Μήνυμα Τσίπρα στην Αλβανία: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της μειονότητας αν θέλετε ένταξη στην Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε: 22/12/2018 15:28 Τελευταία Ενημέρωση: 22/12/2018 15:28 Από: Tachydromos

Από το Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στην τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανία: η ένταξή της στην Ε.Ε. περνά μέσα από το σεβασμό της μειονότητας. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Αλβανία.

Ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις προκλήσεις της κυβέρνησης Ράμα που κατεδαφίζει σπίτια Ελλήνων στη Χιμάρα, με το πρόσχημα πως δεν είναι… ακίνητα που ανήκουν σε ιδιώτες.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως από τις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας προέκυψε πως θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σε λίγες μέρες.

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας για την περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας – Ρούσε, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.

«Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon