Η Ε.Ε. να απαιτήσει από την Αλβανία τη διασφάλιση Κράτους Δικαίου

Δημοσιεύθηκε: 27/01/2019 12:36 Τελευταία Ενημέρωση: 27/01/2019 12:36 Από: Tachydromos
  • Η ευρωβουλευτής ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ μιλάει αποκλειστικά στον «Πρωινό Λόγο

  • Στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Ελλάδα να πιέσει για την προστασία της ελληνικής μειονότητας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παραμένει θεατής στις εξελίξεις μην παίρνοντας σαφή θέση, όπως οφείλει, για την ομαλοποίηση της κατάστασης, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξή της στον «Πρωινό Λόγο», όταν ρωτήθηκε για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε..

Η ίδια έχει εκφράσει, με συχνές παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεις, καθώς θεωρεί ότι η Αλβανία δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ειδικά όσον αφορά στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τα προενταξιακά κριτήρια.

Ως προς το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, για την κ. Σακοράφα, η οποία θα είναι υποψήφια με το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι η «επανασύσταση» των δημοκρατικών θεσμών και η «επαναλειτουργία» της Δημοκρατίας.

Η συνέντευξη*

Ερ.: Τι έχετε αποκομίσει από την θητεία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιο νομίζετε ότι είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2019;

Όποιος παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνει ότι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης συνθλίβεται από μια Ένωση ισχυρών λόμπι και ολιγαρχικών συμφερόντων, που επιμένει να αποφασίζει για τους πολίτες απαξιώνοντας τη βούλησή τους και περιφρονώντας τις ανάγκες τους. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε πολιτικά πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς, που επειδή αδυνατούν πλέον να τους πουλήσουν έστω και ψεύτικες ελπίδες, επιχειρούν να τους τρομοκρατήσουν με την απειλή της επέλασης μιας μισαλλόδοξης Ακροδεξιάς, που οι ίδιες οι πολιτικές τους εξέθρεψαν.

Το όραμα που περιγράφει η ιδρυτική καταστατική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια Ευρώπη που θα «βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με σκοπό να προάγει την ειρήνη, την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών…», απέχει τόσο πολύ από την σημερινή πραγματικότητα που το διακύβευμα πλέον είναι συνολικό και αφορά στην ίδια την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, έχει απογοητεύσει τους λαούς, που για το λόγο αυτό αδιαφορούν και συμμετέχουν όλο και λιγότερο στις εκλογικές διαδικασίες, αισθανόμενοι ότι η φωνή τους δεν ακούγεται και οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην τους με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε. Γι' αυτό και στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών έχουν πλήρως απαξιωθεί το πολιτικό προσωπικό και τα παραδοσιακά κόμματα. Έτσι, το κυρίαρχο διακύβευμα είναι πλέον η «επανασύσταση» των δημοκρατικών θεσμών και η «επαναλειτουργία» της Δημοκρατίας. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη για να παραμείνει ενωμένη είναι ένα νέο συμβόλαιο με τους πολίτες, ένα πρόγραμμα για μια Νέα Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό είναι απόφαση των ίδιων των λαών, αφού το σημερινό ευρωπαϊκό διευθυντήριο φαίνεται ότι και το απεύχεται και το πολεμά.

Ερ.: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει τον Ιούνιο του 2019 την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να ασκήσει έλεγχο σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Η Αλβανία ως μια υπό ένταξη χώρα οφείλει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που με κάθε τρόπο πρέπει να υπερασπιστούμε και να παραμείνουν αδιαπραγμάτευτα για την Ε.Ε. Προσωπικά εξέφρασα τις έντονες επιφυλάξεις μου για την απόφαση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σεβασμό του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. To επίπεδο διαφθοράς στη χώρα παραμένει υψηλό, το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης είναι αναποτελεσματικό και η ελευθερία λόγου και ΜΜΕ συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Ορισμένα κράτη στο Συμβούλιο νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν ώστε η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. να αντισταθμίσει τη βόμβα του Brexit. Είναι τα ίδια κράτη που προσδοκούν ότι με την γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε. βαλκανικών χωρών όπως η πΓΔΜ και η Αλβανία, θα βρουν αφενός φθηνό εργατικό δυναμικό εντός Ε.Ε. για τις πολυεθνικές τους, και αφετέρου πρόθυμους συμμάχους στο ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι τους, στην παρούσα φάση ενάντια στη Ρωσία. Πρόκειται για λογική που εργαλειοποιεί την διευρυνσιακή πολιτική της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον ένταξη για λάθος λόγους και με λάθος τρόπο, μόνο για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να συρθεί σε αυτή τη λογική και να υποκύψει σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες.

Ερ.: Η δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κων. Κατσίφα στους Βουλιαράτες άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (αρπαγή περιουσιών, κατεδάφιση ιδιοκτησιών, ελληνική γλώσσα και παιδεία, θρησκεία κ.α.). Με δεδομένο ότι οι ανθελληνικές προκλήσεις εντείνονται, δεν θα πρέπει να τεθούν κάποιες «κόκκινες» γραμμές από την Ελλάδα;

Μιλάμε για ελληνική εθνική μειονότητα. Και οι εθνικές μειονότητες προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκεται στον πυρήνα των Συνθηκών της Ε.Ε. Το κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διεύρυνση, και αποτελούν θεμελιώδη προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η Αλβανία, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. οφείλει να έχει σαφή θέση στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από τις αλβανικές αρχές, που συνεχίζουν την πολιτική των κατεδαφίσεων ακινήτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δρυμάδες της Χειμάρρας. Προσωπικά έχω συγκρουστεί επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο παρελθόν, έχω καταθέσει σχετικές ερωτήσεις και έχω τοποθετηθεί στην ολομέλεια σχετικά με την «omerta» που εφαρμόζεται ως προς τις παραβιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ακόμη περιμένουμε από τις Αλβανικές αρχές να ρίξουν φως στην υπόθεση της δολοφονίας του Κατσίφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παραμένει θεατής στις εξελίξεις μην παίρνοντας σαφή θέση, όπως οφείλει, για την ομαλοποίηση της κατάστασης, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της μειονότητας και τη συμμόρφωση της Αλβανίας με τα προενταξιακά κριτήρια.

Ερ.: Τι ξεχωριστό βρήκατε στις ιδέες και τους στόχους του Γιάνη Βαρουφάκη και σας ώθησε να δηλώσετε πρόσφατα την προσχώρησή σας στην πολιτική κίνηση ΜΕΡΑ25;

Σήμερα, η απελπισία πολιτών που δεν βλέπουν φως στη μακρά Μνημονιακή νύχτα ενισχύεται κάθε φορά που ακούν το αφήγημα της υποτιθέμενης «εξόδου» από την κρίση μέσω της υποταγής σε εκείνα που τη γιγάντωσαν. Η απογοήτευση αυτή μεγεθύνεται από την όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση που τους επιβάλλεται αλλά και από τον ευτελισμό των θεσμικών πυλώνων της χώρας, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η ταξική περιχαράκωση ούτε η εθνική απομόνωση. Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τις άγριες φιλελεύθερες πολιτικές και τη φτωχοποίηση των λαών, η απάντησή μας πρέπει να είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση της αντίδρασης, της αντίστασης και της υπεύθυνης και ρεαλιστικής ανυπακοής. Και όπως γνωρίζετε καλά, τίποτα δεν απειλεί περισσότερο μια χώρα και έναν λαό, από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που τον γονατίζει. Γι' αυτό είμαι με το ΜεΡΑ25. Γιατί πιστεύω, πως όταν συμμαχώ και παλεύω για την άλλη Ευρώπη μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, υπάρχει ισχυρή ελπίδα. Εγώ που υπερηφανεύομαι ότι η χώρα μου δίδαξε τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, νιώθω την ανάγκη να προσπαθήσω και να αγωνιστώ για την ανασύνταξή της στην πράξη. Γιατί όσο η Ευρώπη συνεχίζει να παραπαίει, ενισχύεται η ασφυξία στην πατρίδα μας. Μόνον ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσες στη χώρα, ελπίδα και ανακούφιση στους πολίτες και ελπίδα στην Ευρώπη. Το ΜεΡΑ25 εκφράζει σήμερα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που στηρίζουν την Ευρώπη, αλλά όχι αυτή την Ευρώπη των λίγων.

Ερ.: Για πρώτη φορά έχετε εκλεγεί βουλευτής το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Στα 12 αυτά χρόνια πολιτικής πορείας, ποια είναι η γενική σας εκτίμηση για τον δρόμο που ακολούθησε η Ελλάδα, αλλά και η Ε.Ε.;

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή ήταν μια δωδεκαετία χαμένων ευκαιριών για την πατρίδα μας. Ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε επανειλημμένα στις εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τρία επιτακτικά αιτήματα. Την ανάγκη ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του δημοσίου τομέα. Την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και ατιμωρησίας που έχει απαξιώσει την αποτελεσματικότητα των θεσμών της χώρας· και την ανάγκη της ενίσχυσης και ανασύστασης των δημοκρατικών θεσμών που βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αυτά τα αιτήματα εκφράστηκαν τουλάχιστον σε έξι διαφορετικές εκλογικές περιστάσεις. Το σημαντικότερο όμως που συνέβη τα χρόνια αυτά ήταν όταν ο ελληνικός λαός, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά είπε το μεγάλο όχι στο δημοψήφισμα του 2015. Και το είπε τη στιγμή που δεχόταν προσωπική επίθεση ο κάθε ένας ξεχωριστά, λόγω των capital controls, αλλά και συλλογικό εκφοβισμό από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και τους ξένους ηγέτες. Δυστυχώς η ιστορία έδειξε ότι ο ελληνικός λαός ήταν για μια ακόμη φορά πιο έτοιμος από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας. Το δημοψήφισμα του 2015 εγγράφεται πλέον στην συλλογική μνήμη του κάθε πολίτη και καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ο λαός κουράστηκε να δίνει λευκές επιταγές σε πολιτικούς που καταλήγουν σε περιφρόνηση και εξαπάτηση. Έχει καταλάβει ότι για να αλλάξει η κατάσταση και να πάει μπροστά η χώρα χρειάζεται να βγει μπροστά, να συνδιαμορφώσει ένα πολιτικό πρόγραμμα και να διεκδικήσει. Αυτή ακριβώς την ευκαιρία και ελπίδα προσδοκά να προσφέρει το ΜεΡΑ25.

Proinoslogo.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon