«Να συγκληθεί Πανορθόδοξος για την αποφυγή Σχίσματος». Το γράμμα του Αρχιεπ. Τιράνων στον Οικ. Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε: 09/03/2019 12:09 Τελευταία Ενημέρωση: 10/03/2019 22:29 Από: Tachydromos

Επιμέλεια κειμένου Orthodoxia News Agency

Πηγή ενημέρωσης Αρχιεπισκοπή Τιράνων

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ. Αναστάσιος ζητάει από “το Οικουμενικό Πατριαρχείο να συγκαλέσει Πανορθόδοξο Σύναξη ή Σύνοδο προεκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος σχίσματος που θα απειλήσει την αξιοπιστία της Ορθοδοξίας”.

Δελτίο τύπου σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα εξέδωσε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, η Εκκλησία της Αλβανίας με σκοπό να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα της αυτοκεφαλίας. Παρά του ότι ως τώρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ Αναστάσιος είχε ήδη και ξαναγράψει και συναντήσει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο, κρίθηκε αναγκαία η πράξη της δημοσίευσης του απαντητικού γράμματος στον Παναγιώτατο, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνεύσεων.

Η απόφαση της δημοσίευσης επάρθη κατόπιν συνοδικής απόφασης της Εκκλησίας της Αλβανίας, που συνεδρίασε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, εξαιτίας «αυθαιρέτων υπαινιγμών και συσχετισμών που δημιουργήθηκαν γύρω από το περιεχόμενο των θέσεων της επιστολής» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η εξήγηση για το γεγονός της δημοσίευσης αναφέρει:

“Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Ἀλβανίας συνῆλθε στίς 4 Ἰανουαρίου 2019 καί μελέτησε ἐνδελεχῶς τό ἀπό 24ης Δεκεμβρίου 2018 Γράμμα τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σχετικῶς μέ τό Οὐκρανικό Ἐκκλησιαστικό ζήτημα. Ἐν συνεχείᾳ στίς 14 Ἰανουαρίου 2019 ἀπεστάλη τό ἀκόλουθο ἀπαντητικό Γράμμα.Ἔκτοτε κυκλοφόρησαν εὐρέως οἱ θέσεις διαφόρων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, ἐνῶ προσφάτως πληροφορηθήκαμε ὅτι διαρρέουν ἀποσπάσματα τοῦ ἐν λόγω Γράμματος, συνοδευόμενα ἀπό αὐθαίρετους ὑπαινιγμούς καί συσχετισμούς. Κατόπιν τούτου κρίθηκε Συνοδικῶς (7 Μαρτίου 2019) ἀναγκαῖο νά δημοσιοποιηθεῖ ἀκέραιο.Τά προηγηθέντα Γράμματα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀλβανίας, τά ὁποῖα ἀπεστάλησαν στίς 10 Ὀκτωβρίου καί 7 Νοεμβρίου 2018 πρός τον ΜακαριώτατονΠατριάρχην Ρωσίας κ.κ. Κύριλλον ἔχουν ἤδη δημοσιοποιηθεῖ στίς 23 Νοεμβρίου 2018”.

Στην επιστολή αυτή την οποία παραθέτουμε ακέραια όπως μας εστάλει από την Αρχιεπισκοπή, πιο κάτω , ο Αρχιεπίσκοπος, αναγνωρίζει και τονίζει το λάθος της Εκκλησίας της Μόσχας να μην συμμετάσχει στην πανορθόδοξο της Κρήτης και αργότερα να διακόψει την Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα αναφέρει ότι είναι γνωστή η άποψή του από την αρχή για την πράξη αυτή .

Άλλωστε όπως τονίζει “Η Θεία Ευχαριστία πρέπει να παραμένει έξω από οποιεσδήποτε διενέξεις”.

Με τον ίδιο πόνο όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Αρχιεπίσκοπος στο γράμμα του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, διατυπώνει την αμφιβολία του για την αναδρομικώς επικύρωση χειροτονιών που τελέσθηκαν από τον καθειρημένο , αφωρισμένο Φιλάρετο.

Στο γράμμα που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρει ότι “η πολιτεία του αφωρισμένου Φιλαρέτου” τον οποίο ονομάζει πρωταγωνιστή της εκκλησιαστικής κρίσης της ουκρανίας, είναι αποκαλυπτική” και σημειώνει όλη του την δραστηριότητα ώσπου αφωρίσθηκε.

Μάλιστα επισημαίνει ότι αφού αφωρίσθηκε από την Εκκλησία της Μόσχας που είναι οργανικό μέλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίσθηκε η πράξη από όλες τις Ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Αναφερόμενος μάλιστα στον Φιλάρετο λέει, ότι “όσο καιρό ειναι αναθεματισμένος τελεί αντικανονικά τελετουργίες και τα μυστήρια δεν είναι έγκυρα, συνεπώς οι χειροτονίες του στερούνται θείας Χάριτος και της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος”.

Μεταξύ αυτών των τελετουργιών χειροτόνισε και Διάκονο και Πρεσβύτερο κι Επίσκοπο τον σημερινό Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αναφέρει στο γράμμα του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και αναρωτιέται, “κατά πόσον οι χειροτονίες αυτές αναδρομικά έχουν αγιοπνευματική εγκυρότητα και γνήσια σφραγίδα αποστολικής διαδοχής;”.

Διερωτάται μάλιστα ακόμη και για την προσθήκη του Μητροπολίτου Επιφανίου στα Ιερά δίπτυχα.

Επαπειλείται ο κίνδυνος διασπάσεως της ενότητας της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας αντί ειρήνευσης κι ενότητος των ορθοδόξων της Ουκρανίας, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος ενώ θυμίζει ότι σε προηγούμενες συναντήσεις τους, είχε διατυπώσει τους φόβους του.

Στη συνέχεια του γράμματος τονίζει ότι “δε συμφωνεί ότι η παρούσα διασάλευση και ο εμφανής διχασμός θα κρατήσουν για λίγο και ότι όλες οι αυτοκέφαλες εκκλησίες θα δεχθούν τελικώς τα γενόμενα”.

Στο τέλος του γράμματός σημειώνει ότι “η διαμορφωθείσα κατάσταση απαιτεί νέες προσεγγίσεις και πρωτοβουλίες ενώ λύση αποτελεί η καταφυγή στην αγιοπνευματική συνοδικότητα , άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα από την πανορθόδοξο της Κρήτης “ Η ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και την καθολικότητά της μέσω Συνόδου”, καταλήγει.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα ζητάει από “το Οικουμενικό Πατριαρχείο να συγκαλέσει Πανορθόδοξο Σύναξη ή Σύνοδο προεκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος σχίσματος που θα απειλήσει την αξιοπιστία της ορθοδοξίας”.

Διαβάστε το γράμμα του Αρχιεπικοπου Τιράνων εδώ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon