Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο

Δημοσιεύθηκε: 22/05/2019 14:10 Τελευταία Ενημέρωση: 22/05/2019 14:10 Από: Tachydromos

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος, την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ήσαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ κα. Άννα Τσίμου. Από την πλευρά του Υπουργού συμμετείχε η πρέσβης Σοφία Γραµµατά και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Υπουργού κ. Ζήσης Δέσπος.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» ανοίγοντας τη συζήτηση ευχαρίστησε τον Υπουργό για την συνάντηση και σημείωσε πως τα προβλήματα είναι πολλά. Ειδικότερα, από τον κ. Κάγιο δόθηκε προτεραιότητα στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος, στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και στο μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής των ιδιοκτησιών, στον συστηματικό αποκλεισμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε αλλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό έδαφος. Επιπρόσθετα, κ. Κάγιος είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Υπουργό Εξωτερικών το θέμα της απογραφής του πληθυσμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού που είναι απολύτως κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, από πλευράς του, κατέστησε, εκ νέου, σαφές, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, καθώς μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ. Ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) για διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια. Στο ίδιο πλαίσιο, αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της απογραφής πληθυσμού του 2020, που πρέπει στην πράξη να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, την ενεργή υποστήριξη της Ελλάδας στην προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των ομογενών στην Αλβανία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των Δημοτικών Εκλογών στην Αλβανία υπό το φως και των εκεί πολιτικών εξελίξεων. Επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απόφαση της αλβανικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δεν έχει νομικό έρεισμα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις Δημοτικές Εκλογές στην Χειμάρρα.

Αναφορικά με τα ζητήματα παιδείας, και από τις δυο πλευρές, τονίσθηκε η σημασία της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην 5η Συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων (Αθήνα, 20.3.2018) και συγκεκριμένα η απάλειψη μη αποδεκτών αναφορών αλβανικών σχολικών εγχειριδίων. Επίσης, εκφράσθηκε η ανάγκη το αλβανικό κράτος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη έκδοση των σχολικών εγχειριδίων προς χρήση των ομογενών μαθητών αλβανικών δημόσιων μειονοτικών σχολείων το σχολικό έτος 2019-2020. Σε συνέχεια των παραπάνω, ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ τόνισαν τη σημασία λειτουργίας ενός ακόμα ελληνο-αλβανικού σχολείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατανοεί απολύτως την ανάγκη και ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για να δρομολογήσει το Υπουργείο τις εξελίξεις και κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, σε συνεργασία με τις Αλβανικές Αρχές.

Ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου παραδοσιακά διαβιούν τα μέλη της. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ήδη υπό εξέταση προγράμματα Interreg δίδουν την ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης δύο χωρών και, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Αλβανία, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των μελών της ελληνικής μειονότητας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Τζομάκας ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν τα μέλη της μειονότητας που διαμένουν στην Ελλάδα. Ο κ. Υπουργός, από πλευράς του, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ ότι, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών διάταξη που θα ικανοποιεί το αίτημα της μειονότητάς μας στην Αλβανία να εξαιρεθούν τα μέλη της από τις υποχρεώσεις διαρκούς διαμονής στη χώρα για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ», τόνισε πως η διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου εξωτερικής πολιτικής για ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα κρίνεται απολύτως αναγκαίο ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια και θα επιδιώκει την διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, όπως και όλες τις χώρες της περιοχής, προς όφελος των λαών μας και για την εδραίωση της ειρήνης.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα ενώ και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεση τους για αγαστή και στενότερη συνεργασία.

https://deeem-omonoia.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon