Αλβανός αναλυτής: Η ένωση Αλβανίας με Κοσσυφοπέδιο μπορεί να προκαλέσει πόλεμο

Δημοσιεύθηκε: 30/11/2018 21:08 Τελευταία Ενημέρωση: 02/12/2018 09:18 Από: Tachydromos

Ο αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, φιλοξενούμενος σε εκπομπή του News24 σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για Ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Λουμπόνια είπε ότι η ιδέα αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σχέδιο, την ενοποίηση των δύο χωρών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αδυναμία της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιτίας των αποτυχιών του αλβανικού κράτους και όχι επειδή φταίει η ΕΕ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγεσιών της Αλβανίας και του Κοσόβου, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτή η συνάντηση με όλα αυτά τα σύμβολα και τα εθνικιστικά πανηγύρια, κρύβουν τη μεγάλη αποτυχία. Κρύβουν την αποτυχία ενός έργου, για το οποίο ο Ράμα παλαιότερα εκφραζότανε διαφορετικά. Το να λέει ότι το 2025 θα ενωθούμε, είτε είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι, υποδηλώνει την αδυναμία της κυβέρνησής του για ένταξη στην ΕΕ.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι και το Κοσσυφοπέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση με την ιδέα της αλλαγής των συνόρων.

« Έχουμε το όραμα μιας Ευρώπης, στην οποία τα σύνορα αρχίζουν να χάνουν την αξία τους, για μια Ευρώπη των πολιτών, μια Ευρώπη που θα είναι τόσο ευρωπαϊκή, όσο και αλβανική αλλά και σερβική».

Ο Λουμπόνια είπε ότι διαφαίνεται πως και η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε παρακμή και πιθανόν να επιστρέψουμε στον παλαιό εθνικισμό, τη Μεγάλη Αλβανία, τη Μεγάλη Σερβία, τη Μεγάλη Κροατία.

Θα επισημάνει, ακόμη, ότι η ιδέα της ενοποίησης των Αλβανών είναι πρόκληση για τους γύρω γείτονες. Κανείς δεν θέλει πόλεμο, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι αυτή « η λύση για τον εαυτό μας» δεν θα είναι όπως κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία και κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάμε σε σοβαρές συγκρούσεις. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε έναν πόλεμο; Ή θα χάσουμε και αυτά που έχουμε;», είπε.

gazetatema.net

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon