Ολοκληρώθηκε το 10ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύθηκε: 15/11/2018 12:46 Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2018 20:37 Από: Tachydromos

Ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η δέκατη σύνοδος του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας θετικά την σχετική έκθεση της Κομισιόν για το 2018, η οποία συνέστησε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, υπό το πρίσμα της προόδου που επιτεύχθηκε, τη διατήρηση και εμβάθυνση της τρέχουσας δυναμικής μεταρρύθμισης.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΠΗΓΗ real.gr

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, η ΕΕ υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου 2018, με τα οποία το Συμβούλιο συμφώνησε να ανταποκριθεί θετικά στην προαναφερθείσα πρόοδο και να ορίσει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.

Συνεπώς, η ΕΕ επανέλαβε την κρίσιμη ανάγκη για Αλβανία να διατηρήσει και να εμβαθύνει την τρέχουσα μεταρρυθμιστική δυναμική, για την περαιτέρω εδραίωση της προόδου που σημειώθηκε όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση και την επίτευξη περαιτέρω απτών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως όσον αφορά την καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών, με βάση τα θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της καλλιέργειας κάνναβης που συνεχίστηκαν καθ `όλη τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.

Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος που διεξήγαγε η αλβανική κρατική αστυνομία και υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η διασφάλιση της δέουσας δικαστικής παρακολούθησης των επιτυχών επιχειρήσεων επιβολής του νόμου, καθώς και η ενίσχυση των προσπαθειών κατάσχεσης των εγκλημάτων.

Η αντιπροσωπεία της Αλβανίας επανέλαβε την ισχυρή δέσμευσή της να συνεχίσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε θέματα που σχετίζονται με την εδραίωση του κράτους δικαίου.

Τόνισε δε ότι τα επιτευχθέντα αποτελέσματα της Αλβανίας στον τομέα του κράτους δικαίου αποτελούν μια σταθερή βάση για περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση της ΕΕ, δεδομένου ότι αποτελούν το έδαφος για περαιτέρω εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα κεφάλαια 23 και 24.

Το Συμβούλιο σημείωσε ότι η ενισχυμένη προσέγγιση των εν λόγω διαπραγματευτικών κεφαλαίων θα ενισχύσει περαιτέρω τη δραστηριότητα και την πρόοδο στον τομέα της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας, καταγράφοντας ότι η Κομισιόν ξεκίνησε σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες με τους Αλβανούς ομολόγους τους.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι ο εποικοδομητικός διαπολιτισμικός πολιτικός διάλογος και συνεργασία στη Συνέλευση της Αλβανίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την περαιτέρω πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και της συνολικής βιωσιμότητας της συμμετοχής στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης με συνέπεια του πολιτικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, προωθώντας παράλληλα τις τεχνικές εργασίες σε όλες τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της ad hoc επιτροπής για την εκλογική μεταρρύθμιση. Η ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη όλων των μερών να βρουν την απαραίτητη συναίνεση για την τροποποίηση του νόμου για το καθεστώς των δικαστών, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόσληψη αυξημένου αριθμού νέων υποψηφίων δικαστών.

Το Συμβούλιο, επιπλέον, αναγνώρισε το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή ως ενεργό και εποικοδομητικό εταίρο και τη συνεχή εναρμόνιση της Αλβανίας με τις θέσεις και τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχή συμμετοχή της Αλβανίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες και δομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις σχέσεις καλής γειτονίας και εποικοδομητική περιφερειακή στάση.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Της συνάντησης προήδρευσε ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati και της αντιπροσωπεία της ΕΕ προΐστατο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Federica Mogherini και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη διεύρυνση, Johannes Hahn.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon