Παρουσίαση του βιβλίου «Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας»

Δημοσιεύθηκε: 19/11/2018 13:06 Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2018 14:03 Από: Tachydromos

Χθες, Κυριακή, 18 Νοεμβρίου όπως εξ άλλου καθιερωθεί ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Απ’ το 2007 κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου γιορτάζεται η Σύναξη των Αγίων της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και κατ επέκταση όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία.

Επί το πλείστον δε μνημονεύεται και η επέτειος ενθρονίσεως του τοπικού επισκόπου, Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, που έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2006. Δεκάδες πιστοί μαζί με τους ιερείς τους από διάφορες περιοχές της μητροπολιτικής περιφέρειας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητρίου. Ειδικά συγκινητική για ακόμη μια φορά ήταν η συμμετοχή των νέων ανθρώπων που μεταφέρει όντως αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία και την προοπτική της Ορθοδοξίας στα μέρη τούτα.

Ο αρχιμανδρίτης Ελευθέριος που κήρυξε μίλησε για τη σημασία της καθιέρωσης της τοπικής γιορτής των Αγίων της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου καθώς και για την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Εν ονόματι όλου του εκκλησιάσματος χαιρέτησε και ευχήθηκε το Μητροπολίτη Δημήτριο για την επέτειο της ανάληψης της ποιμαντορίας της ευλογημένης Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Ο Μητροπολίτης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας είχε να απευθύνει ακόμη μια φορά λόγια καρδιάς για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που με ιδιαίτερη αγάπη περιέβαλλε τη Μητρόπολη αυτή για όσο ήταν Τοποτηρητής της, την ολοκλήρωση της κανονικής συγκρότησης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας αλλά και το σοφό τρόπο με τον οποίο κανονικά αναθεμελίωσε τη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Δείγμα της αγάπης του είναι ακριβώς και τούτο, η χειροτονία και η ενθρόνιση Μητροπολίτη μετά από δεκαετίες διάλυσης και αυτής της ιστορικής επισκοπής. Δοξολογώντας το Θεό για την κατάσταση που σήμερα είναι η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, μαζί με όλη την Εκκλησία στην Αλβανία, οφείλομαι, είπε ο Μητροπολίτης να εκφράζουμε καθημερινά την ευγνωμοσύνη μας και στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου διότι όχι απλά ανασύστησε τη Μητρόπολη μας αλλά την προίκισε με ιδρύματα, ναούς, ιερείς και άλλα κέντρα κοινωνικής δράσης που ίσως ποτέ δεν είχε στην μακραίωνη πορεία της.

Στη συνέχεια στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου «Πνοή Αγάπης» ακολούθησε δραστηριότητα αφιερωμένη στη μνήμη των τοπικών Αγίων αλλά και την Επέτειο της Ενθρόνισης. Είχε ιδιαίτερο συμβολισμό το θέμα που επιλέχτηκε και ήταν η παρουσίαση της έκδοσης «Άγιοι της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας». Πρόκειται για την μορφή σε βιβλίο της επιστημονικής εργασίας στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών, του Θεόδωρου Κέσκου, Διευθυντή του Λυκείου «Πνοή Αγάπης. Το πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο και δύναται αποτελέσει αφορμή και πυρήνα για τη σύνταξη ολοκληρωμένου Συναξαρίου – Αγιολογίου για τους Αγίους της κατ Αλβανίαν Εκκλησία, παρουσίασε ο Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, θεολόγος Ιωάννης Καραμήτρος. Ο συγγραφέας, που είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» και μετά τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζει μεταπτυχιακή έρευνα στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε για το πόσο ζωντανοί είναι η τοπική άγιοι και πόσο στηρίζουν την κοινότητα των πιστών στα μέρη αυτά.

Οι μαθητές απ’ όλα τα σχολεία, ξεκινώντας απ’ τα νηπιαγωγεία του Αργυροκάστρου και Δερβιτσάνης και στη συνέχεια η χορωδία του Εκκλησιαστικού Λυκείου, του Οικοτροφείου Θηλέων, του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» στο Μεσοπόταμο και των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο, παρουσίασαν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους συμμετέχοντες ήταν ακόμη μια ευκαιρία να διαπιστώσουν την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές μας, όλων των βαθμίδων, στην παιδεία τους αλλά και τη χριστιανική αγωγή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τα δώρα που η χάρις του Θεού κάνει στην Ορθόδοξη κοινότητα της μητροπολιτικής περιφέρειας Αργυροκάστρου επεσήμαναν και το όραμα που τους εμπνέει ο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιος, κυρίως με την ανιδιοτελή θυσία του και την ανυπέρβλητη αγάπη που καθημερινά μαρτυρά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρος Κακίσης, που του ήταν εξ άλλου και η πρώτη ευκαιρία χαιρετισμού σε δημόσια σύναξη μετά την εις Αργυρόκαστρο άφιξη και εγκατάσταση του. Εξέφρασε τις ευχές του στον οικείο Μητροπολίτη Δημήτριο αλλά και το θαυμασμό του για το σπουδαίο πνευματικό και ταυτόχρονα κοινωνικό και φιλοπρόοδο έργο που γίνεται στην αναγεννημένη απ’ τους κόπους του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, Εκκλησία μας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon