Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Τίρανα: Αναφέρεται σε λίστα με συνεργάτες του Κινήματος Γκιουλέν που παρέδωσαν στις αρχές.

Δημοσιεύθηκε: 19/10/2018 12:42 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2018 12:43 Από: Tachydromos

Η απάντηση Μπουσάτι

Δια στόματος του ΥΠΕΞ Τσαβούσογκλου η Τουρκία επαναλαμβάνει στα Τίρανα το αίτημα για την έκδοση των συνεργατών του Κινήματος FETOπου πρόσκειται στον αντίπαλο του καθεστώτος Ενρτογάν, Γκιουλέν. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του Μπουσάτι, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει έμπραχτες αποδείξεις από τη φίλη Αλβανίας.

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, έχουμε μεταφέρει με σαφή τρόπο όλα τα αιτήματα, που εντάσσονται στα αντίμετρα για την εξουδετέρωση της δράσης της οργάνωσης FETO. Έχουμε διαβιβάσει την ονομαστική λίστα και στους αλβανούς φίλους μας. Υπάρχουν στη λίστα και ονόματα για τα οποία έχουμε ζητήσει την έκδοσή τους. Πρόκειται για επίσημο αίτημα που βασίζεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, συνοδευόμενο με τα αντίστοιχα έγγραφα κι αναμένουμε την εφαρμογή στην πράξη. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για μας, αλλά για τη φίλη Αλβανία», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία αναμένει «να κλείσουν τα αντιτουρκικά ιδρύματα στην Αλβανία. Είναι προσδοκία μας. Είναι και σοβαρή απειλή για την Αλβανία, αυτοί μπορεί να πράξουν ο, τιδήποτε».

Ο αλβανός ΥΠΕΞ, Μπουσάτι υπενθύμισε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Αλβανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε μερικούς οργανισμούς που έχουν ορισμένους κανόνες έκδοσης και κάθε ενέργεια ακολουθεί τη διπλωματική οδό.

«Η απάντηση του αλβανικού κράτους είναι η ίδια απάντηση που έχουμε δώσει είτε στην Τουρκία είτε σε διεθνή πλαίσιο. Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που απέδειξε την αλληλεγγύη της με όσα συνέβησαν στην Τουρκία υπό τις συνθήκες πραξικοπήματος. Από την άλλη πλευρά όμως η Αλβανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και συμμετέχει σε μερικούς οργανισμούς που έχουν ορισμένους κανόνες για έκδοσης και κάθε ενέργεια ακολουθεί τη διπλωματική οδό», απάντησε ο Μπουσάτι στο αίτημα του τούρκου ομολόγου του.

Κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία ο τούρκος ΥΠΕΞ συνοδεύεται κι από τούρκους επιχειρηματίες και οι αναφορές του στην βοήθεια της Τουρκίας στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης ήταν συχνές. Τόνισε ότι οι επενδύσεις των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αλβανία είναι αυξανόμενες τελευταία κι αγγίζουν την αξία των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων θα αγωνιζόμαστε συνεχώς. Έχουμε πολύ στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας και κάνουμε σημαντικά βήματα για την εφαρμογή διαφόρων σχεδίων. Έχουμε προβεί σε δημιουργία διαφόρων μηχανισμών για την οικονομία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα σημειώσουν πρόοδο», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Στοιχεία από το panorama.com.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon