Ανθολογία ελληνικών ποιημάτων με τον τίτλο “Προσκύνημα σε καταρράκτες Ελληνικής ποίησης» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17.10.2018 στο ξενοδοχείο Plaza.

Δημοσιεύθηκε: 18/10/2018 22:35 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2018 11:05 Από: Tachydromos

Τα ελληνικά ποιήματα απέδωσε στην αλβανική γλώσσα ο Αχιλλέας Γκάρος και εξέδωσε, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία, ο εκδοτικός οίκος NERAIDA. Η πλούσια ανθολογία περιλαμβάνει έργα περίπου ογδόντα Ελλήνων δημιουργών που έζησαν και δημιούργησαν σε διάφορες εποχές και περιόδους :

όπως -αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά- των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ρήγα Φεραίο, Διονύσιο Σολωμό, Γεώργιο Βιζηινό, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Κωσταντίνο Καβάφη, τους βραβευθέντες με νόμπελ λογοτεχνίας Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη έως τους πιο σύγχρονους Μάνο Ελευθερίου, Νίκο Γκάτσο κά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο εκδότης Γιάννη Μάλο, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνος Κυρίου, ο ποιητής Πετρίτ Ρούκα, ο συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και πρώην Πρέσβυς της Αλβανίας στις ΗΠΑ Πελλούμπ Κούλλα, ο ποιητής Σαντίκ Μπέγκο και ο συγγραφέας Ηλίας Χάλλο.

Οι ομιλητές εξήραν το τιτάνιο έργο του λογοτέχνη Αχιλλέα Γκάρο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "το βιβλίο του αυτό αποτελεί θησαυρό του ελληνικού πολιτισμού" και ότι "η μετάφραση έργων των μεγάλων Ελλήνων ποιητών αποτελεί επανάσταση για τον πολιτισμό στον οποίο παρουσιάζεται" .

Ο κ. Κυρίου κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή στην πορεία της ελληνικής ποίησης κατά τους τελευταίους 2,5 αιώνες, υπογράμμισε ότι "η έκδοση της ελληνικής ποιητικής ανθολογίας στην αλβανική γλώσσα αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών".

Η μετάφραση ελληνικών ποιημάτων στην αλβανική γλώσσα αποτελεί μια ακόμα γέφυρα για τη γνωριμία και προσέγγιση των δυο λαών διαμέσου του πολιτισμού.

Στην παρουσίαση του βιβλίου φάνηκε η δίψα του κοινού για ποίηση, πνευματικό φως και πολιτιστική προσέγγιση αφού ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή...

Πηγή:FB/greqia ne tirane

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon