Συνέντευξη Τύπου Προέδρου ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε: Έκκληση στην πολιτική τάξη για ειλικρινή διάλογο με τις μειονότητες

Δημοσιεύθηκε: 21/03/2019 13:51 Τελευταία Ενημέρωση: 22/03/2019 16:22 Από: Tachydromos

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, παραχώρησε χθες, Τετάρτη, 20 Μαρτίου Συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Κόμματος στα Τίρανα. Θέμα των δηλώσεων του κ. Ντούλε αφορούσε στην Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης περί του καθεστώτος εφαρμογής απ’ την πολιτεία της Αλβανίας της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Πρόκειται για τον 4ο κύκλο επιθεώρησης της Αλβανίας και η σχετική Έκθεση χαίρει της έγκρισης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από περασμένο Οκτώβριο και δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, 19 Μαρτίου.

Ο κ. Ντούλες εξέφρασε τη δημόσια ευαρέσκεια του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αισθάνεται δυστυχώς ικανοποιημένο καθώς οι επισημάνσεις του και η κατά καιρούς καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία περί της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων, παρουσιάζεται ακόμη πιο ανησυχητική απ’ τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεδομένου αυτού του περιεχομένου της Έκθεσης, οι δηλώσεις του Βαγγέλη Ντούλε που αισθάνεται δικαιωμένος στον διαχρονικό του αγώνα πάνω σ’ αυτό το θέμα, βρήκαν ευρύ παρουσίαση σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες.

Να επισημανθεί ότι το ΚΕΑΔ ως πολιτική προέκταση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα από επίμονη και επίπονη προσπάθεια προσπαθεί αφενός μεν να δημιουργήσει συνείδηση περί των δικαιωμάτων και της ανάγκης διεύρυνσης μέσα στην ίδια την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και αφετέρου να κρατάει τις απαραίτητες επαφές με το διεθνή παράγοντα που επιβλέπει την Αλβανία σ’ αυτό το πεδίο.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Ντούλες στις δηλώσεις του ανέφερε: «… Η Συνέντευξη τούτη αφορά στην πρόσφατη Έκθεση αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επικρατούσα κατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα. Εμείς ως ΚΕΑΔ αισθανόμαστε δύο διαστάσεις στην Έκθεση αυτή που χθες έγινε δημόσια γνωστή. Τη δυσάρεστη αίσθηση της πραγματικότητας που διαπιστώνεται και απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι στη χώρα μας δεν γίνονται σεβαστά στο βαθμό που απαιτείται τα δικαιώματα των μελών των μειονοτήτων. Με τη διοικητική διαρρύθμιση καθώς και τον περί μειονοτήτων νόμο αλλά και σε ένα σωρό άλλα επί μέρους θέματα που παρουσιάζονται στο κείμενο της Έκθεσης.

Το ΚΕΑΔ με αίσθηση ευαρέσκειας για την Τεχνική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που εργάστηκε ώστε να παρουσιάσει αυτή την εκτίμηση, επιθυμεί άλλη μια φορά να τοποθετηθεί κι απευθυνθεί στην κυβέρνηση και το σύνολο της πολιτικής τάξης με την άποψη ότι η Αλβανία χρήζει απαραίτητης κι επείγουσας έναρξης θεσμικού διαλόγου για βελτίωση του συνόλου του νομικού πλαισίου. Να συγκροτηθούν όλοι εκείνοι οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα καταστίσουν δυνατό το διάλογο. Πρέπει να καλλιεργηθεί εκείνη η πολιτική βούληση, που δυστυχώς παραμένει αρνητική έως ανύπαρκτη σε σχέση με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon