Στρατόπεδο Ιρανών «Μουτζαχεντίν του λαού» στα Τίρανα αποκαλύπτει το Spiegel

Δημοσιεύθηκε: 20/02/2019 23:21 Τελευταία Ενημέρωση: 20/02/2019 23:21 Από: Tachydromos

Στρατόπεδο στην Αλβανία στη βορειοδυτική Αλβανία, μεγέθους ίσο με πενήντα γήπεδα ποδοσφαίρου αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Στρατόπεδο στην Αλβανία στη βορειοδυτική Αλβανία, μεγέθους ίσο με πενήντα γήπεδα ποδοσφαίρου αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο φιλοξενεί και εκπαιδεύει καθημερινά, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τους «Μουτζαχεντίν του λαού» του Ιράν, με σκοπό την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος.

Το στρατόπεδο, περιτριγυρισμένο από ψηλούς φράκτες, βρίσκεται μόλις 35 λεπτά με το αυτοκίνητο από την «καρδιά» των Τιράνων, αλλά οι άνθρωποι μέσα ζουν σε μια χρονοκάψουλα.

Πρώην μέλη της ομάδας αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 2.000 κατοίκους του στρατόπεδου δεν επιτρέπεται να διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, ρολόγια ή ημερολόγια, αν και τα μέλη της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του καμπ δεν αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Η κόρη μου ζει κάπου εκεί,» λέει ο Μοσταφά Μοχαμάντι, ένας 61χρονος ιρανός.Το όνομά της είναι η Σομαγιέ, μια γυναίκα 38 ετών. Ο πατέρας της, που ζει στον Καναδά, ισχυρίζεται ότι κρατείται στο στρατόπεδο παρά τη θέλησή της γι ‘αυτό και πέρασε πολλούς μήνες στην Αλβανία πέρυσι. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εκεί, είπε: «Δεν έχω τίποτα να κάνω με την πολιτική. Παρακαλώ, θέλω μόνο να δω την κόρη μου».

Όπως όλοι μέσα στο στρατόπεδο έτσι και η 38χρονη κοπέλα είναι μέλος της οργάνωσης, στο παρελθόν μάλιστα και στρατιωτική, η οποία ήταν στη «μαύρη» λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ μέχρι το 2011.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις φορές την εβδομάδα, πολλοί από αυτούς προφανώς προπονούνται στο να κόβουν λαιμούς, να σπάνε χέρια,, σπάζουν τα χέρια τους, να βγάζουν τα μάτια με τα ίδια τους τα χέρια και εκτελούν το λεγόμενο «χαμόγελο της Γλασκώβης», το οποίο περιλαμβάνει την χάραξη των μάγουλων από τη γωνία του στόματος μέχρι το αυτί. «Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ένα πρώην μέλος της ομάδας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για σχεδόν 30 χρόνια, αρκετές χιλιάδες μέλη των «Μουτζαχεντίν του Λαού» έζησαν εξορισμένοι στο Ιράκ, αλλά το 2013, πολλοί από αυτούς μετακόμισαν στην Αλβανία. Και από το 2017, η πλειοψηφία της ομάδας ζούσε στο απομονωμένο αυτό στρατόπεδο.

Κάποιοι λένε ιστορίες περί βασανιστηρίων που βιώνουν στο στρατόπεδο και ομαδικές συναντήσεις όπου τα μέλη καλούνται να κάνουν πραγματικότητα τις σεξουαλικές φαντασιώσεις τους.

Οι γυναίκες υποτίθεται ότι αναγκάζονται να φορούν μαντίλες. Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα ενός φάντασμα ηγέτη που ονομάζεται Μασούντ Ρατζαβί, ενός «φαντάσματος» για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβί,λ τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος.

«Η 65χρονυη κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Αυτός ο πολιτικός βραχίωνας είναι έτσι δομημένος, ως ένα είδος προσωρινής κυβέρνησης, έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στην Τεχεράνη μόλις το ισχύον καθεστώς ανατραπεί».

Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία ανά τον κόσμο, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Το κίνημα στη Γερμανία έχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέλη, αλλά έχει αρκετές χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο.

Ο Gholamreza Shekari, ένας λεπτός 50χρονος άνδρας με οστεώδη μάγουλα, λέει ότι πέρασε 27 χρόνια ως μέλος των Μουτζαχεντίν του Λαού, προσθέτοντας ότι «το δημόσιο πρόσωπο της οργάνωσης είναι φιλελεύθερο, αλλά εσωτερικά λειτουργεί με ψέματα, χειραγώγηση και φόβο».

Μόνο όταν πήγε στην Αλβανία του επέτρεψαν να φύγει, τον Σεπτέμβριο του 2016. Τώρα ζει σε ένα διαμέρισμα στα Τίρανα και λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ.

Ωστόσο ισχυρίζεται ότι, αφού έφυγε από την ομάδα, λάμβανε περίπου αντίστοιχο 350 ευρώ το μήνα από τον για μισό χρόνο «για να κρατήσει στο στόμα του κλειστό», ισχυρίζεται ο Shekari.

In.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon