Η Αλβανία δεσμεύει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας: Προειδοποίηση Τσίπρα - Ομογενείς: «Έγκλημα»

Δημοσιεύθηκε: 29/03/2019 23:32 Τελευταία Ενημέρωση: 29/03/2019 23:32 Από: Tachydromos

«Συναγερμός» στην Αθήνα, ύστερα από τη δημοσίευση στο αλβανικό ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, με την οποία δεσμεύονται οι περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Αυστηρό μήνυμα προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι, στον απόηχο της δημοσίευσης στο αλβανικό ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που δεσμεύει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει τα Τίρανα με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Από την πλευρά της, η ΝΔ κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», ενώ οι ομογενείς χαρακτηρίζουν «έγκλημα» την υφαρπαγή των περιουσιών τους.

Στην ουσία, ο Αλβανός πρωθυπουργός, παρά τις παρεμβάσεις της Αθήνας και της διεθνούς κοινότητας, υλοποιεί το σχέδιό του πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες, καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει, και ρίχνει «λάδι» στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της υπουργικής απόφασης 708, ενώ η ελληνική μειονότητα που βρίσκεται σε αναβρασμό κάνει λόγο για αρπαγή του συνόλου της περιουσίας της, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ και αφορούν τις εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου τουρισμού είναι περισσότερες απ’ όσες αρχικά υπολογίζονταν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 επικράτησε ένταση στη Χειμάρρα, όταν οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών, με άλλοθι απόφαση που έκανε λόγο για καταγραφή ακινήτων και υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα επιδίωξε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αναγκάσει τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η δημοσίευση, λοιπόν, της εν λόγω υπουργικής απόφασης, πρόκειται για μια σαφώς επιθετική κίνηση κατά της ελληνικής μεινότητας, οι σχέσεις με την οποία διαταράχθηκαν περαιτέρω με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην 7η Τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως "το τελευταίο διάστημα βλέπουμε (στην Αλβανία) κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία". "Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη", είπε και πρόσθεσε:

"Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν".

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί "γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα". Σημείωσε ότι όμως "βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά.

ΝΔ: Απαράδεκτη η απόφαση Ράμα

«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα», σχολιάζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη δημοσίευση στο αλβανικό ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης με την οποία δεσμεύεται η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας.

«Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και καταλήγει:

«Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

«Αρπάζουν τις περιουσίες μας - Προστατεύστε τα δικαιώματά μας»

Για «έγκλημα υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα» κάνει λόγο η οργάνωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια», σχολιάζοντας τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στο αλβανικό ΦΕΚ.

Παράλληλα, η «Ομόνοια» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το σχέδιο του Έντι Ράμα.

Η ανακοίνωση της «Ομόνοιας»:

«Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018.

Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια. Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών. Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό. Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:

  1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.

  2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.

  3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.

Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό. Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις. Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες. Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή».

Η επίμαχη απόφαση

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ράμα, «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι περιουσία Ελλήνων ομογενών, περνούν στο αλβανικό κράτος.

Για τους Βορειοηπειρώτες, η υπουργική απόφαση 708/2018, που ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της γείτονος ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, δεν είναι παρά συνέχεια των προκλήσεων που κάνουν τα Τίρανα σε βάρος τους εδώ και χρόνια και των αυθαίρετων κατεδαφίσεων σπιτιών, με σκοπό να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τους ομογενείς, στο σύνολο 46 τεμαχίων, συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια, έκτασης 1.377 εκταρίων, βρίσκονται στο Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια (σ.σ.: σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα μέχρι τους Αγίους Σαράντα).

Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Ελληνες χριστιανούς Ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας.

Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:

92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες).

78,87 εκτάρια στο Βούνο..

62,77 εκτάρια στη Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι).

60,1 εκτάρια στο Παλέρμο.

4,48 εκτάρια στο Πικέρνι.

24,48 εκτάρια στο Λούκοβο.

46,46 εκτάρια στον Αγιο Βασίλη.

99,3 εκτάρια στη Νίβιτσα.

http://www.newpost.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon