Δόλιο δημοσίευμα με επικίνδυνες συνέπειες

Δημοσιεύθηκε: 03/04/2019 14:38 Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2019 16:31 Από: Tachydromos

Η πολιτική εφημερίδα των Τιράνων “Telegraf”, με ιδιαίτερα βεβαρυμμένο ιστορικό εις βάρος της ΕΕΜ και καλά δικτυωμένη στους Αγίους Σαράντα, στο φύλλο της Δευτέρας, 1η Απριλίου φιλοξενεί ανταπόκριση απ’ την πόλη αυτή με αναφορά στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου.

Πρόκειται για μια σκευωρία που ξεπερνάει κάθε όριο σε αναλήθειες. Δεν θα άξιζε καν η αναφορά και ο σχολιασμός πλην όμως περί της σκοπιμότητας της δημοσίευσης μιλάει το γεγονός ότι διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν σε ακραίους εθνικιστές και οπαδούς του Ισλάμ, έσπευσαν να το ανακυκλώσουν. Τα σχόλια που ακολουθούν τις αναρτήσεις είναι εμπρηστικά.

Ο ανταποκριτής του φύλλου στους Αγ. Σαράντα Αγκρόν Μέμα δημοσιεύει λοιπόν κείμενο υπό τον τίτλο: «Σκάνδαλο: Ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κάνει έκκληση στους χριστιανούς κατά των μουσουλμάνων»!!! Η μόνη αλήθεια στο κείμενο είναι το γεγονός ότι όντως την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Μητροπολίτης λειτούργησε στον Άγιο Χαράλαμπο. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν κύημα της φαντασίας του «δημοσιογράφου», ώστε να δικαιολογήσει σχόλια που περιέχονται και που φαίνεται σαφώς ότι ήταν από καιρό γραμμένα και προετοιμασμένα.

Οι Ορθόδοξοι στις περιοχές αυτές έχουν συνηθίσει στις επιθέσεις που κορυφώνονται την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην προκειμένη όμως είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Δεδομένης της ταραχώδους περιόδου που διέρχεται ο πολιτικός και εν γένει ο δημόσιος βίος στη χώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλουν να εμπλέξουν την ΕΕΜ και την Ορθόδοξη κοινότητα στον αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Πατούν μάλιστα στο πλέον επικίνδυνο έδαφος, αυτό της διαθρησκευτικής συνύπαρξης.

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια σκοπεύουν: απ’ τη μια να καταπονήσουν την τοπική Ορθόδοξη κοινότητα πλήττοντας τον επιχώριο επίσκοπο και απ’ την άλλη να προκαλέσουν ένταση μεταξύ των θρησκευμάτων στρουθοκαμηλίζοντας μάλιστα ότι άλλοι θα ευθύνονται περί τούτου. Φράσεις όπως: «…από ποιόν παίρνει οδηγίες ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου, διότι λίγοι πιστεύουν ότι τέτοιες εκκλήσεις αποτελούν προσωπική πρωτοβουλία του ιδίου;…», «…λίγες μέρες νωρίτερα έγινε ένα μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, ακριβώς παρακινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα. Μήπως τάχα ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου εμπνεύστηκε απ’ αυτό το μακελειό που στηρίζεται σε θρησκευτικά μοτίβα;…» «…τούτος ο μητροπολίτης έχει παραβιάσει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ως παρακινητής θρησκευτικού μίσους στο λαό, και ο νόμος πρέπει να τον οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου…», είναι ταυτόχρονα ανοιχτές απειλές όπως επίσης θυμίζουν γλώσσα που περισσότερο παραπέμπει σε σκοτεινά κέντρα παρά σε δημοσιογραφία.

Ο «δημοσιογράφος – ανταποκριτής» μάλιστα ρίχνει επιπλέον απ’ το γνωστό δηλητήριο της ανθελληνικής προπαγάνδας καθώς γράφει ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην ελληνική γλώσσα. Λες και δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα στην περιοχή και πρακτική που πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται σεβαστή για την ΕΕΜ.

Για να μην σταθούμε παραπέρα στην αθλιότητα αυτή της αναλήθειας και συκοφαντίας, δημοσιεύουμε ακολούθως το κείμενο απάντησης που έστειλαν οι πιστοί της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους οι οποίοι μάλιστα εκκλησιάστηκαν την Κυριακή και είναι κατά την πλειονότητα αυτήκοοι μάρτυρες.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ενορία Αγίου Χαραλάμπους – Αγ. Σαράντα

Παρά τω Ιερό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους – Συνοικ. 2 – Αγ. Σαράντα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ

Προς: Σύνταξη Εφημερίδας «ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ» κ. Ένγκελ Μουσάϊ, Διευθυντή της Εφημερίδας ΤΙΡΑΝΑ

κ. Αγκρόν Μέμα, δημοσιογράφο – ανταποκριτή ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

Θύελλα στο ποτήρι επιδιώκει να δημιουργήσει δημοσίευμα στην εφημερίδα σας υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Σκάνδαλο: Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κάνει έκκληση στους χριστιανούς κατά των μουσουλμάνων», που δημοσιεύεται στη σελίδα 6 του αριθμού της Δευτέρας, ημερομηνία 1η Απριλίου 2019.

Το δημοσίευμα είναι τόσο γεμάτο με αναλήθειες όπου κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε και την ημέρα που κατά τη λαϊκή παράδοση (φυσικά και η Εκκλησία απορρίπτει τούτο και προτρέπει κανένα ψέμα και απάτη) λέγεται και κανένα ψέμα για αστεία.

Το δημοσίευμα είναι κύημα φαντασίας που δεν θα άξιζε τον κόπο ούτε σχολιασμού και ούτε απαντήσεως. Ωστόσο όμως επειδή καιρούς πονηρούς ζούμε και καθότι ο γράφων δεν αποκρύπτει το στόχο του αλλά απεναντίας τον δηλώνει απ’ τον τίτλο κιόλας που βάζει στο γραπτό του και που είναι η διαπόμπευση της προσωπικότητας ενός μετρημένου, ταπεινού και υπομονετικού ιεράρχη, για τον οποίο είμαστε περήφανοι που τον έχουμε ποιμένα και πνευματικό πατέρα, και ακόμη πιο διαβολικός ο στόχος, όπως είναι να βάλει φωτιά στην ειρηνική συμβίωση, υπογράφουμε αυτή την Απάντηση για Δημοσίευμα πονηρό και γεμάτο αναλήθειες.

Ναι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο μέσο της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, περίοδος κατά την οποία έχουμε συνηθίσει δυστυχώς να κορυφώνονται τερατώδεις επιθέσεις έναντι της Ορθοδόξου Πίστεως και Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, κ. κ. Δημήτριος, ήταν και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ναό μας του Αγίου Χαραλάμπους. Δόξα τω Θεώ, ήμασταν εκεί και πολλοί περισσότεροι άλλοι εκδηλώνοντας την αφοσίωση των πιστών στην λατρεία του Θεού, μαρτυρώντας την πνευματική μας πρόοδο και ταυτόχρονα για να ακούσουμε τις πνευματικές του νουθεσίες ως παρότρυνση και ενίσχυση στη συνέχεια αυτής της περιόδου θυσίας προσωπικής αναμένοντας την Ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού! Η Θεία Λειτουργία έγινε κατά την παράδοση και με σεβασμό στη σύνθεση του ποιμνίου του Ναού μας, και στις δύο γλώσσες και ειδικά τα αναγνώσματα της ημέρας, του Αποστόλου και του Ιερού Ευαγγελίου που έγιναν επίσης στις δύο γλώσσες.

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη για την πρόοδο που σημειώνει η Ενορία και η Ορθόδοξη Κοινότητα των Αγ. Σαράντα τόσο στην οργάνωση και τη δομή της όσο και την κανονική λειτουργία στην τέλεση των λατρευτικών ακολουθιών και μυστηρίων, αλλά και την κοινωνική δράση και δραστηριότητες ως μέσο με το οποίο συμβάλουμε στο να μοιράζονται τα δώρα της Εκκλησίας: η ειρήνη, η ελπίδα και η αγάπη, σε όλο το κοινωνικό περίγυρο χωρίς διάκριση καταγωγής και ταυτότητες.

Καθώς ήταν η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ειδικά ο Μητροπολίτης Δημήτριος, ως μαθητής υπακοής και συνεχιστής της ειρηνοποιού θυσιαστικής αγαπητικής διδασκαλίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, μας παρότρυνε όλους εμάς τους πιστούς να μην αρνούμαστε να κρατήσουμε έκαστος το Σταυρό που ο Κύριος χαρίζει στον καθένα. Να υψώνουμε το Σημείο του Σταυρού του Κυρίου στις καρδιές και τις ψυχές μας πρωτίστως και να τον έχουμε στήριγμα και φύλακα σε όλη μας τη ζωή και τη δράση μας.

Χειριζόμενος και θέματα της καθημερινής φύσης και πρακτικών πνευματικών αναγκών των πιστών μας επανέλαβε και τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των προκεκοιμημένων μας στην τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας και των Μνημόσυνων εντός του Ναού και όχι σε άλλους χώρους. Έκφραση της αγάπης της Εκκλησίας για το ανθρώπινο πρόσωπο και του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του είναι που όπως τη βάπτιση για την έλευση του στη ζωή την παίρνει στο Ναό , έτσι και τον αποχαιρετισμό του για την άλλη αιώνιο ζωή, να τον πάρει όλο σεβασμό και αγάπη επίσης μέσα στην Εκκλησία. Εάν τέτοιες πνευματικές συμβουλές δεν δώσει ο Ορθόδοξος Επίσκοπος, τότε τι δικαιώματα και υποχρεώσεις άλλες έχει; Κατά συνέπεια και αισθανόμαστε προσβεβλημένοι όχι για τη μηχανορραφία περί δήθεν εκκλήσεων για διάσπαση αλλά για παρεμβάσεις που επιχειρούνται ακόμη και σε ζητήματα πνευματικής φύσεως για τα οποία άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την πίστη είναι και παντελώς αναρμόδιοι να το κάνουν.

Όλα τα υπόλοιπα που περιέχονται στο κακόβουλο δημοσίευμα, τα απορρίπτουμε με απέχθεια πέρα, διότι τίποτε το κοινό δεν έχουν με τον διαλλακτικό και αγαπητικό χαρακτήρα των Ορθοδόξων δεν έχουν και τόσο περισσότερο με την πολύτιμη διδασκαλία που ο Επίσκοπος και οι ιερείς του μας μεταδίδουν όλα αυτά τα χρόνια της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία.

Αναστατώσεις και κοινωνικές αναταραχές δεν γνωρίζουμε ποιος τις προκαλεί και γιατί τις επιζητά. Αυτό για το οποίο εμείς αισθανόμαστε σίγουροι είναι ότι οτιδήποτε προσπαθούν να προσάψουν στην Εκκλησία και την κοινότητα μας είναι διαμετρικά αντίθετα με ότι εμείς έχουμε διδαχθεί και μάθει, καταθέτουμε και μαρτυρούμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: υπομονή στις επιθέσεις, επιμονή για την αλήθεια και συμπεριφορά με δικαιοσύνη. Η πρόοδος της Ενορίας μας και η ακτινοβολία της σε όλο το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μακριά από λογικές διαχωρισμού με αφορμές καταγωγής και γλώσσας, φαίνεται έχει ενοχλήσει αυτούς που δεν την επιθυμούν.

Εμείς έχουμε μάθει να προσευχόμαστε γι αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που μας μισούν: ειδικά δε την ιερά αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα συνεχίσουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη αφοσίωση!

Αγ. Σαράντα, στις 2 Απριλίου 2019

Ακολουθούν υπογραφές πιστών της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους – Αγίων Σαράντα

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon