Το πυρηνικό καταφύγιο ενός δικτάτορα που κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε

Δημοσιεύθηκε: 02/04/2019 18:24 Τελευταία Ενημέρωση: 02/04/2019 18:24 Από: Tachydromos

Από τον δρόμο δεν φαίνεται καν. Ένα μακρύ τούνελ, σκαλισμένο στον βράχο είναι η μόνη είσοδος. Αυτό δεν ήταν μέρος για να περιπλανάται κανείς. Κάποτε ήταν στρατιωτική περιοχή και δη άκρως απόρρητη. Θα σας πυροβολούσαν χωρίς δεύτερη κουβέντα απλώς και μόνο επειδή ήσασταν εκεί.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 1 Ιουλίου 2018

Η σήραγγα έχει μήκος σχεδόν όσο δύο φορές ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέσα έχει δροσιά –ότι πρέπει για τον καύσωνα που τα καλοκαίρια «λιώνει» τα Τίρανα. Εδώ κι εκεί λιμνούλες από νερά σημαδεύουν το δάπεδο. Πλησιάζοντας στο κέντρο της σήραγγας ο ρυθμικός βόμβος που ακούγεται γίνεται όλο και πιο δυνατός… Καλωσήλθατε στην Εγκατάσταση 0774, το πυρηνικό καταφύγιο του Ενβέρ Χότζα.

Χτισμένη κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών, η άκρως απόρρητη ψυχροπολεμική «κιβωτός της σωτηρίας» του δικτάτορα που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή την Αλβανία επί τέσσερεις δεκαετίες και των εμπίστων του είναι τώρα τουριστική ατραξιόν. Όμως τα σημάδια του σταλινικού παρελθόντος της απομονωμένης επί χρόνια από τον υπόλοιπο κόσμο χώρας είναι ακόμη ορατά.

Ο Χότζα, παρτιζάνος τα χρόνια του πολέμου, μετά την ρήξη των σχέσεών του με τους Γιουγκοσλάβους συντρόφους το 1948, τους Σοβιετικούς το 1961 και τους Κινέζους το 1979 (μετά δεν έμεινε κανείς άλλος) διακατέχετο από την πεποίθηση ότι οι εχθροί του «αλβανικού μοντέλου» σε Ανατολή και Δύση ετοίμαζαν εισβολή. Η παράνοιά του οδήγησε σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα κατασκευής ενός εκτενούς δικτύου χιλιάδων οχυρών πολυβολείων –φημολογείται ότι έφθαναν τις 700.000– απ’ όπου οι Αλβανοί πολίτες θα πολεμούσαν τους εισβολείς. Ο ίδιος θα συντόνιζε τον ανταρτοπόλεμο από το bunker του.

Το καταφύγιο που έφτιαξε είναι ενδεικτικό της εικόνας που είχε για τον κόσμο. Κατασκευασμένο την περίοδο 1972-1978 βαθιά στους πρόποδες των βουνών Mali I Dajtit υπό άκρα μυστικότητα, το καταφύγιο εκτείνεται σε 1.000 τετρ. μέτρα και διέθετε 300 δωμάτια μοιρασμένα σε πέντε υπόγεια επίπεδα –ένα πραγματικό κλειστοφοβικό μνημείο του Ψυχρού Πολέμου στις παρυφές της αντιπαράθεσης Ανατολής-Δύσης που σημάδεψε την νεότερη ιστορία της Ευρώπης.

Εάν εισέβαλλαν οι εχθροί –από την Δύση ή την Ανατολή, δεν είχε σημασία– οι αίθουσες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης θα ήταν γεμάτες κόσμο. Ο ηγέτης, η πολιτική του ελίτ και το Γενικό Επιτελείο θα είχαν αρκετό νερό, τρόφιμα και καύσιμα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Σε έναν τοίχο υπάρχει μια φωτογραφία του Ενβέρ Χότζα από την επίσκεψή του στα εγκαίνια του καταφυγίου. Ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που διέμεινε εκεί, μέχρι τον θάνατό του το 1985. Όσο έμεινε όμως δεν είχε παράπονο: τα προσωπικά του διαμερίσματα ήταν πολυτελέστατα για τα αλβανικά δεδομένα, εξοπλισμένα με άνετο κρεβάτι, γραφείο και ατομικό μπάνιο με ντους που λειτουργούσε με ηλεκτρική γεννήτρια πετρελαίου. Το δε ανατολικογερμανικό κλιματιστικό λειτουργεί ακόμη!

Όμως και τα άλλα διαμερίσματα που προορίζονταν για τον στενό κύκλο του δικτάτορα κάθε άλλο παρά «σπαρτιάτικα» ήταν. Το δωμάτιο του πρωθυπουργού είχε ξύλινη επένδυση (τα υπόγεια καταφύγια είναι κατά κανόνα κρύα μέρη) αλλά μόνο τα διαμερίσματα του Χότζα ήταν επενδυμένα με ινοσανίδα.

Η Αλβανία πέρασε το 1991 από την διεθνή απομόνωση και τον απολυταρχισμό του Κομμουνιστικού καθεστώτος στον κοινοβουλευτισμό, ωστόσο η μετάβαση δεν ήταν εύκολη και η πορεία τρικυμιώδης. Το 1997 η κυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε υπό το βάρος του σκανδάλου των οικονομικών «πυραμίδων» και η Αλβανία βυθίστηκε στο χάος. Ο κόσμος πήρε τα όπλα –κυριολεκτικά– από τις αποθήκες του Στρατού, στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν. Από το πανδαιμόνιο δεν γλύτωσε ούτε η Εγκατάσταση 0774.

Το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από τον αλβανικό Στρατό το 1999 και μετά αφέθηκε να ρημάξει. Θα άνοιγε ξανά το 2014, χάρη στις προσπάθειες ενός Ιταλού δημοσιογράφου, του Κάρλο Μπολλίνο, ο οποίος είχε την ιδέα της διάσωσης αυτής της πτυχής της ιστορίας της χώρας όχι για λόγους νοσταλγίας του κομμουνιστικού παρελθόντος αλλά για μια εμπειρία πέρα από αυτήν ενός απλού μουσείου......Για την συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon