Αλβανός Πρόεδρος: Ο αγωγός TAP θα αναβαθμίσει σημαντικά την θέση της Αλβανίας στην περιοχή και ευρύτερα

Δημοσιεύθηκε: 14/03/2019 14:54 Τελευταία Ενημέρωση: 14/03/2019 14:54 Από: Tachydromos

Σημαντικό αντίκτυπο στο ρόλο που θα διατελέσει η Αλβανία στην περιοχή και πέραν αυτής αναμένεται να έχει ο Διαδριατικός Αγωγός TAP, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Illir Meta, μιλώντας στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού.

«Η Αλβανία για πρώτη φορά γίνεται μια σημαντική χώρα διαμετακόμισης αερίου στο πλαίσιο στρατηγικών δρόμων ενέργειας όπως είναι η αγωγός TAP, με τον οποίο θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σάχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν και μέσω της Αλβανίας θα καταλήγει στην ιταλική και έπειτα στην ευρωπαϊκή αγορά. Το έργο αυτό θα έχει αναμφίβολα σημαντικό αντίκτυπο στο ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή και ευρύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλβανός αξιωματούχος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε πως πλέον η ειρήνη και η ασφάλεια δεν διασφαλίζεται πλήρως από τους μέχρι πρότινος καταξιωμένους παγκόσμιους οργανισμούς και όργανα που δρουν.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «Υπό το φόντο παγκόσμιων προκλήσεων οι διαδριατικές σχέσεις εξελίσσονται και βαθαίνουν εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων σε κρίσιμα ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το Brexit μας δείχνει πως το οικοδόμημα της ΕΕ χρειάζεται εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ολοένα και λιγότερο στο τραπέζι των συζητήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ενώ, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας συχνά έρχονται αντιμέτωπα με συμβατικούς ή μη συμβατικούς δρώντες βαρύνουσας σημασίας και με ικανότητα να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη των πραγμάτων».

https://energypress.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon