Ο Αλβανός ΥΠΕΞ παρουσίασε τη συμφωνία με Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες - Δείτε χάρτες και βίντεο

Δημοσιεύθηκε: 15/11/2018 07:34 Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2018 16:32 Από: Tachydromos

Γράφει: Βασίλης Καπούλας

Χάρτες και πληροφορίες για «τεχνικές λεπτομέρειες» που αφορούν τη συμφωνία διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας παρουσίασε για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Ο Αλβανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με στόχο ένα «πλήρες πακέτο ώστε να λυθεί το θέμα άπαξ διά παντός».

Επίσης τόνισε ότι δεν βλέπει «κανένα εμπόδιο» για την υπογραφή της συμφωνίας από τις δύο κυβερνήσεις. Αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα.

"Διαπραγματευόμαστε όλο το πακέτο με την Ελλάδα. Θα λυθεί το ζήτημα μια για πάντα" τόνισε.

"Η Ελλάδα συνειδητοποίησε πως έφτασε η ώρα για μια τέτοια συμφωνία" πρόσθεσε.

Η κίνηση του Αλβανού ΥΠΕΞ "δείχνει" πως Αλβανία και Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Αγκυρα η οποία έχει... απαγορέψει επέκταση στα 12 ν.μ. ακόμη και στο Ιόνιο!

Η συμφωνία Αλβανίας Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες

Toν περασμένο Φεβρουάριο, το αλβανικό ΜΜΕ "Top Channel" επικαλούμενο πηγές από τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα ανέφερε ότι η νέα Συμφωνία προβλέπει τον διαχωρισμό του θαλάσσιου χώρου με την αρχή της μεσαίας γραμμής. Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.

Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η «μέση» γραμμή, υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα γινόταν και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.

Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.

Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες, ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα, παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε, με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με τον βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.

Η ελληνική πλευρά είπε ότι με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκαθιστά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε χαθεί με τη συμφωνία του 2009.

Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Αυτό το προηγούμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία . Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Δείτε το βίντεο από το 30' και μετά

Pronews.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon