Το στοίχημα της συμμετοχής στα κοινά

Δημοσιεύθηκε: 04/04/2019 11:53 Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2019 10:52 Από: Tachydromos

*Κωνσταντία Νάτσιου

«Ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης»

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2019 αποτελεί εκλογικό έτος, καθώς πέραν των προγραμματισμένων εκλογικών διαδικασιών για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δήμους και περιφέρειες, όπως και για το Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται η διενέργεια και των εθνικών εκλογών.

Έπειτα από αρκετά χρόνια πλήρους απάθειας από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, παρατηρούμε πλέον μία έντονη κινητικότητα στη διεκδίκηση πολιτικών αξιωμάτων από γνωστούς και φίλους, κάτι το οποίο αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη για το κοινωνικό σύνολο.

Αναμφίβολα, η ενασχόληση των πολιτών με τα πολιτικά δρώμενα είναι μια δραστηριότητα που συνεισφέρει στην εξέλιξη του ατόμου ως μονάδας, αλλά και ως μέρους του ευρύτερου συνόλου εντός του οποίου διαβιούμε και το οποίο ονομάζεται «κοινωνία».

Άλλωστε, ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που ενημερώνεται για τα κοινά, αναζητά πληροφορίες, φιλτράρει τις ειδήσεις, συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης και διαμορφώνει κριτική σκέψη.

Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, στην επινόηση της ίδιας της Δημοκρατίας από τους αρχαίους Αθηναίους ετέθη ως πρωταρχικός όρος η καθολική συμμετοχή στα κοινά και μάλιστα όχι ως γενική και αόριστη ευχή, που εναπόκειται στον καθένα να την υλοποιήσει, αλλά με καθεστώς απόλυτης υποχρεωτικότητας.

Μεγάλη μερίδα του κόσμου υιοθετεί την άποψη της μη εμπλοκής, της ευθύνης απέναντι στον προσωπικό και μόνο περίγυρο και όχι απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας όμως την πραγματικότητα, η οποία ορίζει ότι η ζωή του καθενός συνυφαίνεται και συνδιαμορφώνεται από τη συμμετοχή στη δημόσια πολιτική ζωή, καθώς ένα άτομο δεν μπορεί να διαβιώσει αυτοτελώς, αλλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η περιφρόνηση των πολιτών στα κοινά δημιουργεί αδρανείς πολίτες με έλλειψη πολιτικής κρίσης. Όσο το ποσοστό αποστροφής στα κοινά αυξάνεται, τόσο πιο αδύναμη γίνεται η δημοκρατία μας, καθώς απευθύνεται στους λίγους αντί για τους πολλούς.

Οφείλουμε όλοι να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα των προηγούμενων ετών. Τίποτα δεν βελτιώθηκε με την απραξία και τη απαξίωση των κοινών. Η ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί το μέσον για να συμβάλλει ο καθένας από εμάς, με τον τρόπο του, σε ένα καλύτερο αύριο.

*Η Κωνσταντία Νάτσιου είναι δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο (LLM) και στη Διοίκηση Υπρεσιών Υγείας (MSc).

Πηγή: parapolitika.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon