Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος: Ας υψώσουμε το Σταυρό στις καρδιές και τις ψυχές μας

Δημοσιεύθηκε: 02/04/2019 10:45 Τελευταία Ενημέρωση: 02/04/2019 10:45 Από: Tachydromos

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα λειτούργησε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Πιστοί απ’ την μεγάλη αυτή Ενορία αλλά και τη γύρω περιοχή, στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συμμετείχαν στον κοινό εκκλησιασμό και την προσευχή ώστε να ενισχυθούν στον πνευματικό αγώνα της μεγάλης αυτής περιόδου του εκκλησιαστικού βίου.

Στην Ενορία αυτή σημειώνεται ιδιαίτερη πρόοδο χάρη στην ειδική φροντίδα του Μητροπολίτη αλλά και των σπουδαίων υποδομών που έχει διαχρονικά εξασφαλίσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την πνευματική πρόοδο του πολυπληθούς Ορθόδοξου ποιμνίου και την καλλιέργεια της κοινωνίας ευρύτερα. Ιδιαίτερα έχουν σταθεροποιηθεί τόσο η τέλεση των ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας καθ όλη την εβδομάδα. Παράλληλα αναπτύσσονται κύκλοι κατηχητικών μαθημάτων για παιδιά και νέους της πόλης. Εθελοντές εκπαιδευτικοί που δραστηριοποιούνται στα εκπαιδευτήρια του Αρχιεπισκόπου στην περιοχή παρέχουν επίσης δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα ελληνικής, αγγλικής και σε άλλα μαθήματα μετατρέποντας έτσι το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας σε ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο που ακτινοβολεί σε όλο το περίγυρο.

Να αναφερθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Ορθοδόξων Επιστημόνων διοργάνωσε στο Δημοτικό Κινηματοθέταρο την παράσταση του μονοδράματος «Μεγάλο το κακό της αμαρτίας», στην αλβανική από αλβανό συγγραφέα, ένα έργο που τηρώντας την διαχρονικότητα του μηνύματος μεταφέρει ζωντανά την ορθόδοξη μαθητεία και την ανάγκη για συνεχή μετάνοια.

Την Κυριακή στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τους υπευθύνους κληρικούς αλλά και όλους τους λαϊκούς συνεργάτες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τον κόπο και μόχθο που καταβάλουν ώστε να προοδεύει το έργο της Εκκλησίας και ταυτόχρονα να συμβάλει η κοινότητα των πιστών εκεί την συνεχή ειρηνική διαβίωση. Αναφερόμενος στο μήνυμα του Ευαγγελίου και το γεγονός της ημέρας, αυτό της Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού ανέφερε την ανάγκη ώστε αδιάκοπα ο Σταυρός του Κυρίου να είναι το σημείο αναφοράς για τον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό που θέλει να ζει πραγματικά και ουσιαστικά όπως η Εκκλησία μας διδάσκει. Παρότρυνε τους πιστούς ώστε παντού και σε κάθε στιγμή της ζωής τους, στον οικογενειακό βίο, την εργασία, την αποστολή μέσα στην εκκλησία, να είναι έτοιμοι ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί ως σύνολο να είναι έτοιμοι να σηκώνουν το δικό τους Σταυρό. Να στηρίζουν την ελπίδα και την πίστη τους ακριβώς σ’ αυτό το Σημείο του Σταυρού που να κρατούν δυνατά μέσα στην καρδιά και τις ψυχές τους. Αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα να είναι έτοιμοι να τον προβάλουν αυτό τον Σταυρό και να τον ανυψώνουν χωρίς δισταγμούς, χωρίς αναστολές και φοβίες σε κάθε τόπο που βρίσκονται και σε όποιο κοινωνικό περιβάλλον βρεθούν.

Όπως συνηθίζεται η Θεία Λειτουργία και ειδικά τα αναγνώσματα τόσο του Αποστόλου της ημέρας όσο και του Ευαγγελίου έγιναν και στις δύο γλώσσες ενώ επί το πλείστον στα πλαίσια ειδικής φροντίδας ώστε τα κείμενα να κατανοούνται απ’ τους πιστούς του εκκλησιάσματος, διαπιστώνοντας τις πραγματικές τους πνευματικές ανάγκες και το επίπεδο κατανόησης της γλώσσας ο ίδιος ο Μητροπολίτης όπως και σε άλλες περιπτώσεις στα χωριά διάβασε τα κείμενα και σε μετάφραση στην καθομιλούμενη κοινή ελληνική γλώσσα.

ΠΗΓΗ: Φωτογραφίες - Τηλέμαχος Παππάς/www.romfea.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon