Η διαμαρτυρία των φοιτητών στα Τίρανα - Απειλούν με απεργία πείνας

Δημοσιεύθηκε: 17/12/2018 13:18 Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2018 13:21 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα αλλά και το σύνολο ίσως της πολιτικής τάξης της χώρας αδυνατεί να καταλάβει και να αντιδράσει αναλόγως, τη δυναμική των διαδηλώσεων που εδώ και 13 ημέρες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι φοιτητές μπορεί να προβάλουν αιτήματα που αφορούν στα δικαιώματα τους στην ποιοτική πανεπιστημιακή κατάρτιση, τη μείωση του κόστους φοίτησης, των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες κ.α. αλλά δεν είναι αυτή η ουσία της δικής του διαμαρτυρίας. Οι φοιτητές αυτό το Δεκέμβρη, σε απόσταση 29 ετών απ’ το Δεκέμβρη που έριξε το κομουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, στην πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει μια νέα επανάσταση.

Είναι αυτός ο λόγος εξ άλλου που η διαμαρτυρία τους έχει μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία και αντέχει σε ποικίλων μορφών χειρισμών του Ράμα για να την διασπάσει και χειραγωγήσει.

Σήμερα Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου οι φοιτητές έχουν κλιμακώσει επικίνδυνα τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τους. Προφανώς έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τα αιτήματα τους. Πλέον έχουν προχωρημένα συνθήματα που αφορούν τόσο στην παραίτηση Ράμα και της κυβέρνησης του όσο και αξιώσεων για νέο μοντέλο πολιτικής στη χώρα που θα της προσδώσει καινούργια δυναμική και προοπτική περαιτέρω εκδημοκρατισμού και κυρίως εξευρωπαϊσμού.

Τα πανεπιστήμια έχουν παραλύσει εδώ και δύο εβδομάδες και δεν διαφαίνεται κάποια ορατή προοπτική εξομάλυνσης. Ο Πρωθυπουργός μη αντιλαμβανόμενος την κοινωνική ψυχολογία του φοιτητικού κόσμου και αντιμετωπίζοντας πολύ αυταρχικά την αντίδραση τους έχει ρίξει βενζίνη στη φωτιά. Οι εξελίξεις είναι πλέον δύσκολο να προβλεφθούν καθώς γύρω απ’ τους φοιτητές συγκεντρώνονται και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν τις δικές τους δυσαρέσκειες έναντι των κυβερνητικών επιλογών.

Κάτοικοι των οποίων αυθαίρετα γκρεμίζουν τα σπίτια με πρόσχημα πολεοδομικές ρυθμίσεις, αγρότες που θίγονται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, εργάτες ορυχείων, πολίτες που θεωρούν υψηλές τις τιμές των καυσίμων έχουν ενωθεί στη διαμαρτυρία των φοιτητών και δημιουργούν εκρηκτικό κλοιό γύρω απ’ τη διακυβέρνηση Ράμα.

Εκείνος δείχνει αμήχανος μέχρι στιγμής, ανέτοιμος για τέτοιο κύμα λαϊκής αντίδρασης και σε ένα διαρκή μονόλογο καλεί τους φοιτητές σε διάλογο, ενώ παράλληλα τους κατηγορεί ότι είναι θύμα χειραγώγησης της αντιπολίτευσης. Προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι οι φοιτητική αντίδραση είναι η θρυαλλίδα ενεργοποίησης μια πολύ ευρύτερης λαϊκής δυσαρέσκειας που σοβεί αναζητώντας τρόπους και δρόμους να εκδηλωθεί.

Η κοινωνία είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη απ’ τις οικονομικές πολιτικές, οι συνθήκες διαβίωσης αγγίζουν τα όρια εξαθλίωσης για πλέον του 30% του πληθυσμού, η φορολογία δυσανάλογη της πραγματικής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα η διαφθορά αποτελεί ενδημικό χαρακτηριστικό απροκάλυπτων μορφών. Επί το πλείστον το πολιτικό κλίμα πολωμένο καθώς η αντιπολίτευση εδώ και 5 μήνες δεν προσέρχεται στο Κοινοβούλιο και δεν υπάρχει διάλογος όποιας μορφής με την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου η έκβαση της φοιτητικής αντίδρασης που στην ουσία αποτελεί επανάσταση των νέων, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Το λιγότερο που δείχνουν αποφασισμένοι οι φοιτητές να πετύχουν είναι να ρίξουν την κυβέρνηση Ράμα. Στον ορίζοντα όμως δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί και νέα πολιτική δύναμη που θα συμβάλει όντως στη διαμόρφωση πιο κατάλληλου εσωτερικού πλαισίου.

Οι φοιτητές με την ολοκλήρωση της σημερινής τους διαδήλωσης μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στην Κεντρική Λεωφόρο των Τιράνων, απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας διαρκείας στο κάμπους του Πανεπιστημίου τους…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon