Ιταλική παρεμβολή στην αλβανική κρίση;

Δημοσιεύθηκε: 05/03/2019 14:50 Τελευταία Ενημέρωση: 06/03/2019 13:25 Από: Tachydromos

Για 24ώρη απροειδοποίητη και με μη γνωστή ατζέντα, επίσκεψη, έφυγε απ’ τα Τίρανα για την Ιταλία ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Το ανακοίνωσε εξ άλλου στο twitter με το γνωστό του αιχμηρό τρόπο, εγκαταλείποντας τις εργασίες της Βουλής την οποία πλέον συγκαλεί όχι κατά το τακτικό της πρόγραμμα αλλά εκτάκτως για να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει. Εξ άλλου και σήμερα η Βουλή συνεδρίασε σε «ολομέλεια» περικυκλωμένη από μεγάλη συγκέντρωση πολιτών που η αντιπολίτευση κινητοποίησε μέσα σε λίγες ώρες από χθες το βράδυ που χωρίς ημερήσια διάταξη ανακοινώθηκε ότι συνεδριάζει η Βουλή.

Τα εισαγωγικά στο «ολομέλεια» έχουν κυριολεκτικό νόημα δεδομένου ότι η Βουλή της Αλβανίας είναι πλέον σε καθεστώς παρανομίας καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν παραιτηθεί των εντολών τους και δημιούργησαν θεσμικό κενό.

Η διαδήλωση σήμερα απέδειξε άλλη μια φορά ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται πλέον να οδηγήσει στην επίτευξη του αντικειμενικού πολιτικού στόχου για την παραίτηση του Ράμα, τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διενέργεια μετά εύλογο χρονικό διάστημα εκλογών. Στο φάκελο παρακολουθήσεων 339 που αφορά σε ακροάσεις και συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΚ, απ’ το πιο στενό κύκλο του κ. Ράμα με ανθρώπους του υπόκοσμου και δομημένες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών για εξαγορά ψήφων σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, χθες προστέθηκε σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπολίτευσης ακόμη ένας ογκώδης φάκελος. Για το περιεχόμενο του δεν διέρρευσαν πολλά αλλά στελέχη του ΔΚ τον θεωρούν ακόμη πιο αποκαλυπτικά για τη σχέση της Κυβέρνησης των Σοσιαλιστών με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Ο Ράμα επιδιώκει να ξεπεράσει την κρίση με εξαγορά συνειδήσεων καθώς σήμερα τέσσερεις «βουλευτές» απ’ τη λίστα του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης της αντιπολίτευσης δέχθηκαν την εντολή αντικαθιστώντας ήδη παραιτούμενους προηγούμενους της λίστας. Τέτοιες ενέργειες προφανώς ανεβάζουν ακόμη την ένταση και μειώνουν τις πιθανότητες να προσέλθει η αντιπολίτευση σε διάλογο.

Εξ άλλου ο Πρόεδρος του ΔΚ Λιουλζίμ Μπάσα έκανε σήμερα λόγο για οριστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16 Μαρτίου προκειμένου όπως είπε να ξεμπερδεύουμε με το «πολιτικό πτώμα». Είχε προεξοφλήσει ότι ο Ράμα έφυγε στη Ρώμη προκειμένου διαπραγματευτεί τη διαφυγή του και αναζητήσει άσυλο. Μάλλον πρόκειται για τραβηγμένη δήλωση που στοχεύει την εμψύχωση των κομματικών οπαδών.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ισχυρίζεται ότι στην Ιταλία θα δώσει μάχη όπως πείσει ότι δεν πρόκειται για διαμαρτυρία του λαού της Αλβανίας αλλά για πολιτικά παιχνίδια απογοητευμένων κομμάτων και επίσης να καθησυχάσει επενδυτές και τουρίστες που διστάζουν κατόπιν της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon