Ημερίδα για τις μειονότητες απ’ το ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 10/12/2018 14:36 Τελευταία Ενημέρωση: 12/12/2018 09:35 Από: Tachydromos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως έχει καθιερωθεί απ’ τον ΟΗΕ η 10η Δεκεμβρίου, το Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, την περασμένη Παρασκευή διοργάνωσε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τίρανα συνάντηση εκπροσώπων όλων των εθνικών και πολιτιστικών- γλωσσικών μειονοτήτων της Αλβανίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση όλες οι κοινότητες μειονοτήτων της χώρας, πλην των Μαυροβουνίων που βρίσκονται σε μια περίοδο ανασυγκρότησης της εκπροσώπησης τους. Η συγκεκριμένη άτυπη συνάντηση έχει θεσμοθετηθεί απ’ τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή κ. Βαγγέλη Ντούλε εδώ και χρόνια επιβεβαιώνοντας στην ουσία όχι απλά τον ίδιο ως ένα πολιτικό αφιερωμένο στην υπόθεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αλλά και το γεγονός ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αριθμό, αρτιότερα οργανωμένη και καλό εκφραστή των υπολοίπων μειονοτήτων στη χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν εκτός απ’ τους αντιπροσώπους των άλλων μειονοτήτων και ο διεθνής παράγοντας, ειδικά δε οι ΗΠΑ που το υπογραμμίζουν στις εκθέσεις. Για το λόγο αυτό και η στάση και θέσεις που λαμβάνει η ΕΕΜ και η ΟΜΟΝΟΙΑ ως εκπρόσωπος της σε διάφορα ευαίσθητα ζητήματα της νομοθεσίας ή πρακτικής εφαρμογής στην Αλβανία αποτελούν σημείο αναφοράς γενικότερα.

Τούτο επιβεβαιώθηκε και απ’ τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων διαφόρων εθνικών και πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων στη συνάντηση της Παρασκευής. Όλοι σχεδόν αυτοί ζήτησαν απ’ τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ ώστε να εγείρει τα ζητήματα που τους αφορούν στη Βουλή, αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσουν να τα παραθέσουν αυτά σε διάλογο και αντιπαράθεση με τους θεσμού της πολιτείας κ.α.

Στην Ημερίδα για τις μειονότητες του ΚΕΑΔ παραβρέθηκε και ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρ. Δελαβέκουρας, ο Δημαρχος Φοινικιού κ. Λ. Χρήστος, αντιπρόσωπος της Πρεσβείας του Μαυροβουνίου κ.α.

Ο κ. Β. Ντούλες εισηγήθηκε στην Ημερίδα θέμα με βασική ιδέα ότι η πολιτεία παραμένει ακόμη σε θέση υπόχρεου έναντι των μειονοτήτων και των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει σε ότι αφορά στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των πολιτών – μελών των μειονοτήτων. Παρόλο που αυτό αποτελεί μια πρόκληση που θα έπρεπε να είχε θετική διαχείριση, μια υποχρέωση εκτός των άλλων και έναντι των διαδικασιών προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ, τα βήματα είναι διστακτικά και εν πολλοίς φοβικά με έντονα τα ίχνη εθνικού ολοκληρωτισμού και μισαλλοδοξίας.

Στην ίδια επικριτική γραμμή στάθηκε και η κα. Έλσα Μπαλαούρη, ως Πρόεδρος της Αλβανικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην παρέμβαση της ως επίσημη προσκεκλημένη επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των προσδοκιών των μειονοτήτων στην Αλβανία, των καλών πρακτικών που εγγυούνται οι διεθνείς συμβάσεις, των στερεοτύπων που επικρατούν στην αλβανική κοινωνία, της εγχώριας νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων και της αδράνειας ή αδιαφορίας της αλβανικής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει αυτά. Εκείνο που δεσμεύτηκε είναι ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ να επιμείνουν ώστε να υπάρξουν άμεσα δράσεις που θα φέρουν σε άμεση επαφή και αντιπαράθεση τους εκπροσώπους των μειονοτήτων με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της.

Τόσο ο κ. Β. Κάγιος ως Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όσο και ο Α. Γκέγκα απ’ τους Ελληνόβλαχους εστίασαν σε προβλήματα που αφορούν στην ΕΕΜ και τον κίνδυνο ώστε να παραπλανηθεί τόσο η κοινή γνώμη στο εσωτερικό όσο και ο διεθνής παράγοντας με τα τερτίπια εγκρίσεως τυπικού νομοθετικού πλαισίου. Στην ίδια γραμμή μάλιστα υπήρξε και ο Πρόεδρος του περιφερειακού πολιτικού σχηματισμού της ΕΕΜ – Mega κ. Χρ. Κίτσος.

Εντύπωση προκάλεσε παρέμβαση στο περιθώριο συζητήσεων Ελληνόβλαχου από περιοχές της Μουζακιάς που ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε άκομψες παρεμβάσεις της ρουμανικών μηχανισμών να τους σφετεριστούν ενώ εκείνοι έχουν επίγνωση της καταγωγής τους κι επιθυμούν φροντίδα απ’ την Ελλάδα σε ότι αφορά την εκμάθηση της γλώσσας και καλλιέργειας του πολιτισμού.

Αιχμηρός στην παρέμβαση του υπήρξε ο αντιπρόσωπος των Σλαβικών πληθυσμών των Πρεσπών που η προσδιορίζονται και αναγνωρίζονται απ’ την πολιτεία ως «μακεδονική μειονότητα», Β. Στεργιόφσκι, τόσο για την καθημερινή δυσμενή μεταχείριση απ’ την πολιτεία των μελών της κοινότητας τους, όσο και για τον εμπαιγμό με την κωλυσιεργία και αναβλητικότητα στην έγκριση νομοθετικών πράξεων που επιβάλει ο Νόμος Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων.

Ειδικά όλες οι κοινότητες υπήρξαν ενοχλημένες απ’ το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος για την ισχύ κάποιων δεδομένων προστασία του πολιτισμού, χρήσης της γλώσσας κ.α. καθώς επίσης για τον μηχανισμό καταγραφής των μελών μιας μειονότητας.

Αντιπρόσωποι των ομάδων των Ρομά και Αιγυπτίων επίσης κατέθεσαν τη διαμαρτυρία τους για μη ενίσχυση των μελών τους και παροχή κινήτρων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την κοινωνική ένταξη και την φροντίδα υγείας, πράγμα το οποίο μετατρέπεται σε κατάσταση δυσμενούς μεταχείρισης πράγμα το οποίο και αναφέρουν πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την Αλβανία.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, σημειώνοντας απόψεις των αντιπροσώπων των παρευρισκομένων μειονοτικών συλλογικοτήτων και άποψη τους όπως και φορέων ασχολούμενων με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, δεσμεύτηκε να μελετήσει τη δυνατότητα ώστε με πρωτοβουλία του Κόμματος του οποίου ηγείται και αντιπροσωπεύει πολιτικά την ΕΕΜ να συγκροτηθεί άτυπη επιτροπή για το συντονισμό και των λοιπών μειονοτήτων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon