Με δυσκολίες η αποεπένδυση του ΟΤΕ στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 21/10/2018 13:11 Τελευταία Ενημέρωση: 21/10/2018 13:11 Από: Tachydromos

Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την αλβανική αγορά είναι ο ΟΤΕ. Η απόφαση φέρεται να έχει τη συναίνεση της Βόννης, η οποία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά πλέον έχει μικρές προοπτικές ανάπτυξης. Εξάλλου, η Telekom Albania, θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ κατά 99,5%, δεν διαθέτει δραστηριότητες στη σταθερή τηλεφωνία, κάτι που δεν είναι συμβατό με το μοντέλο ανάπτυξης τόσο του ομίλου Deutsche Telekom όσο και του ομίλου ΟΤΕ στις επιμέρους αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ βγαίνει από τη συγκεκριμένη αγορά χωρίς ζημίες. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τίμημα απόκτησης της επιχείρησης. Η εξαγορά αυτή έγινε σε δύο φάσεις: την πρώτη, με την οποία αποκτήθηκε το 85% αντί 90 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% αποκτήθηκε αντί 40 εκατ. ευρώ λίγα χρόνια αργότερα. Εκτοτε εκτιμάται ότι ο ΟΤΕ επένδυσε στην εταιρεία περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Η Τelekom Albania, ωστόσο, στα 18 έτη κτήσης έχει αποφέρει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους της, ενώ επιπλέον διαθέτει «βαρύ» ταμείο. Τα διαθέσιμά της ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο η εταιρεία είχε μεγάλα χρηματοοικονομικά έσοδα από την αξιοποίηση αυτών των διαθεσίμων. Η ρευστότητα αυτή θα τονώσει τα διαθέσιμα του ΟΤΕ, ενώ επιπλέον θα λάβει 50 έως 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της εταιρείας. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι, αλλά μόνον ένας συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες για να την αποκτήσει. Πρόκειται για τη Vivacom, ρωσοβουλγαρικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία. Η εταιρεία φέρεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες απόκτησης, με δεδομένο ότι είναι αδύναμες οι άλλες τρεις υποψηφιότητες.

Πρόκειται για την Telecom Serbia, την PPF Group και την Ypsilon. H σερβική εταιρεία Telecom Serbia φέρεται να έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, ύψους 61 εκατ. ευρώ, αλλά για πολιτικούς λόγους δεν θα προκριθεί. Η τσεχική PPF Group, η οποία πρόσφατα απέκτησε όλες τις δραστηριότητες της νορβηγικής Telelor στη Βαλκανική και στην Ουγγαρία αντί 2,8 εκατ. ευρώ, θεωρείται ότι έχει μικρές πιθανότητες να κερδίσει, με την έννοια ότι βρίσκεται σε κόντρα με την αλβανική κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί στη διαιτησία και οι σχέσεις τους θεωρούνται τεταμένες. Τέλος, η ελληνικών συμφερόντων Ypsilon θεωρείται αδύναμη συμμετοχή.

Πάντως, τα προσφερόμενα τιμήματα των ενδιαφερομένων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, μάλλον εξέπληξαν αρνητικά τον ΟΤΕ. Ο τελευταίος ανέμενε υψηλότερο τίμημα, γεγονός που θα διευκόλυνε τις αποφάσεις.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon