Ο αντιστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης και η ΧΙΙΙ Μεραρχία – Μάχη Πόγραδετς

Δημοσιεύθηκε: 26/01/2019 11:51 Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2019 11:51 Από: Tachydromos

Ο προερχόμενος από το Όπλο του Πυροβολικού αντιστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης γεννήθηκε στην Αχαΐα το 1894 και πέθανε το 1978. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μ. Ασία. Ωστόσο διακρίθηκε ιδιαίτερα στον πόλεμο του 1940, ως διοικητής της ΧΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ).

Ο έμπειρος Μουτούσης, διοικητής πυροβολικού του Γ’ Σώματος Στρατού τότε, ανέλαβε τη διοίκηση της Μεραρχίας στις 25ης Νοεμβρίου 1940, αφού η προηγούμενη διοίκηση αποδείχτηκε ανίκανη να εκτελέσει τον επιθετικό ελιγμό προς Γκραμποβίτσα και Ποντγκορίγιε, όπως είχε διαταχθεί από το Σώμα. Ο Μουτούσης με του που ανέλαβε τη διοίκηση ανέπτυξε αμέσως δραστηριότητα.

Κίνησε αμέσως το 23ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠ) προς τη Γκραμποβίτσα και κάλυψε με πλαγιοφυλακές το μέτωπο από την Επισκοπή μέχρι το Ποντγκορίγιε. Το ίδιο βράδυ απέστειλε το ΙΙ/22 Τάγμα Πεζικού (ΤΠ) μαζί με τη διοίκηση του 22ου ΣΠ προς το Ποντγκορίγιε. Πάντα υπό την προσωπική του επίβλεψη, μέχρι το βράδυ το 23ο ΣΠ είχε καταλάβει τη Γκραμποβίτσα και τα γύρω υψώματα και εγκαταστάθηκε αμυντικά σε αυτά.

Οι Ιταλοί δεν πρόβαλαν αντίσταση προτιμώντας να αποσυρθούν σε ισχυρά οργανωμένες θέσεις βορειότερα. Από τη διάταξη που επέβαλε ο Μουτούσης στα τμήματά του ήταν φανερό πως επεδίωκε να καλύψει το μέτωπο από τη λίμνη Αχρίδα μέχρι τη Γκραμποβίτσα, η οποία θα αποτελούσε το σημείο συνδέσμου με την νοτίως ενεργούσα ΙΧ ΜΠ. Ωστόσο ολόκληρη η διάταξη του ήταν μάλλον αραχνοΰφαντη αφού είχε στη διάθεση του μόλις 5 τάγματα, 3 πυροβολαρχίες και 2½ ίλες ιππικού.

Αντί όμως να περιοριστεί σε άμυνα ο Μουτούσης, με τη σύμφωνη γνώμη και του Τσολάκογλου, αποφάσισε να επιτεθεί. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon