Κουμουτσάκος : Οχι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 22/02/2019 21:30 Τελευταία Ενημέρωση: 22/02/2019 21:30 Από: Tachydromos

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, έστειλε η ΝΔ μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, έστειλε με δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας».

Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ή στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες».

Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα». Υπό αυτή την έννοια, επανέλαβε πως σε «ένα εκλογικό έτος από μια απερχόμενη κυβέρνηση ζητάμε να λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες μείζονες κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είπε πως ήταν αφιερωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δευτερευόντως στην πορεία της Ευρώπης, με έμφαση στο Brexit.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με ένα μείγμα πολιτικής μεταξύ αφενός σταθερών σχέσεων και ξεκάθαρων προτεραιοτήτων, δευτερευόντως με μια καλή προετοιμασία επιχειρημάτων και οικοδόμησης συμμαχιών. Όλα αυτά, επισήμανε, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: Ότι τα συμφωνηθέντα τηρούνται, ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τρίτον, ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με αποφυγή συμπεριφορών προκλητικών και παράνομων.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών είπε πως η ΝΔ επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία, αλλά ο διάλογος αυτός για να είναι παραγωγικός και ουσιαστικός πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον που να το επιτρέπει, συμπλήρωσε. Σε αυτό πλαίσιο, σημείωσε πως το περιβάλλον που διαμορφώνει η πρακτική της Τουρκίας, της συνεχούς έντασης, των προκλήσεων και των παραβιάσεων δεν είναι περιβάλλον που διαμορφώνει όρους ενός παραγωγικού διαλόγου, αλλά μια κατάσταση έντασης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο εκ νέου για «κακιά προετοιμασία με αποδείξεις».

Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, είπε πως «δημιούργησε μια σειρά ερωτημάτων» και τόνισε πως στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προέχει η πλήρης και ολοκληρωτική εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων. Διευκρίνισε πως δεν είναι τόσο το ζητούμενο ο εμπλουτισμός τους και με άλλα, αλλά το βασικό είναι η εφαρμογή αυτών που υπάρχουν.

Μιλώντας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε πως οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί του θα πρέπει να εκκινήσουν υπό τη στέρεη προϋπόθεση ότι η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τέτοια που να επιτρέπει έναν ουσιαστικό διάλογο. Σήμερα, παρατήρησε, αυτή η ατμόσφαιρα φαίνεται να μην υπάρχει, «γιατί συνεχίζονται αμείωτες οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις και σε επίπεδο ρητορείας και σε επίπεδο ενεργειών». Εξέφρασε την ελπίδα να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα και κατέστησε σαφές πως η ΝΔ είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά αρκεί να είναι παραγωγικός και όχι προσχηματικός μόνο και μόνο για να καλύψει μια επικοινωνιακή ανάγκη της Άγκυρας, όπως επισήμανε.

Σε ερώτηση σε ποια ζητήματα πιστεύει ότι μπορούν να υπάρχουν δεσμεύσεις, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως ο προβληματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζεται στη μακρά κλειστή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Συζήτηση από την οποία δεν έχει κοινοποιηθεί ποιο ήταν το περιεχόμενο, τι ακριβώς συζητήθηκε και αν υπήρχε ένα κλίμα δεσμεύσεων ή μη. Εκεί είναι ένα σημείο της πρόσφατης επίσκεψης που δημιουργεί για εμάς μια σειρά προβληματισμών» εξήγησε.

«Όχι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας»

Ειδική αναφορά θέλησε να κάνει ο κ. Κουμουτσάκος και στο «ζήτημα της Αλβανίας», λέγοντας πως αν είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό, θα είχε τονίσει ότι η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και στα άλλα ζητήματα των διμερών σχέσεων σε συνδυασμό με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή, πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στην ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της προκειμένου η Αλβανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο επικείμενο ή στο επόμενο συμβούλιο κορυφής, που είναι τον Ιούνιο. Αυτή είναι μια σταθερή θέση της ΝΔ».

«Πρέπει να υπάρξει κάλπη και στο Λονδίνο»

Ως προς το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο και αφορά την πορεία της Ευρώπης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως υπάρχει μια ανησυχία όσον αφορά την αυξημένη επιρροή των ευρω-φοβικών δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως στο ευρω-φοβικών περικλείει των ευρω-αρνητών και των ευρωσκεπτικιστών σε σχέση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε πως οι επόμενες εκλογές θα είναι αποφασιστικές και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο και παρά το γεγονός ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της αποχώρησης έως τότε της Μεγάλης Βρετανίας, ζητήσαμε και επισημάναμε ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού και εκείνους που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πρέπει να υπάρξει κάλπη και στο Λονδίνο, όπως κατά πληροφορίες μας συμβαίνει με όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενος στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο Συμβούλιο, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, «η χώρα να προσαρμόσει τη θέση της στο ζήτημα της Βενεζουέλας με τις θέσεις της ΕΕ, γιατί θεωρούμε ότι οι αποκλίσεις της ελληνικής θέσης από τις ευρωπαϊκές θέσεις πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, ειδικά μέσα στην ΕΕ».

Tanea.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon