Υψηλά στον σχεδιασμό της SOCAR η συμμετοχή της στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 07/01/2019 11:52 Τελευταία Ενημέρωση: 07/01/2019 11:52 Από: Tachydromos

Την κατάλληλη φόρμουλα αναζητάει η αζέρικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR για να συμμετάσχει στην αγορά φυσικού αερίου της Αλβανίας. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας για την Βουλγαρία, που έρχεται να επιβεβαιώσει το έντονο ενδιαφέρον της SOCAR να αποκτήσει ερείσματα και βάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, μέσω της βαλκανικής.

«Η Αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας του master plan για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα. Η διαδικασία για την επιλογή των συμβαλλομένων θα ξεκινήσει σύντομα. Η SOCAR Balkan εξετάζει διάφορα σχήματα συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Murad Heydarov, επικεφαλής της SOCAR στην περιοχή των Βαλκανίων, μιλώντας στο πρακτορείο Trend.

Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως η εταιρεία σχεδιάζει να εκπονήσει ένα λεπτομερές σχέδιο μελέτης για τον αγωγό μεταξύ των πόλεων Fier ( όπου έχει εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης του TAP στην Αλβανία) και Vlora.

Να σημειωθεί ότι η SOCAR Balkans έχει υπογράψει από τον Φεβρουάριο του 2018 δήλωση προθέσεων με τον Διαχειριστή Δικτύου Φυσικού Αερίου της Αλβανίας Albgaz, για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό του δικτύου.

Η κατασκευή του αγωγού μεταξύ των πόλεων Fier και Vlora θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο ως τμήμα του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου. Η προκαταρκτική μελέτη (Pre-FEED) αναμένεται να διενεργηθεί από την αζέρικη εταιρεία.

Τέλος, να συμπληρώσουμε πως Αλβανία και Αζερμπαϊτζάν τον Δεκέμβριο του 2014 υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.

energypress.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon