Η Ντόρα Μπακογιάννη – υποψήφια για Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: 24/01/2019 14:03 Τελευταία Ενημέρωση: 24/01/2019 14:03 Από: Tachydromos

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και σχετική ανακοίνωση, στις 11 Ιανουαρίου 2019 η Επιτροπή Υπουργών ( Ministers Committee), το βασικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκλήρωση την εξέταση υποψηφιοτήτων και ενέκρινε τις οριστικές καταστάσεις για τις υποψηφιότητες για το Γενικό Γραμματέα του θεσμού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλες τις χώρες της Ηπείρου παρουσιάζει σπουδαία ειδική σημασία για την ΕΕΜ διότι απ’ τη φυσιογνωμία και αποστολή ίδρυσης και λειτουργίας του αποτελεί φορέα προώθησης των ανθρωπίνων εν γένει δικαιωμάτων και ειδικά μειονοτικών. Οι εκθέσεις του εξ άλλου αποτελούν όχι απλά δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις τους αλλά και οδική σήμανση για τις ίδιες τις μειονότητες, εν προκειμένου την ΕΕΜ για την τεκμηρίωση των απαιτήσεων τους.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά στην διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα, που φέρει την βασική ευθύνη λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών, οι υποψηφιότητες είναι τέσσερεις μεταξύ αυτών της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κα. Ντόρα Μπακογιάννη. Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο κ. Dider Reynders, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου, Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Άμυνα, η κα. Marija Pejcinovic, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και Andrius Kubilius, πρώην Πρωθυπουργός της Λιθουανίας.

Η διαδικασία προβλέπει εξέταση στην Επιτροπή Υπουργών τον ερχόμενο Μάρτιο προκειμένου οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες που θα προταθούν στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια.

Η εκλογή του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα αντικαταστήσει τον Θόρμπιον Γιάγκλαντ, στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια θα γίνει τον Ιούνιο προκειμένου αναλάβει τα καθήκοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Βασικός θεσμός που μας αφορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Παρατηρητήριο για την Εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες, οι εκθέσεις του οποίου παρουσιάζουν την κατάσταση ενώ οι προτάσεις δεσμεύουν τις κρατικές πολιτικές των χωρών μελών.

Το 2018 την άνοιξη το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Αλβανία, είχε επαφές με ΕΕΜ και την ΟΜΟΝΟΙΑ, κατήρτισε την Έκθεση που έχει λάβει ήδη έγκριση στην φθινοπωρινή συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών και έως την κατάθεση και της σχετικής γνωμοδότησης της Αλβανικής Κυβέρνησης έχει περιορισμό κυκλοφορίας και πρόσβασης. Διαρρέει ωστόσο ότι όπως και προηγούμενες είναι αρκετά καυστική σε ότι αφορά τόσο στο νομοθετικό εφαρμοστικό πλαίσιο που ισχύει στην Αλβανία όσο κυρίως στις πρακτικές αντιμετώπισης της ΕΕΜ ειδικά και γενικότερα των μειονοτήτων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon