Με την παρουσία αξιωματούχων της Πρεσβείας των ΗΠΑ η εκλογή του νέου Προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας - Το παρασκήνιο των Τουρκικών παρεμβάσεων

Δημοσιεύθηκε: 02/03/2019 17:32 Τελευταία Ενημέρωση: 03/03/2019 08:31 Από: Tachydromos

Διενεργήθηκε σήμερα, Σάββατο, 2 Μαρτίου η εκλογή του νέου Αρχημουφτή ή του Προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας. Παρόλο που το σώμα των εκλεκτώρων ήταν περιορισμένο -περίπου 55 πρόσωπα- το παρασκήνιο ήταν εκείνο που ανέβαζε την εσωτερική πίεση κι ένταση.

Ενδεικτικό τούτου το γεγονός της παραίτησης χθες το μεσημέρι, ούτε 24 ώρες απ' τις εκλογές του έως σήμερα Αρχηγού των Μουσουλμάνων Σουνί, Σκεντέρ Μπούτσα. Εδώ και μήνες είχε γίνει στόχος των Τουρκικών υπηρεσιών και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η καθεστωτική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, του είχε αφιερώσει επανηλειμένως δημοσιεύματα για ν' αποδείξουν ότι ανείκε στο δίκτυο του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν απ' τη δική του πλευρά είχε προειδοποιήσει τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι εάν δεν διώξει τον Μπρούτσα δεν θα παραστεί στα εγκαίνια του μεγάλου τζαμιού στα Τίρανα που οικοδομείται απ' τη Διεύθυνση Βακούφικων και Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Εξ άλλου προγράμματα που αφορούσαν στην αναστήλωση μουσουλμανικών τεμένων από την ΤΙΚΑ είχαν ατονίσει.

Νέος Αρχημουφτής της Μουσουλμανικής Κοινότητας - η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία με περίπου το μισό του πλυθησμού να εκτιμάται ότι ανείκει στους Σουνί- εξελέγη ο Ιμάμης Μπουγιάρ Σπαχίου.

Ο Ράμα και ο Δήμαρχος Τιράνων κ. Βελίου υποστήριξαν ποικιλοτρόπως τον Μουφτή των Τιράνων κι εκλεκτό της Άγκυρας, Ύλι Γκούρι, ένας επιθετικός πολύ προβεβλημένος Ιμάμης της σκληρής γραμμής.

Η πλοκή αυτή στις εσωτερικές υποθέσεις των Μουσουλμάνων τόσο των κυβερνητικών παραγόντων όσο κυρίως των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οδήγησαν μάλλον την απόφαση αξιωματούχων της Πρεσβείας των ΗΠΑ να είναι απ' το πρωί παρατηρητές στην εκλογική διαδικασία.

Ο ηττημένος Ιμάμης Ύλι Γκούρι ήδη προέβη σε δηλώσεις όπου έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, σκοτεινά παρασκήνια κι ανάμειξη εξωθεσμικών κατηγορόντας τον εκλεγέντα Μπουγιάρ Σπαχίου επίσης ως συνέχεια της ομάδας των Γκουλενιστών.

Η διαμάχη αυτή στο εσωτερικό της Μουσουλμανικής Κοινότητας είναι απ' τα πιο ενδεικτικά της παρέμβασης των Τουρκικών Υπηρεσιών που μέσω δικτύου τζαμιών και ιμάμηδων που ελέγχουν να αποκτούν ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Αλβανία και τα Βαλκάνια ευρύτερα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon