ΝΑΤΟ: Η αεροπορική βάση στην Αλβανία θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη καυσίμων

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2018 13:16 Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2018 13:16 Από: Tachydromos

Η παρουσίαση του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Κουτσόβα έφερε στη δημοσιότητα το κοινό έργο του ΝΑΤΟ, για τον εκσυγχρονισμό αυτής της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην κεντρική Αλβανία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες εκτός από τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι θα δαπανηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ «που θα επιτρέψουν τη μετατροπή αυτού του χώρου σε στρατιωτικό αεροδρόμιο και θα χρησιμεύσει ως βάση για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ».

Για να ρίξει περισσότερο φως η αλβανική ιστοσελίδα Politiko.al, ήρθε σε επαφή με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπου ο εκπρόσωπος Μάρκ Σάντερς ισχυρίσθηκε ότι η βάση θα κοστίσει 51 εκατομμύρια ευρώ και θα μετατραπεί κυρίως σε βάση αποθήκευσης καυσίμων.

«Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επενδύσει 51 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση Κουτσόβα. Τα χρήματα προορίζονται για τη βελτίωση της υποδομής της υφιστάμενης βάσης, συμπεριλαμβανομένου χώρου αποθήκευσης καυσίμων.

»Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Επενδύσεων Ασφαλείας του ΝΑΤΟ (NSIP), το οποίο καλύπτει έργα σε συμμαχικές χώρες που βελτιώνουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Το NSIP αποτελεί μέρος των αμοιβαίων κεφαλαίων στο ΝΑΤΟ, για τα οποία συμβάλλουν οι 29 χώρες μέλη της Συμμαχίας».

Ο Σάντερς διευκρίνισε ότι η Αλβανία επιλέχθηκε ως στρατηγικό σημείο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να αρχίσει στα μέσα του 2019 και η ολοκλήρωσή του θα γίνει εντός διετίας.

[Σημειώνεται ότι μέρος της βάσης αυτής και το παρακείμενο όρος, το οποίο έχει διαμορφωθεί παλαιότερα με τη διάνοιξη μεγάλων στοών, ως χώρος διαφύλαξης των αεροσκαφών]

echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon