Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια – Το «μπαλάκι» στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 11/01/2019 20:03 Τελευταία Ενημέρωση: 11/01/2019 20:14 Από: Tachydromos

Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων με 81 ψήφους

Υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων οι τροπολογίες που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων με 81 ψήφους.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στη συνεδρίαση παρίσταντο 81 βουλευτές, ενώ οι 39 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν από αυτή.

Σημειώνεται πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελούσε το τρίτο και τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Πλέον, το «μπαλάκι» έρχεται στην πλευρά της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση, εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, θα κληθεί το αμέσως προσεχές διάστημα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αιτία αποχώρησης του από την κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Πριν την ψηφοφορία, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφερόταν ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται πως βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».

In.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon