Το κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» της Εκκλησίας της Αλβανίας στο αρχαίο Βουθρωτό

Δημοσιεύθηκε: 25/04/2019 13:13 Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2019 13:13 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Το κολλέγιο «Πνοή Αγάπης», που ίδρυσε και συντηρεί στο Μεσοπόταμο Αγίων Σαράντα (σε οικοδομικό συγκρότημα ιδιοκτησίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας) ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, έχοντας εκτεταμένο όραμα για την εκπαιδευτική αναγέννηση, ενώ φροντίζει για την άρτια και αποτελεσματική του λειτουργία ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, ο οποίος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Αλβανία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περπάτησαν ανάμεσα στα απομεινάρια κάθε εποχής, αρχαίας, βυζαντινής, ενετικής, όπως στο αμφιθέατρο, στα ιερά και στους ναούς και αποτύπωσαν ως ανάμνηση στοιχεία πολιτισμού.

Αλλά απόλαυσαν και το πάρκο, στο οποίο υπάρχει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων — φυσικών, ημι-φυσικών και τεχνητών — έλη γλυκού νερού, καλαμιώνες, μεσογειακά δάση και μακία, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οπωρώνες, καθώς και παράκτια ύδατα με βραχώδεις και αμμώδεις ακτές, ανοιχτά αλοφυτικά εδάφη κ. α.

Αυτοί οι οικότοποι, που φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, καθώς και παγκοσμίως απειλούμενα είδη φυτών και ζώων, ξεχωρίζουν την περιοχή του Βουθρωτού ως την πιο σημαντική από άποψη βιολογικής ποικοιλότητας στην Αλβανία.

Το Βουθρωτό είναι μια αρχαιολογική περιοχή (εκτός των άλλων στην ακμή της περιελάμβνε οχυρώσεις, λουτρά, αγορές, γυμναστήρια, υδραγωγεία και επαύλεις), μέσα σε έναν φυσικό παράδεισο, σαν βαθίσκιωτο δροσερό «νησί», στα νότια της ιόνιας ακτογραμμής της Αλβανίας.

Τόπος με πολιτισμική ταυτότητα, αλλά και σημείο διαχρονικής γεωστρατηγικής και εμπορικής σημασίας.

Χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη του κατοίκηση το Βουθρωτό, από τα μεγαλοπρεπή ή ταπεινά του ερείπια, αναδίδει την εικόνα της ζωής του, όπου λαοί και φυλές έμπλεκαν αρμονικά, όπως οι ψηφίδες στα εξαίσιας τέχνης ψηφιδωτά ή πολεμικά, πλάθοντας το σμικρυμένο μικρόκοσμο της κοινής μεσογειακής περιπέτειας.

Αρχαιολόγοι, κυρίως Ιταλοί και Αλβανοί, έχουν εργαστεί συστηματικά και με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως η ανακάλυψη του αρχαίου θεάτρου.

Να σημειωθεί ότι στόχος των Εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας της Αλβανίας, πέρα από τη μόρφωση και τις εξειδικευμένες γνώσεις, είναι, μέσα από μια σειρά δράσεων, να ανοίξουν οι πνευματικοί ορίζοντες.

Αυτό το άνοιγμα, είναι, που φέρνει και την αλλαγή. Η παιδεία, που δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές.

Η παιδεία, που τροφοδοτεί με ηθικά προστάγματα την καρδιά. Η παιδεία, που επαναπροσανατολίζει.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon