Ο Νίκος Καββαδίας στο Αλβανικό μέτωπο γράφει στο άλογό του που ξεψυχά

Δημοσιεύθηκε: 27/10/2018 00:10 Τελευταία Ενημέρωση: 27/10/2018 11:09 Από: Tachydromos

Δυο άνθρωποι της θάλασσας «συναντώνται» με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς, ιδιαίτερα γνωστός στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ, ο οποίος τιμητικά φέρει το προσωνύμιο «καπετάνιος» μιλά στο Armyvoice.gr για τον ποιητή της Θάλασσας, το Νίκο Καββαδία ή Μαραμπού και τη θητεία του στο μέτωπο.

Ο καπετάνιος, με αφορμή το αφιέρωμα του Armvoice.gr για την 28η Οκτωβρίου, σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ποιητή με τον απαιτούμενο λυρισμό, ανασύροντας από τα συρτάρια των αναμνήσεών του, την πρώτη τους συνάντηση, όταν ως νεαρός δημοσιογράφος του είχε πάρει συνέντευξη.

Ο Νίκος Καββαδίας στο Αλβανικό υπηρέτησε ως τραυματιοφορέας και αργότερα λόγω της ειδικότητάς του ασυρματιστή που είχε αποκτήσει μόλις ένα χρόνο πριν, χρησιμοποιήθηκε στον σταθμό υποκλοπής της ΙΙΙ Μεραρχίας. Αναμνήσεις από το μέτωπο θα περιγράψει σε επιστολές του αλλά και σε δύο μικρά πεζά: «Στο άλογό μου» (1941) και «Του πολέμου» (1969) το 1997 από τις εκδόσεις Άγρα.

Το διήγημα «Του Πολέμου» γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Αυγή» στις 26 Οκτωβρίου του 1975. Σε αυτό αφηγείται τη συνάντησή του με έναν Αρβανίτη που του έδωσε καταφύγιο στα βουνά της Αλβανίας.

Το αφήγημα «Στο άλογό μου» γράφτηκε στο χωριό Κούδεσι το 1941 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον τόμο «Το Θαύμα της Αλβανίας απ’ τη σκοπιά της ΙΙΙ Μεραρχίας» του Ξένου Ξενίτα το 1945.

www.defence-point.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon