Έρευνα: Έξι στους δέκα νέους μεταναστεύουν

Δημοσιεύθηκε: 16/02/2019 08:54 Τελευταία Ενημέρωση: 16/02/2019 08:54 Από: Tachydromos

Η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό τραυματισμό στη χώρα, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-45 ετών. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους το 44% των νέων έχει δηλώσει ότι υπέβαλε αίτηση για μετανάστευση, ενώ περίπου το 20% δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτηση. Έτσι πάνω από το 60% των νέων της χώρας θέλει να φύγει από την Αλβανία.

Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολιτική για επιδότηση σε κάθε παιδί που γεννιέται στην Αλβανία λόγω της πληθυσμιακής αιμορραγίας, όταν όμως υπάρχει αυτή η μεταναστευτική τάση απλά τροφοδοτείται η μετανάστευση.

Το Αλβανικό Κέντρο για τη Χρηστή Διακυβέρνηση, δημοσίευσε σήμερα (χθες) την έρευνα του 2018, σύμφωνα με την οποία η ανεργία αποτελεί το κύριο πρόβλημα των πολιτών, εκτός από τη διαφθορά και τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 5.600 ανθρώπων σε 18 μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα έδειξε ότι ο πολίτες διαμαρτύρονται για την οικονομική δυσπραγία και εκφράζουν την προθυμία να μεταναστεύσουν, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Κέντρο Χρηστής Διακυβέρνησης διεξάγει αυτές τις έρευνες επί αρκετά χρόνια με την υποστήριξη του γερμανικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» για τη μέτρηση της συμπεριφοράς του κοινού σχετικά με τη διακυβέρνηση και το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα.

Το κύριο μέλημα των πολιτών ηλικίας από 20 έως 45 ετών ήταν η ανεργία και ιδιαίτερα η έλλειψη προοπτικών αναζήτησης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σε δημοσκοπήσεις που έγιναν μία τον Ιούνιο και μία τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι το 60% των πολιτών υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν το 30 τοις εκατό δήλωσε ότι οι θέσεις εργασίας είναι οι ίδιες και μόνο το 10 τοις εκατό ότι βελτιώθηκαν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία επηρέασαν το συνολικό επίπεδο του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η αύξηση της διαφθοράς και έλλειψη σοβαρής καταπολέμησης της.

Το ήμισυ των ερωτηθέντων (50,77%) είπε ότι η διαφθορά υπάρχει ανεπηρέαστη στα ανώτερα επίπεδα και το 18,14 τοις εκατό είπε ότι καταπολεμείται, ενώ το 31,09% δήλωσε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια μορφή «πολιτικής προπαγάνδας», σύμφωνα με την VOA στην αλβανική.

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon