Ο μονόδρομος του ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 17/04/2019 14:56 Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2019 18:21 Από: Tachydromos

Προφανώς οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο στην Αλβανία δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα, μάλιστα χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη με πολύ παραστατικό τρόπο προειδοποίησε ότι αμφότερα τα πολιτικά και κομματικά στρατόπεδα παίζουν ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι στο χείλος του γκρεμού.

Μια ημερομηνία κρίσιμη είναι η 21η Απριλίου οπότε και λήγει η εγγραφή των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν προκηρυχτεί με Προεδρικό Διάταγμα για τις 30 Ιουνίου. Τα πράγματα δείχνου σαφώς ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως και αυτό του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης, μαζί με άλλα συμμαχικά δεν πρόκειται να δηλώσουν συμμετοχή. Εξ άλλου το βήμα που έχουν αναλάβει, αυτό της μαζικής παραίτησης απ’ τα αξιώματα όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι πολύ πιο μαξιμαλιστικό σε σχέση με συμμετοχή σε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο λόγος της παραίτησης μάλιστα έχει σχέση με χάλκευση των εκλογικών αποτελεσμάτων απ’ την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Ράμα χρησιμοποιώντας προς τούτο εγκληματικές οργανώσεις. Θα ήταν οξύμωρο να αναμένει κανείς τη συμμετοχή της επισήμου αντιπολίτευσης υπό αυτούς του όρους και τις συνθήκες.

Και πρέπει να αποσαφηνιστεί το θέμα της επισήμου αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της δεν έχουν παραιτηθεί της προσπάθειας ώστε να προσελκύσουν αποστάτες της κομματικής γραμμής βουλευτές να αποδέχονται τις θέσεις που έχουν εκκενωθεί. Παράλληλα και πολιτικά κόμματα αμελητέου βάρους και αριθμού ψήφων στα οποία θα ορίσει ρόλο αντιπολίτευσης προκειμένου στήσει εκλογική διαδικασία. Στα κόμματα αυτά του πολιτικού περιθωρίου συμπεριλαμβάνεται και το MEGA το οποίο μάλιστα φέρετε πολύ νωρίς να έχει αποδεχτεί τη συναλλαγή ώστε σε περιοχές με έντονη παρουσία Ελληνικού στοιχείου να προσδώσει κάλυψη σε στημένη εκλογική αναμέτρηση. Έχει γραφεί και δεν έχει διακαυθεί από πλευράς του ότι με αντάλλαγμα την κάθοδο του Προέδρου του Κίτσου στο δήμο Βούρκου να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε ανάγκη πολιτικού τακτισμού το Ράμα όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το ΚΕΑΔ ωστόσο ως πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και προφανώς πολύ πιο έμπειρο και ουσιαστικά μετέχων στον πυρήνα των πολιτικών εξελίξεων στα Τίρανα, παραμένει σταθερό στα διαμηνυθέντα: υπό την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει εκλογική διαδικασία που να σέβεται κανόνες δίκαιης, ανεπηρέαστης και σε τελευταία ανάλυση διαφανούς εκλογικής διαδικασίας. Εξ άλλου ο Πρόεδρος του κ. Βαγγέλης Ντούλες έχει παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος και είναι απ’ τους πλέον ενεργούς στο μέτωπο που διαμορφώνεται αξιώνοντας την παραίτηση της Κυβέρνησης Ράμα, τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών ώστε να υπάρξουν πρόωρες πολιτικές εκλογές. Τούτο δεν αφορά απλά στο γεγονός ότι το ΚΕΑΔ βρίσκεται σε συνέργεια πολιτικής φύσης με την αντιπολίτευση. Έχει σχέση με την συμπεριφορά της Κυβέρνησης Ράμα και του ίδιου προσωπικά έναντι του Ελληνισμού σε όλο το γεωγραφικό χώρο και όλο το φάσμα των θεμάτων. Απ’ την οπτική γωνία του ΚΕΑΔ η Κυβέρνηση Ράμα εφαρμόζει πολιτικές που δεν στοχεύουν απλά στην καταπίεση και χειραγώγηση της ΕΕΜ αλλά στον ξεριζωμό της και την εγκατάλειψη των πατρογονικών της εστιών. Και σε ότι αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα που για το ΚΕΑΔ παραμένει ζήτημα στρατηγικής επιλογής εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας ο Ράμα και η Κυβέρνηση του υπήρξαν ίσως η πιο αρνητική περίοδος μετά την πτώση του κομουνισμού. Οι λόγοι αυτοί είναι που και στην ΟΜΟΝΟΙΑ τα στελέχη μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σε ότι αφορά τη στάση της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής και ακόμη της μη συμμετοχής στις εκλογές που έχουν ανακοινωθεί για την τοπική αυτοδιοίκησης στις 30 Ιουνίου.

Έχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι οι εκλογές έχουν απλά ανακοινωθεί διότι είναι δύσκολο να υποτεθεί ότι και θα υλοποιηθούν. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπάσα, μιλώντας ψες σε δημοσιογράφους δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι εκλογές στις 30 Ιουνίου δεν θα γίνουν. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έχει υπόψη του. Τούτο όμως δεν ακυρώνει το σενάριο ώστε οι Σοσιαλιστές να στήσουν όπως προαναφέρθηκε μια εκλογική διαδικασία, πράγμα το οποίο προκειμένου επιβεβαιωθεί η αξιωματική αρχή ότι η δημοκρατία λειτουργεί και δεν έχει αδιέξοδα, που πρεσβεύει ο διεθνείς παράγοντας, θα επιφέρει όμως στη συνέχεια τεράστιες επιπλοκές. Εκεί είναι που θα κορυφωθεί η πολιτική κρίση και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Για το ΚΕΑΔ είναι μονόδρομος να ακολουθήσει τις αποφάσεις του. Παρόλα που έχει ρίσκα πολιτικής επιβίωσης υπερισχύει η πολιτική συνέπεια και το παραμείνει σταθερό σε στάσεις που έχει τηρήσει και σε ανάλογες άλλες περιπτώσεις. Μπορεί να φανεί εν πρώτοις ότι έχει μικρές πιθανότητες δικαίωσης αλλά ωστόσο δεν εκπίπτει αξίας ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, αξιοκρατία και εμπέδωση των θεσμών και της λειτουργίας του κράτους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon