Τον «αγωνιστή ιεραπόστολο» Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τίμησε το ΑΠΘ

Δημοσιεύθηκε: 19/10/2018 11:37 Τελευταία Ενημέρωση: 20/10/2018 11:07 Από: Tachydromos

Κείμενο: Σοφία Καρεκλά

Πηγή:orthodoxia.info

Μια εκκλησιαστική προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και ιεραποστολικό φρόνημα, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, τίμησε χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποδίδοντάς του την ανώτατη τιμητική διάκριση του ιδρύματος, τον Χρυσό Αριστοτέλη.

Κατά τη δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου καθώς και πλήθος κόσμου προσήλθαν για να τιμήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας απέδωσε στον Προκαθήμενο της Αλβανίας τον Χρυσούν Αριστοτέλη. Στον λόγο του, ο κ. Μήτκας χαρακτήρισε τον κ. Αναστάσιο «αγωνιστή κληρικό, άνθρωπο του λόγου και της πράξης, προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία που με τη δράση του περιποιεί ξεχωριστή τιμή για τη χώρα μας».

«Άγγιγμα ψυχής» το στίγμα του Αριχεπισκόπου Αλβανίας

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ο πρύτανης του ΑΠΘ είπε ότι «μας διδάξατε με τη γραφίδα σας ότι είναι εφικτό για έναν άνθρωπο του πνεύματος να συναντήσει τους άλλους ανθρώπους, τους αναγκεμένους. Μας εμπνέετε να αναζητούμε τρόπους καταλλαγής και κατανόησης». Μιλώντας, ακόμη, για την προσωπικότητα του κ. Αναστασίου, ο κ. Μήτκας επισήμανε ότι «το στίγμα του Αρχιεπισκόπου είναι άγγιγμα ψυχής. Είναι η αγάπη κελαριστή, όπως τη δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έχει το θεϊκό χάρισμα να ξεκλειδώνει την καρδιά του συνομιλητή του».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Τμήμα Θεολογίας για την πρόταση να τιμηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας καθώς και τα μέλη της Συγκλήτου που ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση. Τέλος, ευχήθηκε «η φωτισμένη παρουσία σας να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι επιστήμονες και καλύτεροι άνθρωποι» και αναφώνησε «Άξιος».

Για τον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο μίλησαν οι καθηγητές Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αιμίλιος Μαυρουδής, πρόεδρος Τμ. Φιλολογίας και Συμεών Πασχαλίδης, πρόεδρος Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ο κ. Δαρδαβέσης επικεντρώθηκε στην ιεραποστολική και κοινωνική δράση του κ. Αναστασίου τονίζοντας τον σεβασμό που έδειξε στους λαούς της Αφρικής και τα έθιμά τους. «Δεν άσκησε ποτέ πίεση στους Αφρικανούς να απομακρυνθούν από τις πατρώες παραδόσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το έργο του κ. Αναστασίου στην Αφρική αποτελεί οδηγό για το έργο που πρέπει να επιτελείται σε φτωχές περιοχές του πλανήτη».

Ο κ. Δαρδαβέσης, ακόμη, απαρίθμησε τα έργα του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι «ο Αναστάσιος πέτυχε στην Αλβανία ένα θαύμα», για να συμπληρώσει ότι «αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια». Κλείνοντας τον λόγο του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας «για όσα προσφέρετε με το έργο σας και όσα διδάσκετε με τον λόγο σας».

Ο κ. Μαυρουδής μίλησε για το πολύτομο και πολυσχιδές συγγραφικό έργο του κ. Αναστασίου. Παρουσίασε τα πιο ιδιαίτερα συγγραφικά πονήματά του και υπογράμμισε την αξία των βιβλίων του Αρχιεπισκόπου.

Τις κύριες συνιστώσες που διακρίνουν το εκκλησιαστικό έργο και τον θεολογικό λόγο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας παρουσίασε ο κ. Πασχαλίδης, μεταφέροντας στο ακροατήριο λόγους του ίδιου του κ. Αναστασίου. «Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι σχήμα οξύμωρο, πρεσβεύει ο κ. Αναστάσιος», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πασχαλίδης.

Ο ομιλητής έκανε λόγο για το οικουμενικό όραμα που διαπνέει το έργο του κ. Αναστασίου ο οποίος «καλλιέργησε και προώθησε στην πράξη τον διαθρησκειακό διάλογο για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των λαών». Χαρακτήρισε «κολοσσιαίων διαστάσεων» το έργο του κ. Αναστασίου για την ανέγερση ναών «σε όσες περιοχές τον έταξε η πρόνοια του Θεού να διακονήσει». Σύγκρινε, μάλιστα, το έργο του κ. Αναστασίου στην Αλβανία με αυτό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους σλαβικούς λαούς.

«Το όνομα του Αρχιεπισκόπου συνώνυμο της Ανάστασης στην Αλβανία»

«Το όνομα του Αρχιεπισκόπου είναι συνώνυμο της ανάστασης της Εκκλησίας στην Αλβανία, της ανύσταχτης μέριμνας προς τους φτωχούς και του σεβασμού προς την ελευθερία όλων. Τα μέλη του πανεπιστημίου μας εμπνέονται από το έργο και τον νεανικό σας ζήλο. Το έργο σας είναι δείκτης πορείας για την Εκκλησία και τον σύγχρονο κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

“Θρησκευτικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη: ορισμένες επισημάνσεις” ήταν το θέμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην οποία υπογράμμισε ότι «η καλλιέργεια μιας υγιούς θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί το περιβάλλον για την επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης».

Ο κ. Αναστάσιος τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας από όλους τους θρησκευτικούς φορείς μια ειρηνικής θεολογίας. «Καλούμεθα να στηλιτεύουμε κάθε μορφή θρησκευτικής βίας ή μισαλλοδοξίας. Κάθε βία στο όνομα της θρησκείας βιάζει την ουσία της θρησκείας. Κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λάδι της θρησκείας για να δυναμώνει τις συγκρούσεις», είπε συγκεκριμένα.

«Η φτώχεια είναι από τις χειρότερες μορφές βίας»

«Η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τη δικαιοσύνη. Ένας άδικος κόσμος δεν μπορεί να είναι ειρηνικός. Στον αιώνα μας η ειρήνη και η δικαιοσύνη έχουν προσλάβει ένα ακόμη συνώνυμο, την ανάπτυξη. Η φτώχεια είναι από τις χειρότερες μορφές βίας. Δεν είναι παράξενο όταν οι άνθρωποι στερούνται των αναγκαίων, να υιοθετούν ακραίες ιδέες για την επίτευξη της δικαιοσύνης. Πρέπει να αναζητηθεί περισσότερη δικαιοσύνη για όλους τους λαούς ανεξαρτήτως θρησκείας και παραδόσεων», εξήγησε ο κ. Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, επίσης, παρουσίασε τρόπους επίτευξης της ειρήνης μεταξύ των λαών. «Ο νηφάλιος διάλογος με τον τονισμό των ειρηνικών αρχών της κάθε θρησκείας συμβάλλει στην καλλιέργεια της ειρήνης. Το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος αλλά ο εγωκεντρισμός, ο προσωπικός, ο συλλογικός, ο εθνικός. Αυτός επιστρατεύει τις ποικίλες μορφές βίας και τις συγκρούσεις και καλλιεργεί το μίσος. Το αντίδοτο είναι η καλλιέργεια της αγάπης στην καρδιά των ανθρώπων. Σε αυτό καλείται να συμβάλλει η ανάπτυξη μιας υγιούς θρησκευτικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για την αγάπη ζούμε και πεθαίνουμε»

Κλείνοντας την ομιλία του, εξήρε τη σημασία της αγάπης. «Για την αγάπη ζούμε και πεθαίνουμε. Η αγάπη είναι Θεός και ο Θεός είναι αγάπη. Μόνο η εξουσία της αγάπης μπορεί να νικήσει την αγάπη για εξουσία. Το μυστικό καύσιμο που κινεί τη γεννήτρια αγάπης του καθένα μας είναι η χριστιανική πίστη. Η Ορθοδοξία είναι ένα εργαστήριο αγάπης».

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, προβλήθηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του τόσο στην Αφρική όσο και την Αλβανία, όπου, μέσα από συγκινητικές εικόνες, παρουσιάστηκαν οι πολυποίκιλες δράσεις του κ. Αναστασίου.

Η εκδήλωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ολοκληρώθηκε με τραγούδια από το μουσικό εργαστήρι του Τμ. Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Λαγκαδά Ιωάννης, Κασσανδρείας Νικόδημος, Ιερισσού Θεόκλητος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος και Καβάλας Στέφανος καθώς και ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χρυσός Αριστοτέλης, η ύψιστη αυτή τιμή του μεγαλυτέρου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, η οποία προϋποθέτει εξαιρετικές διακρίσεις στην Επιστήμη και στην Κοινωνία με διεθνή ακτινοβολία, μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στους Ομότιμους Καθηγητές Βασίλειο Σκουρή και Εμμανουήλ Κριαρά.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon