Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Δημοσιεύθηκε: 29/11/2018 13:08 Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2018 12:33 Από: Tachydromos

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός Ευρωβουλευτής, Κνουτ Φαλκενστέϊν, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση προόδου των διαδικασιών προσχώρησης στην ΕΕ της Αλβανίας, δεσμεύτηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του σώματος, ότι θα τροποποιηθεί το κείμενο προκειμένου η υπόθεση της δολοφονίας απ’ τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να συμπεριληφθεί, πριν το Πόρισμα υποβληθεί προς ψηφοφορία και έγκριση. Προφανώς δεν ήταν στις προθέσεις του επίσημου εισηγητή κάτι τέτοιο. Ωστόσο η παρέμβαση της κύπριας Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους οδήγησε σε νέα τοποθέτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή, κατά τη δευτερολογία του στο σώμα της Ολομέλειας. Η κα. Θεοχάρους επεσήμανε ότι ως σκιώδης εισηγήτρια στην επιτροπή των σχέσεων της Ευρωβουλής με την Αλβανία δεν επέβαλε το βέτο της κατά τη σύνταξη της σχετικής για το 2018 Έκθεσης, προκειμένου διευκολύνει τις συναινέσεις, ωστόσο όμως είναι βαθιά πεπεισμένη όπως είπε να αναβληθούν οι διαδικασίες προσχώρησης της Αλβανίας, όχι ως καταδίκη για τον Αλβανικό λαό αλλά ως μήνυμα για τη διεφθαρμένη όπως είπε κυβέρνηση του. Και επί το πλείστον η Αλβανία δεν δικαιούται να της εγκριθούν βήματα προόδου στην διαδικασία ενσωμάτωσης εάν δεν αλλάξει πρακτικές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Αναλόγως σκληρές υπήρξαν και οι τοποθετήσεις και άλλων ελλήνων και κυπρίων ευρωβουλευτών σε ότι αφορά στην κατάσταση που διαβιεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός καθώς η πολιτεία της Αλβανίας δεν βελτιώνει τις πρακτικές αντιμετώπισης του. Επί το πλείστον ο κ. Φουντούλης έφερε ενώπιο του σώματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σφυχτό εναγκαλισμό της πολιτείας της Αλβανίας με την Τουρκία.

Από πλευράς του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος ο Σλοβάκος Έντουάρτ Κούκαν μίλησε γενικότερα για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Αλβανία, τις ανάγκες βαθιάς μεταρρύθμισης και ειδικά αναφέρθηκε στις πέντε προτεραιότητες που η Επιτροπή της ΕΕ από δύο χρόνια τώρα έχει θέσει στην κυβέρνηση της Αλβανίας και οι οποίες παρά την πρόοδο προχωρούν με πολύ αργά βήματα και συχνές ανερμήνευτες αναβολές.

Ο Επίτροπος για τις Πολιτικές Διεύρυνσης, αυστριακός Χαχν, επίσης μίλησε ενώπιο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής τηρώντας επιφυλάξεις μάλλον για το πόσο έως τον Ιούνιος γίνει εφικτό η Αλβανία να έχει γίνει έτοιμη ώστε να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών. Η εστίαση του ήταν στην μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς αλλά και την ανάγκη της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου ώστε να υπάρξουν εκλογές κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα τον ερχόμενο Ιούνη.

Η συμπερίληψη της υπόθεσης της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανίας, είναι σημαντικό βήμα, τόσο για να διευκολυνθούν οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έγινε η στυγνή δολοφονία όσο και για να έρθει στο φως η κατάσταση στην οποία ζει η ΕΕΜ.

Μπορεί ο Κνουτ Φαλκενστέϊν να αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη της Ελένης Θεοχάρους ότι εφαρμόζεται σχέδιο ισλαμικής έμπνευσης για την εθνοκάθαρση εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ωστόσο δεσμεύτηκε ώστε σήμερα να προστεθεί στο κείμενο της Έκθεσης το θέμα Κατσίφα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon