Τίρανα: Ριζικός ανασχηματισμός της Κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε: 28/12/2018 12:32 Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2018 23:36 Από: Tachydromos

Υπό την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και άλλων αντιδράσεων συνέπεια της υψηλής κλίμακας διαφθοράς και κυρίως της κοινωνικής εξαθλίωσης που πρόκειται να επιφέρουν σύντομα και την αντίδραση και άλλων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου εκτονώσει κάπως το κλίμα ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα σχεδόν εξ ολοκλήρου ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακοίνωση έγινε με τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί αντισυμβατικός, καθώς τα ονόματα έπεφταν ένα-ένα στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την προεδρία του.

Ο ανασχηματισμός άγγιξε όλα τα νευραλγικά υπουργεία με πρώτη να ανακοινώνεται η απομάκρυνση του Υπουργού για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντ. Μπουσάτι που αντικατέστησε ο Γκεντ Τσάκα, επικεφαλής μέχρι σήμερα της ομάδας διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Επιτροπή για τις διαδικασίες ένταξης.

Αντικαταστήθηκε επίσης η Υπουργός Παιδείας κα. Λ. Νικόλα, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο της αντίδρασης των φοιτητών για τις πολιτικές και τις συνθήκες στα Πανεπιστήμια. Προκαλεί εντύπωση ότι αντικαταστήθηκε από την έως τώρα Υφυπουργό κα. Μπέσα Σαχίνι, που είναι αλβανίδα απ’ το Κόσοβο και είχε συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα στις λογικές Ράμα για ενοποίηση του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή.

Τρεις ακόμη στενούς του φίλους απομάκρυνε ο Ράμα απ’ τα υπουργικά τους χαρτοφυλάκια: τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Αχμέταϊ, τον Υπουργό Υποδομών κ. Δ. Γκικνούρι καθώς και τον Υπουργό Γεωργίας κ. Ν. Πελέσι.

Επίσης ο ανασχηματισμός συμπεριέλαβε και την Υπουργό Πολιτισμού κα. Μ. Κουμπάρο καθώς και την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κα. Σ. Μέσι.

Συνήθως τόσο ριζικοί ανασχηματισμοί περισσότερο λειτουργούν ως απόδειξη του συναγερμού και πανικού που τις προκαλεί παρά συμβάλουν στην πολιτική διαχείριση της κατάστασης.

Δεδομένου της αποφασιστικότητας που εμφανίζουν οι φοιτητές για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και της αντιπολίτευσης ώστε να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό, είναι δύσκολο έστω και ο ανασχηματισμός ή άλλα μέτρα που προπαγανδίζει ο Πρωθυπουργός να τον σώσουν τον ίδιο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon