Συνεργασία και ανάπτυξη στα Βαλκάνια ο στόχος της 4μερούς υπουργών στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε: 23/11/2018 19:00 Τελευταία Ενημέρωση: 23/11/2018 19:00 Από: Tachydromos

Η Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών έχει ως βασικό στόχο τη συνεργασία και την παράλληλη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της τετραμερούς.

Η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δίνει μια δυναμική για την επίλυση διαφορών, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την έχει χαρακτηρίσει «διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών», και στο επίκεντρο της Συνάντησης, όσο και των διμερών επαφών που θα πραγματοποιηθούν, θα βρεθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Τη σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, οι ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, να γίνει απολογισμός της μέχρι τώρα προόδου της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας και θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της με σκοπό το όφελος των λαών της περιοχής.

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Από τις τρεις γειτονικές χώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, E. Ζαχαρίεβα και N. Ντιμιτρόφ, η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, A. Ντράλο και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Γ. Κατρούγκαλος: Στο επίκεντρο ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών

Τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στην 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι τρεις προηγούμενες Συναντήσεις είχαν εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας και αστυνομικής συνεργασίας, αντιστοίχως, και τώρα, που είναι στο επίκεντρο η οικονομική συνεργασία, συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι θα έχουν και ξεχωριστή συνάντηση, μετά την Ολομέλεια.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και να προχωρήσει η υλοποίηση αποφάσεων που, ήδη, έχουν ληφθεί. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ να προηγούνται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σε τεχνικό επίπεδο οι οποίες θα προετοιμάζουν τις Τετραμερείς Υπουργικές Συναντήσεις. Πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.

Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που θα στηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Υπουργικές Συναντήσεις, όπως η δικτύωση τεσσάρων Πανεπιστημίων από τις τέσσερις χώρες (ένα από κάθε μία) και η κοινή αποστολή δημοσιογράφων στις συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου «να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρει η Ελλάδα στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «θαρραλέα κοινή προσπάθεια» των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και είπε πως αφού ολοκληρωθεί μπορεί αυτή να εορταστεί με την προετοιμασία μιας εκδήλωσης στο επίπεδο των τεσσάρων χωρών, εκτός από αυτό μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Στ. Πιτσιόρλας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει νέες ευκαιρίες

Να δώσουμε βάρος στη συνεργασία και όχι στο μεταξύ μας ανταγωνισμό και να βάλουμε στη συζήτηση και ζητήματα που αφορούν την αγορά σε όλη την περιοχή είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, επισήμανε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε πέντε ιδέες, οι οποίες θα συζητηθούν στη Συνάντηση και είναι οι εξής:

  1. Συνεργασία των αρμόδιων οργανισμών των τεσσάρων χωρών με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε διεθνείς εκθέσεις και οπουδήποτε αλλού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

  2. Διασύνδεση των Εμπορικών Μητρώων των τεσσάρων χωρών.

  3. Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και προσαρμογή με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

  4. Συνεργασία των Κεντρικών Αγορών των τεσσάρων χωρών (υπάρχει εμπειρία από τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας).

  5. Συνεργασία για τον έλεγχο αγορών σε ότι αφορά ζητήματα ποιότητας, τήρησης διαδικασιών και το παρεμπόριο.

Εκατερίνα Ζαχάριεβα: Υποχρέωσή μας να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους

«Υποχρέωσή μας ως πολιτικοί είναι να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους και αν αυτό συμβεί, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, δεν θα είναι δυνατόν να καταστραφεί η καλή σχέση μεταξύ των γειτόνων» δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την ελληνική πρόταση στη Βουλγαρία για συνεργασία σε ζητήματα παρεμπορίου, η κ. Ζαχάριεβα σημείωσε ότι «αν υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα, οι κακές υποδομές, θα πρέπει να εργαστούμε για τη βελτίωση των υποδομών αυτών». Δήλωσε, παράλληλα, ότι συμμερίζεται πλήρως την άποψη που διατύπωσε νωρίτερα ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ότι πρέπει να εργαστούν από κοινού όλες οι χώρες της περιοχής, καθώς, όπως είπε, «η περιοχή μας είναι πιο μεγάλη και είμαστε πιο ανταγωνιστικοί όταν είμαστε μαζί και ενώνουμε τις προσπάθειές μας».

Για τις επαφές που γίνονται μεταξύ των κρατών της περιοχής, η κ. Ζαχάριεβα επισήμανε ότι πρόκειται για συνεργασίες σε διαφορετικά επίπεδα, τόνισε ότι κάθε μορφή συνάντησης είναι πολύ σημαντική και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι εδώ έχουμε δύο κράτη-μέλη και δύο χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Μπορούν να νιώσουν την υποστήριξή μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά θεωρώ ότι συμφωνήσαμε σε πολλά πρακτικά ζητήματα».

Υπογράμμισε, άλλωστε, τον ρόλο της νέας γενιάς στις εξελίξεις λέγοντας: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πούμε την αλήθεια στη νέα γενιά μας. Αν θέλετε να δείτε στο μέλλον και αν εμείς θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας, η νέα γενιά πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια» είπε.

Τόνισε, τέλος, τη σημασία της διοργάνωσης επαφών και συναντήσεων μεταξύ των νέων διπλωματών, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλο τον κόσμο.

Άρτεμις Ντράλο: Εμβάθυνση της τετραμερούς συνεργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και πΓΔΜ σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο προς όφελος όλων των πλευρών, υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Άρτεμις Ντράλο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Υπουργικής Συνάντησης των τεσσάρων χωρών.

«Ήταν μία τετραμερής συνάντηση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, βασισμένη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και της ευρύτερης περιοχής. Δεν πήραμε σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις, θα υπάρξει και συνέχεια, στο πλαίσιο των συναντήσεων σε διμερές επίπεδο. Διατυπώσαμε διαφορετικές ιδέες και προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα», εξήγησε η κ. Ντράλο, σημειώνοντας ότι πιθανώς σε ένα μήνα θα υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο διπλωματών για να εξεταστούν οι ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας είπε ότι υπάρχουν πολλές συμφωνίες που είναι σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια με τα κράτη της περιοχής.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε το «χρώμα» σε αυτές τις συνεργασίες, ώστε να υπάρχει όφελος όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο (επιχειρήσεις, υποδομές, ενέργεια), αλλά στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των χωρών», σημείωσε η κ. Ντράλο.

Απαντώντας στην ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, η κ. Ντράλο απάντησε αρνητικά. «Δεν ήταν το θέμα μας. Το θέμα ήταν οι σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή και η προσπάθεια των δύο χωρών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η κ. Ντράλο επισήμανε ότι ο επόμενος Ιούνιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας. «Μας πιέζει, έχουμε τις προτεραιότητές μας, δουλεύουμε εντατικά επί χρόνια, αλλά αυτοί οι τέσσερις μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για μας. Προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό στα καθήκοντα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να υιοθετηθεί απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν σημαίνει ότι θα θεωρηθούμε αμέσως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δουλειά τώρα ξεκινάει και θεωρώ ότι θα αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες και την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας απάντησε: «Δεν μπορώ να κρίνω κάτι στο οποίο δεν ήμουν παρούσα, δεύτερον, το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και λόγω της θέσης μου, ως εκπροσώπου της αλβανικής κυβέρνησης και, επίσης, εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (…) Φυσικά το να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή είναι θλιβερό και όχι μόνο για την οικογένεια, για όλη τη μειονότητα και γενικά για όλους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε πολύ απομονωμένα τα πράγματα που είναι πιο πολύ προσωπικά, παρά εθνικά» τόνισε η κ. Ντράλο, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα αρμοδιότητας της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

Η Άρτεμις Ντράλο, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολιτικές σχέσεις, θέματα μειονοτήτων και ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εννέα μειονότητες πλέον βάσει νόμου και ότι τώρα αναμένεται η δεύτερη φάση για την επικύρωσή του.

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο ίδιο πλαίσιο

Κατά πολλούς τρόπους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πάνω στο ίδιο πλοίο και οι προσπάθειές μας είναι ευθυγραμμισμένες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την προοπτική ολοκλήρωσης των συμπεφωνημένων με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων «το να δημιουργήσουμε μέλλον, επιλύοντας μεγάλα ιστορικά ζητήματα».

Παρατήρησε δε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αυτές που βλέπω ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα, για εμένα αποδεικνύουν ότι φτάσαμε σε έναν καλό συμβιβασμό, που καλύπτει τα πιο σημαντικά ζητήματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεσφκι, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται στην Ουγγαρία. Είναι ένα ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής μας, αλλά και της προσοχής της ευρύτερης περιοχής -τις τελευταίες ημέρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Οι κανόνες δικαίου είναι πολύ σημαντικοί για εμάς» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση κάπως παράδοξη», αλλά «ανάμεσα στον κανόνα του δικαίου (rule of law) και το δίκαιο του ηγεμόνα (law of the ruler), νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε τον κανόνα δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εργασιών της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-πΓΔΜ, που εξετάζει τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, στο πλαίσιο του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί σύντομα -στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Ενέκριναν τη μεθοδολογία της εργασίας τους και νομίζω ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα της πρώτης συνάντησης ήταν πολύ ενθαρρυντικά».

Ερωτηθείς εάν είναι σε γνώση του δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αίτημα της πλευράς των Σκοπίων για απαλοιφή στοιχείων από τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας, δήλωσε άγνοια περί του θέματος.

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν την υπουργική συνάντηση, διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων, παράλληλα με τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων και την οικοδόμηση φιλίας, «ώστε να διανοιχθούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις μας, για την οικονομία μας και η συνεργασία να ξεκινήσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούν να τα αντιληφθούν οι πολίτες».

«Αυτό το κλίμα θα βοηθήσει να έλθουμε ακόμη πιο κοντά και πολιτικά, να έχουμε πιο φυσιολογικές, πιο συνηθισμένες σχέσεις γιατί ο κόσμος γίνεται πιο ενδιαφέρων. Νομίζω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ό,τι καταφέραμε να πετύχουμε. Είμαστε μία περιοχή που είναι πολύ πλούσια σε ιστορία, όμως δείχνουμε ότι μπορούμε επίσης να παράγουμε και μέλλον, που συνίσταται στην επίλυση των προβλημάτων μας» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon