Η πρόταση της αντιπολίτευσης για μεταβατική κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: 02/05/2019 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 02/05/2019 19:05 Από: Tachydromos

Σε αδιέξοδο συνεχίζει να βρίσκεται η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης κάποιου συμβιβασμού με την αντιπολίτευση και γενικότερα την κοινωνία των πολιτών στη χώρα. Σήμερα μάλιστα σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλιστικού του Κόμματος, επανέλαβε την παρότρυνση του ώστε οι βουλευτές να συνεχίσουν την εντατική τους προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία περί της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν προγραμματιστεί για την 30η Ιουνίου και απ’ τις οποίες η αντιπολίτευσης δηλώνει αποφασισμένη να μην μετέχει.

Οι εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα ώστε από πλευράς της κυβέρνησης κυρίως αλλά και της αντιπολίτευσης να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει στρογγυλή τράπεζα υπό τη δική του πρωτοβουλία δεν έχουν αποδώσει. Εξ άλλου την Τρίτη του Πάσχα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑΔ – επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο ώστε να θέσουν το δικό τους προβληματισμό για την τροπή των πραγμάτων προειδοποιώντας ότι η ευθύνη για τυχόν εκτροχιασμό της κατάστασης και συγκρούσεις πέραν των ορίων θα επιβαρύνουν τον Πρωθυπουργό Ράμα αποκλειστικά που ενώ φέρει όλη την ευθύνη για την αδιέξοδη πολυεπίπεδη κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα εν τούτοις δεν επιδεικνύει και την αρμόζουσα υπευθυνότητα για την διέξοδο απ’ την κρίση.

Το πλαίσιο αλλά και λεπτομέρειες της πρότασης της αντιπολίτευσης για διέξοδο απ’ την κρίση, την ομαλοποίηση της κατάσταση και τη διεξαγωγή των εκλογών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε ευρεία εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Λ. Μπάσα παρουσία και των Προέδρων των άλλων πολιτικών σχημάτων που έχουν υπογράψει συμφωνία σύμπραξης με το ΔΚ, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Ο βασικό άξονας της πρότασης αυτής ορίζεται απ’ την φόρμουλα ότι εκλογές με το Ράμα Πρωθυπουργό δεν μπορούν να γίνουν και να θεωρηθούν έγκυρες και απ’ την άλλη εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές και αξιόπιστες. Ως εκ τούτου η αντιπολίτευση που έχει παραιτηθεί των βουλευτικών αξιωμάτων σύσσωμη καταγγέλλοντας το όργιο αγοραπωλησίας της ψήφου με χρήματα απ’ την παράνομη οικονομική δραστηριότητα και το οργανωμένο έγκλημα, προτείνει την παραίτηση Ράμα και την δημιουργία Μεταβατικής Κυβέρνησης. Το ΚΕΑΔ μάλιστα απ’ την Τρίτη διευρύνοντας την πρόταση αυτή προσθέτει όπως τούτο καθιερωθεί συνταγματικά και για την επόμενη δεκαπενταετία να αποτελεί πρακτική ενόψει κάθε εκλογικής αναμέτρησης ώστε να υπάρξει πειθάρχηση σε εκλογικές διαδικασίες που θα τις καταστούν αξιόπιστες για όλους τους μετέχοντες. Ο Πρόεδρος του ΔΚ Λ. Μπάσα εν ονόματι όλου του φάσματος των συνεργαζόμενων πολιτικών φορέων παρουσίασε σήμερα και το περιεχόμενο της πρότασης τους που αφορά στο πρόγραμμα που είχε να εφαρμόσει μια τέτοια κυβέρνηση.

Προϋπόθεση βέβαια παρά το ότι η πρόταση φαίνεται καλή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βαθύτερη εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στη χώρα, είναι να υπάρξει παραίτηση απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Έντι Ράμα.

Επειδή προς το παρόν το σενάριο αυτό δεν υπάρχει η αντιπολίτευση ταυτόχρονα με την παρουσίαση της πρότασης συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Σήμερα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει μεγάλες κινητοποιήσεις που αφορούν στο κλείσιμο οδικών αρτηριών της χώρας και στις δώδεκα περιφέρειες και σε σημεία τέτοια που αποτελούν κόμβους οδικής συγκοινωνίας. Το κλείσιμο των δρόμων έχει προγραμματιστεί για ένα δίωρο από 18:00 – 20:00.

Ωστόσο ουσιαστική κλιμάκωση θα αποτελέσει το συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης το επόμενο Σάββατο (11 Μάη) το απόγευμα 18:00 στα Τίρανα. Θα είναι στην ουσία λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη της προβλεπόμενης απ’ το Νόμο ημερομηνίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και συνδυασμών για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου. Ως εκ τούτου θα είναι ο πρόβα τζενεράλε της αντιπολίτευσης για το τι έχει υπόψη της όταν επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθούν στη χώρα μονοκομματικές εκλογές και φάρσα όπως ο Ράμα επιμένει…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon