Η πρώτη Στάση του Ακαθίστου στο Αργυρόκαστρο

Δημοσιεύθηκε: 16/03/2019 13:11 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2019 14:13 Από: Tachydromos

Οι Πρώτοι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκου, μια απ’ τις βασικές ακολουθίες των Ορθοδόξων σ’ αυτή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελέστηκαν χθες, το απόγευμα της Παρασκευής στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο.

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, ιερείς της πόλης του Αργυροκάστρου και δεκάδες πιστοί, γυναίκες και νέοι της περιοχής, έψαλλαν στην Παναγία τους καθορισμένου απ’ τα τυπικά Ύμνους, που είναι ευρύτερα γνωστό ως ο Ακάθιστος Ύμνος. Παρόλο που οι ενορίες είναι πολλές σε σχέση με τον περιορισμένο ακόμη αριθμό των ιερέων, σε πολλές απ’ αυτές στη Δερόπολη, το Βούρκο, τη Χιμάρα και την Πρεμετή, με βάση του πρόγραμμα που τους έχει καταρτίσει ο Μητροπολίτης οι ιερείς τέλεσαν και πλέον των τριών ακολουθιών, απ’ την προηγούμενη ήδη, ώστε να καλυφθούν όσο περισσότερο οι ανάγκες των πιστών σε όσο περισσότερους ναούς.

Στο Αργυρόκαστρο ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος μίλησε στους πιστούς για τη σημασία της προσευχής, για τον Χριστιανό, ειδικά αυτή την περίοδο της Μεγάλης Νηστείας του Πάσχα, και ιδιαίτερα όταν αυτή αναφέρεται στην Υπεραγία Θεοτόκο, τη Μητέρα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.

Παρότρυνε τους πιστούς ώστε όλη αυτή την περίοδο, που επιβάλετε ώστε να μετέχουν σε όλες τις ακολουθίες και τα μυστήρια που έχει θεσπίσει η Εκκλησία, στους Χαιρετισμούς ειδικά, η προσευχή του καθενός και καθεμιάς να μην έχει εγωκεντρικό χαρακτήρα. Να μην αναφέρεται μόνο στα προβλήματα ή στα αιτήματα του καθένα ή και για την οικογένεια του. Ειδικά να συμπεριλάβει φέτος η προσευχή όλων των μελών της κατ Αλβανίαν Εκκλησίας τον Προκαθήμενο της, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο. Όπως συχνά συμβαίνει σε περιόδους σημαντικές του κύκλου του εκκλησιαστικού βίου, ο Αρχιεπίσκοπος γίνεται αποδέκτης διαφόρων επιθέσεων και συκοφαντιών. Φέτος και πάλι, αυτή τη φορά μάλιστα, από κληρικούς και αδελφούς, γίνονται αιχμηρά δημοσιεύματα που στόχο έχουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η Εκκλησία μας όμως γνωρίζει αυτές τις αναστάσιμες μέρες και βιώνει το θαύμα της αναγέννησης της χάρη στην προσωπικότητα και τη σοφία της ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, κυρίως όμως της θυσιαστικής του αγάπης, του γεγονότος ότι είναι και ότι μπορεί να συλλέγει ως οικονομικούς πόρους, το βίο του όλο τον έχει χωρίς καμιά οικονομία δαπανήσει γι αυτή την Εκκλησία και για το πονεμένο ποίμνιο της.

Εκείνοι που απ’ την ακεραιότητα του ήθους του Αρχιεπισκόπου και απ’ το παράδειγμα αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς που παρουσιάζει, ελέγχονται στη συνείδηση τους, τον πολεμούν. Η προσευχή μας για τον Αρχιεπίσκοπο πέραν του γεγονότος ότι τον στηρίζει αποδεικνύει και την ενότητα μας στο πρόσωπο του, ήταν ορισμένα απ’ όσα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon