Υπουργός Ενέργειας Αλβανίας: Οι περιφερειακές διασυνδέσεις Η/Ε, προτεραιότητα της αλβανικής προεδρίας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας

Δημοσιεύθηκε: 07/02/2019 12:16 Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2019 12:16 Από: Tachydromos

Διασυνδέσεις με περιφερειακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς, αύξηση της παραγωγικής ικανότητας από ΑΠΕ, υιοθέτηση μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες της Αλβανίας, όπου φέτος αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ενέργειας, ενός δικτύου συνεργασίας με 53 χώρες – μέλη.

Να θυμίσουμε ότι με τη συνθήκη για το Χάρτη Ενέργειας, θεπσίστηκε ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και λοιπών βιομηχανικών χωρών, με σκοπό, ιδίως, την ανάπτυξη του ενεργειακού δυναμικού των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, με το πρωτόκολλο για την ενεργειακή απόδοση και τα σχετικά περιβαλλοντικά ζητήματα επιδιώκεται η προώθηση πολιτικών ενεργειακής απόδοσης, συμβατών με την αειφόρο ανάπτυξη, η παροχή κινήτρων για μια πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον χρήση της ενέργειας και η ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, όπως σημειώνεται στο σχετικό νομοθετικό κείμενο της συνθήκης.

Οι εν λόγω πρωτοβουλίες της αλβανικής προεδρίας ανακοινώθηκαν από την υπουργό Υποδομών και Ενέργειας Belinda Balluku της χώρας, σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.

«Σήμερα, είχα την τιμή να υποδεχτώ τον γενικό γραμματέα του Χάρτη Ενέργειας, Urban Rusnak, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία και ενημερώθηκε σχετικά με τα σχέδια της Αλβανικής προεδρίας για το 2019. Με την ευκαιρία, του παρουσίασα όλο το επενδυτικό πρόγραμμα και ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Balluku.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε πως η Αλβανία έχει υψηλές δυνατότητες να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

energypress.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon