Η αποδοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε: 23/10/2018 13:50 Τελευταία Ενημέρωση: 25/10/2018 14:32 Από: Tachydromos

Έχουν τη δική τους σημασία και δεν είναι απλά συμβολική οι σειρά συναντήσεων που ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ με συνεργάτες του είχαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Δεν πρόκειται μόνο για τυπικότητες ή εθιμοτυπία για την γνωριμία με τη νέα σύνθεση των οργάνων όπως προέκυψαν απ’ τη Συνδιάσκεψη του Ιουνίου.

Καθόλου τυχαίο ότι η αντιπροσωπεία της οργανωμένης αυτόνομης πολιτικής έκφρασης του Β/Η Ελληνισμού έγινε δεκτή απ’ τα κοινοβουλευτικά κόμματα με τη σπουδαιότερη βέβαια αυτή με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν στάθηκαν εμπόδιο για τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλο και τούτο απ’ την πλευρά του μαρτυρά το γεγονός ότι υπήρξε όχι απλά υποδοχή αλλά αποδοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Δεν είναι αρκετό αλλά είναι απαραίτητο στοιχείο αυτό της αποδοχής απ’ το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απ’ τη μια να αναδιοργανωθεί και απ’ την άλλη να γίνει ο πολιτικός της λόγος ευρύτερα αποδεκτός και να επηρεάζει ουσιαστικότερα της Β/Η κοινωνία.

Η επίσκεψη στην Αθήνα και ο κύκλος αυτός των επαφών και συζητήσεων ήταν μια απαραίτητη ανάγκη και εκκρεμούσε χρονίζοντας και έδινε κατά συνέπεια αφορμές για απαξίωση του ρόλου της ομογενειακής Οργάνωσης. Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε αφορά γενικές εξελίξεις στην περιοχή και στο ευαίσθητο τοπίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων και συνεργασιών.

Ο πολιτικός κόσμος και οι ηγεσίες των κομμάτων στην Αθήνα στις συναντήσεις με την αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην ουσία επεσήμανε τη θέση που καταλαμβάνει η ΕΕΜ στο πλαίσιο των ελληνοαλβανικών συνεργασιών, το ρόλο της στην προώθηση τους και κυρίως το γεγονός ότι η διασφάλιση της προοπτικής αξιοπρεπούς παρουσίας της στις πατρογονικές εστίες είναι στοιχείο της πολιτικής του συνόλου των κοινοβουλευτικών δημοκρατικών κομμάτων.

Έχει σημασία το γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΝΔ για τη συνάντηση του Προέδρου της με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρότι σύντομη παρουσιάστηκε ευρέως στα αλβανικά ΜΜΕ καθώς εμπεριείχε την ξεκάθαρη αναφορά στη σύνδεση και συσχέτιση της πορείας της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση με την εν γένει ευημερία της ΕΕΜ!

Ο κύκλος των συναντήσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα συμπεριέλαβε και Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίο εφόσον έχουν μια πιο σαφή εικόνα της πραγματικότητας και των προβλημάτων μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο ώστε τα θέματα να είναι στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών με την αλβανική κυβέρνηση. Το τοπίο αυτό της ΕΕ είναι σύνθετο και πολλές φορές ζητήματα όπως αυτό της ΕΕΜ χάνονται κάτω από στρατηγικές προτεραιότητες για την πρόοδο της ενσωμάτωσης των χωρών της δυτικής Βαλκανικής. Ωστόσο η πρακτική μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των ελλήνων πολιτικών όταν οι θέσεις είναι ακέραιες και βατές με τις αρχές της ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Προφανώς το γεγονός των συναντήσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Μέγαρο Μαξίμου, στη ΝΔ, το ΚινΑλ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων ή το ΚΚΕ δεν αρκεί από μόνο του ώστε να εξαλειφθούν πρακτικές μικροπολιτικής που ωστόσο έχουν συνέπειες στην πολυπόθητη ενότητα της κοινότητας μας, από στελέχη και μεμονωμένους βουλευτές αυτών των κομμάτων. Είναι όμως μήνυμα στη σωστή κατεύθυνση που στέλνουν οι ηγεσίες τους. Ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένει το επίκεντρο διαμόρφωσης θέσεων και πολιτικών σε ότι αφορά στο σύνολο της ΕΕΜ. Επί το πλείστον δε ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ μπορεί και συνεχίζει να ανταπεξέρχεται στην υποχρέωση της για καλύτερη εκπροσώπηση του Β/Η Ελληνισμού.

Ο αέρας αυτός της πολιτικής αποδοχής στην Αθήνα πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί για περισσότερη διάχυση στην κοινωνία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon