Κ. Μητσοτάκης: «...Η εμπρηστική ρητορική στο εσωτερικό της Αλβανίας παρεμποδίζει την εξέλιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων...»

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2018 10:22 Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2018 21:25 Από: Tachydromos

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ στηλίτευσε τις δηλώσεις στελεχών της Αλβανικής κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ατυχών γεγονότων στην Αλβανία. Ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία σκοτώθηκε, προκαλώντας πολλές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο πυρήνας του προβλήματος; Ποια είναι η γνώμη σας;

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Δημοσιογράφος: Πώς θα χαρακτηρίζατε τα δικαιώματά τους στην Αλβανία; Αναγνωρίζονται, αλλά μόνο εντός της αποκαλούμενης ζώνης της μειονότητας.

Κ. Μητσοτάκης: Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon