Το επικίνδυνο παιχνίδι του Έντι Ράμα με το Κόσοβο

Δημοσιεύθηκε: 30/11/2018 15:18 Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2018 15:18 Από: Tachydromos

Το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και οι επιδιώξεις του Αλβανού πρωθυπουργού

Τις υπογραφές τους πάνω στην αλβανική σημαία έβαλαν συμβολικά οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα, και του Κοσόβου, Ραμσούτ Καραντινάι, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία τους να ενοποιήσουν τα δύο κράτη έως το 2025 και διαμηνύοντας ότι δεν θα περιμένουν πότε θα δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, Αλβανία και Κόσοβο έχουν κάνει κινήσεις με στόχο την ενοποίησή τους, κατασκευάζοντας έναν οδικό άξονα που τις συνδέει και ενοποιώντας το δίκτυο ηλεκτροδότησης και το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία τελωνειακής ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, που θα τους επιτρέψει την έκδοση κοινών εγγράφων, όπως αδειών οδήγησης.

Μιλώντας στον Alpha, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εκτίμησε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός «δεν αντιλαμβάνεται, ή αντιλαμβάνεται και δε λογίζει ως σημαντική και σοβαρή, την προοπτική όλα αυτά που σήμερα ο ίδιος κάνει να εκκολάπτουν το αβγό του φιδιού, εν προκειμένω του αλβανικού εθνικισμού».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος επεσήμανε: «Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπαθεί να περάσει την εικόνα της Μεγάλης Αλβανίας. Αυτό ξεκινάει από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ ουσιαστικά αποδέχεται τον θρίαμβο του αλβανικού εθνικισμού στα Βαλκάνια. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι τα Σκόπια, που θα ήθελαν να είναι η μισή Αλβανία που θα πρέπει να ενωθεί μαζί τους, βρίσκεται ακόμη εκτός χορού».

https://www.wepost.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon