Το Κουτί της Πανδώρας: Πως παίζεται με τα σύνορα στη Βαλκανική

Δημοσιεύθηκε: 07/01/2019 13:30 Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2019 17:01 Από: Tachydromos

Σχόλιο της Deutche Welle απ’ τον Σαμίρ Χουσεϊνόβιτς, 7.01.2019

Οι σερβικές αρχές αντέδρασαν σκληρά στην δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντίναϊ, ο οποίος είπε ότι «τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τη Σύμβαση Σέγκεν». Ο σέρβος Υπουργός Αμύνης Αλεξάνταρ Βούλιν λέιε ότι τούτο αποτελεί μια προσπάθεια για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία κατά την άποψη του, «δεν μπορεί να γίνει χωρίς διενέξεις στο σύνολο της Βαλκανικής, και όχι μόνο με τη Σερβία». Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπρνάσμπιτς κατηγόρησε τις αρχές στην Πρίστινα για «παραβίαση της περιφερειακής σταθερότητας». Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός να συγκρίνει το Κοσσυφοπέδιο με τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον γίνεται λόγος για τα σύνορα, και πως είναι δυνατό τούτο να ισχύσει μόνο για ορισμένους, και όχι και για την Ρεπούμπλικα Σερσπκα» - διερωτήθηκε η Μπρναμπιτς.

Αμέσως μετά απ’ τις δηλώσεις αυτές αντέδρασαν και οι αρχές στο Σαράγιεβο. Το μέλος της Προεδρίας της Β/Ε, Ζέλκο Κόμσιτς είπε ότι «τα σύνορα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δεν δύναται να αμφισβητηθούν καθ ουδέν τρόπο, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να συμβεί μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας». «Γιατί κάποιος νομίζει ότι η πολιτική της δεκαετίας του ’90 τώρα μπορεί να επιφέρει άλλα αποτελέσματα; Αντί να στραφούν στη συνεργασία, στην ευρωπαϊκή ένταξη και τη σταθερότητα της περιοχής, επίμονα αυτοί προσπαθούν να τραβήξουν παράλληλες γραμμές, εντελώς ασταθείς ανάμεσα στη Β/Ε και το Κόσοβο», δηλώνει ο Κροάτης μέλος στην Προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ζέλκο Κόμσιτς. Ενώ ο Βόσνιος μέλος, Σεφίκ Τζαφέροβιτς παραδέχεται ότι οι προσπάθειες για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ή αλλαγές των συνόρων, «δεν δύναται να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της Β/Ε, αλλά θα παραβίαζαν την ειρήνη και τη σταθερότητα όλης τη περιοχής, διότι αυτό θα έβαζε τέλος στη Συμφωνία του Ντέϊτον, δλδ και στις εσωτερικές εθνικές δομές της Β/Ε».

Οι τροποποιήσεις των συνόρων δεν είναι εφικτές χωρίς διενέξεις;

Ο συμπροεδρεύοντας της Πρωτοβουλίας του Ίγκμαν για τη Σερβία, Αλεξάνταρ Ποπόφ, σε μια δήλωση του για τη Ντόϊτσε Βέλε υπενθυμίζει τις θέσεις του Βρετανού διπλωμάτη και πολιτικού αναλυτή, Τίμοθυ Λες, ο οποίος έλεγε ότι χωρίς τη δημιουργία της «μεγάλης Σερβίας», της «μεγάλης Αλβανίας» και της «μεγάλης Κροατίας», δεν δύναται να υπάρξει ειρήνη στη Βαλκανική. Αυτός εκτιμά ότι τα σενάρια αυτά δεν είναι δυνατά χωρίς νέες πολεμικές συγκρούσεις.

«Όταν γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου, θεωρώ ότι εδώ είναι πολύ αναμεμειγμένοι οι αμερικανοί και ότι αυτοί έχουν δώσει την ιδέα για κατάργηση του συνόρου. Εάν αυτή η ιδέα πράγματι υλοποιηθεί, τότε όλη η περιοχή θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, διότι όλη η ιστορία δεν καταλήγει με τόσο. Η Σερβία αμέσως θα προσαρτήσει τη Ρεπούμπλικα Σερπσκα, ενώ η «Βοσνία Ερζεγοβίνη» (το τμήμα της Ερζεγοβίνης που κατοικείται σε πλειοψηφία από Κροάτες», θα ενωθεί με την Κροατία. Απ’ την Β/Ε που σήμερα γνωρίζουμε δεν μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Και τέτοιες εδαφικές αλλαγές δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί χωρίς πόλεμο. Τέτοιες ιδέες υλοποιούνται σε κάποια συνδιάσκεψη μετά από τους πολέμους», λέει ο Ποπόφ.

Η βίαια διαδικασία αλλαγής των συνόρων στη Βαλκανική ξεκινάει απ’ τη δεκαετία του ’90, ολοκληρώθηκε με το Συμφωνία του Ντέϊτον και την ίδρυση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα, λέει ο συνομιλητής μας. «Η συνέχεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διενέξεις σήμερα θα συμπεριλάβουν ένα πολύ ευρύτερο χώρο, συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, τη «Μακεδονία» και την Ελλάδα. Τούτα είναι βαλκανικά παιχνίδια πολέμου χωρίς όρια. Οι πόλεμοι της περιόδου της δεκαετίας του ’90 έληξαν εντός των ορίων των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών. Οι νέες διενέξεις για την αλλαγή ή την κατάργηση των υφιστάμενων συνόρων, νε σκοπό την ίδρυση μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια, θα άναβαν μια φωτιά που αυτή τη φορά θα συμπεριλάμβανε ακόμη ευρύτερες περιοχές», λέει ο Ποπόφ.

Η αποσταθεροποίηση της Βαλκανικής αγγίζει και την ΕΕ

Ο Ποπόφ πιστεύει ότι έξω απ’ τη γηραιά Ήπειρο υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν να προσβάλουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο απρόβλεπτος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ωστόσο αναλάβει πολλά βήματα για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ και τούτο τη στιγμή που η Ευρώπη είναι τραυματισμένη όσο ποτέ άλλοτε, διότι εντός της ΕΕ υφίστανται μεγάλες αντιθέσεις. Φοβάμαι πως τούτο μπορεί να αγγίξει και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ», ομολογεί ο Αλεξάνταρ Ποπόφ.

Ο πολιτικός αναλυτής στο Σαράγιεβο, Αλμίρ Τέρζιτς, θεωρεί ότι οι συγκρίσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αντίστοιχα της Ρεπούμπλικα Σερπσκα και του Κοσσυφοπεδίου, αποτελεί προσπάθεια των σέρβων ηγετών ώστε να πείσουν τους πολίτες τους στη Σερβία ότι δεν είναι αυτοί οι πλέον ζημιωμένοι σε απώλειες εδαφών στη Βαλκανική και ότι το Βελιγράδι έχει ακόμη λόγο εκτός του χώρου της Σερβίας. «Όταν έχουμε υπόψη τις άλλες ευρωπαϊκές εξελίξεις οι οποίες υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν, μια τέτοια πολιτική περισσότερο έχουν να βλάψουν το ίδιο το Βελιγράδι. Εκτός τούτου, η Σερβία και την εποχή κυριαρχίας του Αλεξάντερ Βούτσιτς επιμένει για την υπογραφή με τη Β/Ε μιας συμφωνίας δια της οποίας ο ποταμός Ντρίνα οριστικά θα προσδιοριστεί ως το σύνορο με τη Β/Ε και ότι οι υποθέσεις με τόσο τελειώνουν», υπογραμμίζει ο Τέρτζιτς.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Αυτός κατακρίνει και τα μέτρα του Κοσσυφοπεδίου «τα οποία δεν είναι στην υπηρεσία της ενδυνάμωσης της σταθερότητας στην περιοχή». Η Πρίστινα θα πρέπει να σεβαστεί τις υφιστάμενες συμφωνίες, ενώ οι σερβικές αρχές, κατά πρώτο λόγο η πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς, καλά θα έκαναν εάν θα εστίαζαν στην επίλυση των προβλημάτων στη Βοϊβόντινα και το Σαντζάκ, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πράγματα που δεν θα ήταν καλά για τη Σερβία, την περιοχή και την Ευρώπη. Την εποχή των διαιρέσεων, την παρότρυνση και ειδικά τις απειλές για νέους πολέμους και αλλαγές συνόρων, θα πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας. Έχει φτάσει η ώρα των συνενώσεων, στα πλαίσια της ΕΕ», λέει ο Τέρζιτς.

Οι αλλαγές, αντίστοιχα «οι διορθώσεις» των συνόρων στη Βαλκανική, δεν έχαιραν υποστήριξης στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, απ’ την περίοδο του ’90 – παρόλο που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Ουάσιγκτον υπήρξε έτοιμη να υποστηρίξει την αρχή τροποποίησης των συνόρων στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ωστόσο η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ εκτιμά ότι η αλλαγή των συνόρων σύμφωνα με τις αρχές εθνικότητας μπορεί να προκαλέσει νέες διενέξεις και βία. Οι εμπειρογνώμονες παραδέχονται ότι τέτοιες αλλαγές των συνόρων θα αποτελούσε ένα σχέδιο που θα κατέληγε με «αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon