Συνεδρίασε το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Δημοσιεύθηκε: 20/04/2019 12:12 Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2019 18:22 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Μέσα σε ενωτικό κλίμα και με ένα από τα θέματα την επιστροφή στα θρησκεύματα των περιουσιών τους, που δημεύθηκαν κατά την περίοδο του αθεϊσμού, συνεδρίασε το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας σε επίπεδο θρησκευτικών ηγετών.

Συμμετείχαν ο πρόεδρός του την τρέχουσα περίοδο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας Αναστάσιος, που το πρόσωπο και το έργο του συγκεντρώνει το σεβασμό και την αποδοχή όλων, ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας Bujar Spahi , ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων George Frendo , ο ηγέτης των Μπεκτασήδων Edmond Brahimaj και ο υπεύθυνος της Αλβανικής Ευαγγελικής Συμμαχίας πάστορας Ylli Doçi.

Εκτός από τα διαδικαστικά θέματα και τον απολογισμό των έξι τελευταίων μηνών (Οκτώβριος 2018-Απρίλιος 2019), το Διαθρησκειακό Συμβούλιο απασχόλησε η μη επιστροφή ακόμη από το αλβανικό κράτος των περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων, που κατασχέθηκαν την περίοδο του Χότζα, όπως και των θρησκευτικών αντικειμένων και του αρχειακού υλικού.

Ακόμη συζητήθηκε η προετοιμασία των εισηγήσεων και των προτάσεων στη Συνέλευση του παγκόσμιου οργανισμοού «Θρησκειών για την Ειρήνη», η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2019 στη Γερμανία.

Εξάλλου εγκρίθηκε και η δημιουργία τμημάτων γυναικών και νεολαίας.

Να τονιστεί ότι η συμβολή του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Αλβανίας στην ειρηνική συνύπαρξη του λαού είναι καθοριστική και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πάντοτε επιμένει στο πλαίσιο αγάπης και αλληλοκατανόησης, που αποκλείει μίση και διχασμούς, αλλά αντίθετα ευνοεί δημιουργικές παρεμβάσεις στην κοινωνία, που σφυρηλατούν τη συνοχή της και οδηγούν στην ευημερία της.

Αυτὀ το πνεύμα, που είναι και η πεμπτουσία του ορθόδοξου φρονήματος, υπηρετεί με αξιοπιστία και συνέπεια σ' όλη τη μακρόχρονη διάρκεια της ιεραποστολικής του παρουσίας, γι' αυτό και οι δράσεις του έχουν ουσιαστικό και αποδοτικό αποτέλεσμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon