Ψηφιδωτό με τον Αποστόλο Μάρκο, ανεκτίμητης αξίας, επαναπατρίστηκε στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια

Δημοσιεύθηκε: 18/11/2018 21:39 Τελευταία Ενημέρωση: 18/11/2018 21:39 Από: Tachydromos

Επαναπατρίστηκε σήμερα στην Κύπρο ψηφιδωτό που είχε κλαπεί από την Εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη. Η αξία του ψηφιδωτού εκτιμάται μεταξύ πέντε και δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός, η Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι πρόκειται για μετάλλιο, με ψηφιδωτή απεικόνιση του Αποστόλου Μάρκου.

Η παράδοση του ψηφιδωτού έγινε στη Χάγη από έναν ιδιωτικό ερευνητή, που ασχολείται με τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης, τον Ολλανδό Αρθουρ Μπραντ.

Σε δηλώσεις στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπραντ είπε ότι το ψηφιδωτό είναι ηλικίας πέραν των χιλίων εξακοσίων ετών και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα έργα τέχνης της Βυζαντινής εποχής.

Ανέφερε επίσης ότι το ψηφιδωτό εντοπίστηκε στο Μονακό, στην κατοχή βρετανικής οικογένειας, που το αγόρασε, καλή τη πίστη, πριν από περίπου 40 χρόνια και η οποία συμφώνησε να το επιστρέψοει στο λαό της Κύπρου με αντάλλαγμα ένα μικρό ποσό για να καλυφθεί το κόστος φύλαξής του.

«Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούσα να εντοπίσω το μωσαϊκό του Αγίου Μάρκου. Ήταν ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσω ποτέ» γράφει ο ίδιος ο Μπραντ στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι αυτό το ανεκτίμητο έργο τέχνης «αποτελεί μέρος της ψυχής των Κυπρίων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon