλαπεί προ μηνών.

Ειδοποιήθηκε από τον κ. Ραπακούση ο Περιφ. σύμβουλος κ. Οδυσσέας Πότσης και στη συνέχεια η Διοίκηση του Μουσείου Πωγωνιανής. Αμέσως ο Πρόεδρός του κ. Άκης Καλτσώνης άρχισε έναν μαραθώνιο επαφών, με παραστάσεις και τηλεφωνήματα σε αρμόδιους, τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και της Αστυνομίας Ιωαννίνων, στην οποία και το Μουσείο είχε υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, όταν διαπιστώθηκε η αφαίρεση των εκθεμάτων.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για ταυτοποίηση των εκθεμάτων που βρέθηκαν στα Τίρανα, με φωτογραφίες αυτών που υπήρχαν στην Πωγωνιανή.

Οι Πωγωνήσιοι θέλουν και πιστεύουν, με βάση όσα μέχρι σήμερα έγιναν γνωστά, ότι τα αντικείμενα είναι αυτά που άγνωστοι αφαίρεσαν από το Μουσείο τους, την περίοδο που κάποιες συμμορίες είχαν «χτυπήσει» σπίτια του Πωγωνίου.

Τι έγραφε ο «Π.Λ.»

Υπενθυμίζουμε ότι ο «Π.Λ.» όταν διαπιστώθηκε η κλοπή, έφερε το θέμα στην δημοσιότητα (6 Απριλίου 2018), γράφοντας τα εξής: «Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησίες, μουσεία και σπίτια στην Ηπειρωτική ύπαιθρο, ακόμη και ημέρες Πάσχα, όπου στα χωριά φθάνουν ήδη οι απόδημοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Χθες μάλιστα στην ακριτική Πωγωνιανή διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι εισέβαλαν στο Λαογραφικό Μουσείο, στο κέντρο του χωριού (!) και έκλεψαν διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα αξίας και πιο συγκεκριμένα: τσαπράκια – νομίσματα, μια πιστιόλα των Μποτσαραίων, δυο κορώνες που έβαζαν οι Πωγωνήσιες νύφες (η μια ήταν ασημένια), κουμπιά και διάφορα εξαρτήματα από δυο στολές Πωγωνήσιες και μια Δεροπολίτικη, καθώς και 150 ευρώ από τα ταμείο του Μουσείου.

Η διάρρηξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατοίκων πρέπει να έγινε το τελευταίο δεκαήμερο. Η Αστυνομία που κλήθηκε, προέβη σε καταγραφή των κλαπέντων αντικειμένων, όπως αυτά τα περιέγραψαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου, ενώ η σήμανση της ΕΛ.ΑΣ. ερευνά για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας και πάλι στην Πωγωνιανή άνοιξαν και δυο σπίτια που βρίσκονται στην άκρη του χωριού….».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon